Την Παρασκευή θα δώσει στοιχεία για τις τ/κ περιουσίες ο ΥΠΕΣ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 28.8.2017
Την Παρασκευή θα δώσει στοιχεία για τις τ/κ περιουσίες ο ΥΠΕΣ
Ο Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί είδε ότι ο ΥΠΕΣ έχει όλη τη διάθεση να διερευνήσει το θέμα και να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο

Τη διαβεβαίωση ότι η προσπάθεια εξορθολογισμού, που άρχισε από τον προκάτοχό του για το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας μετά από συνάντηση στο γραφείο του με τον Δήμαρχο Πάφου.


Διαβάστε επίσης: Μπάχαλο και με χαλίτικα καταγγέλλει ο ΦαίδωναςΓίνεται προσπάθεια, είπε ο Υπουργός, υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά εμείς θα επιμείνουμε για χάραξη σωστής πολιτικής. Προανήγγειλε επίσης ότι θα δώσει διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή στην οποία θα ανακοινώσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την έρευνα για τις τ/κ περιουσίες και τις αλλαγές που τροχοδρομούνται.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί είδε ότι ο ΥΠΕΣ έχει όλη τη διάθεση, όπως είπε, να διερευνήσει το θέμα και να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο.

Επανέλαβε ότι το σκάνδαλο είναι τεραστίων διαστάσεων και οι περιουσίες αφορούν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ και πως επιτέλους πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και χρηστή διοίκηση για ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ανακτήσεις περιουσιών εκεί που γίνονταν παράτυπα, αλλάζουν όροι συμβάσεων, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, και λαμβάνονται και άλλα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται. Σημείωσε πως είναι ένας τεράστιος όγκος εργασίας, πρόκειται για χιλιάδες περιπτώσεις, σε κάποιες από αυτές όντως υπάρχουν παρατυπίες ή άλλα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά γίνεται ένας τεράστιος όγκος εργασίας, ο οποίος δεν πρέπει να μηδενίζεται από κανέναν.

Ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Πάφου του έδωσε, κατόπιν δικής του απαίτησης, πληροφορίες για συγκεκριμένες υποθέσεις, ούτως ώστε να τύχουν διερεύνησης εκεί που δεν είναι γνώστης το Υπουργείο για κάποιες καταστάσεις, προσθέτοντας ότι εκεί που υπάρχουν ποινικά αδικήματα πρέπει το Υπουργείο να γνωρίζει ώστε να διευκολυνθεί η εργασία της δικής του υπηρεσίας.
Εξήγησε ότι τα ποινικά αδικήματα ενδεχομένως να αφορούν είτε πλαστογραφίες, είτε θέματα φορολογικά, είτε κατάχρηση εξουσίας, ή οτιδήποτε άλλο.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, μεταξύ του Δημάρχου Πάφου και της υπηρεσίας των τ/κ περιουσιών. Να ενημερώσω επίσης ότι σήμερα ήρθα σε επαφή και με τον Γενικό Ελεγκτή και έχω ζητήσει τη συνδρομή του ώστε μέσα από τη γνώση και την εξειδίκευση της δικής του υπηρεσίας, να διερευνηθούν περιπτώσεις για σκοπούς ελέγχου», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Υπουργείο του σκοπεύει να θωρακίσει και διοικητικά και θεσμικά την Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, ώστε να διευκολυνθεί η εργασία την οποία επιτελεί.

«Θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραθέσω την Παρασκευή, η οποία θα εξηγεί και τις διαδικασίες και κάποιες αλλαγές στις διαδικασίες, ή κάποιες αλλαγές σε νομοθετικές ρυθμίσεις ή αριθμό περιπτώσεων, ώστε όλοι, στα πλαίσια της διαφάνειας, να είναι γνώστες της πολιτικής την οποία αυτό το κράτος ακολουθεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εσωτερικών, και υπάρχουν αντιδράσεις από κάποιους «οι οποίοι ενδεχομένως να εκμεταλλεύονταν είτε παράτυπα, είτε δυσανάλογα τ/κ περιουσίες , θέλω να διαβεβαιώσω ότι ως κράτος, ως Κυβέρνηση, είμαστε διατεθειμένοι να επιμείνουμε για την χάραξη μιας ορθής πολιτικής διαχείρισης των τ/κ περιουσιών στο μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι αυτό που εξήγησε στο Δήμαρχο είναι ότι και το Υπουργείο του οφείλει να γνωρίζει αυτές τις καταγγελίες τις οποίες ήδη έκανε στην Αστυνομία, και για το λόγο αυτό του έδωσε και στοιχεία «ώστε αν υπάρχουν θέματα πειθαρχικά ή ποινικά που αφορούν επίορκους , ναι να τα γνωρίζουμε για να μπορούμε και εμείς να κινηθούμε παράλληλα, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή αν υπάρχουν ή όχι (επίορκοι) αλλά οι όποιες καταγγελίες πρέπει να βρίσκονται εις γνώση μου για να κινηθούμε καταλλήλως».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι ενδεχομένως στα στοιχεία που κατέθεσε ο Δήμαρχος Πάφου να υπάρχουν και υποθέσεις για τις οποίες το Υπουργείο δεν είναι γνώστης. «Θα τις δούμε και από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών. Από κει και πέρα είναι το δικαίωμα του οποιουδήποτε , είτε αυτός λέγεται πολίτης, είτε αυτός λέγεται δήμαρχος ή πολιτικός να καταθέτει στην αστυνομία στοιχεία για τα οποία ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει πεδίο προς διερεύνηση και ενδεχομένως ποινικά αδικήματα», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε ότι επρόκειτο για μια πολύ παραγωγική συζήτηση για την ουσία αυτού του μεγάλου ζητήματος της διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών που μας επηρεάζει όλους, τις πόλεις μας , την πορεία ανάπτυξης των πόλεων μας.

Μίλησε για σκάνδαλο το οποίο έχει οικοδομηθεί τα τελευταία 40 χρόνια και εμπεριέχει και αξιόποινες πράξεις, και πολλά πειθαρχικά παραπτώματα, σημαντικές απώλειες εσόδων για το κράτος μέσα από την φοροδιαφυγή, αλλά και παράνομο πλουτισμό από πάρα πολλούς, και μεγάλες αδικίες αφού κάποιοι ,είτε πρόσφυγες είτε μη πρόσφυγες, ευνοήθηκαν από την κακοδιαχείριση ενώ κάποιοι άλλοι αδικήθηκαν.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο διαπίστωσε κατά τη συνάντηση την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο «και αυτό δεν μπορώ να πω ότι δεν με αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο, να βλέπεις το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο και τον Υπουργό να είναι αποφασισμένος να αποκατασταθούν οι κανόνες της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας γύρω από την διαχείριση των Τ/κ περιουσιών οι οποίες αποτιμώνται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές, είτε αυτά είναι εμπορικά, οικιστικά ή γεωργικά».

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργού για να γίνει παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση «για να μπορέσουμε επιτέλους μέσα από τη διαφάνεια που θα έρθει- και θα έρθει και θα την φέρουμε στο τόπο μας- να δώσουμε εμπιστοσύνη στο κόσμο, και να μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευθεί τους θεσμούς, είτε αυτό είναι Υπουργείο, είτε αυτό είναι Δημαρχείο και μόνο σε κοινωνίες και οικονομίες που υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και διαφάνεια και χρηστή διοίκηση μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη».

Σε παρατήρηση ότι ο τέως ΥΠΕΣ τον κατηγορεί για ‘show’, ο Δήμαρχος είπε πως απαντά με αυτή την συνάντηση ουσίας που έγινε σήμερα αν και θα μπορούσε να απαντήσει και ο ίδιος με το ίδιο ύφος με το ίδιο στυλ.

«Αλλά η ουσία είναι να συζητήσουμε αυτό που όλοι παραδέχονται ότι η διαχείριση των τ/κ περιουσιών ήταν προβληματική, και είχε και ευνοιοκρατία, και αξιόποινες πράξεις και όλους τους τομείς των αδικημάτων είτε πειθαρχικά, είτε ποινικά υπήρχαν σε αυτά τα 40 χρόνια», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα είναι να συζητήσουμε την ουσία «και αυτοί όλοι που κατηγορούν τον Δήμαρχο για λαϊκισμό, και δεν είναι θέμα Χάσικου ή οποιουδήποτε, αν προσέξατε πολλοί τώρα βγαίνουν με αυτή την ατζέντα και αν τους ψάξετε λίγο πίσω θα προσέξετε ότι υπάρχει δική τους ατζέντα και όποιος αντιληφθεί ότι κάτι πάει να αλλάξει σε αυτό τον τόπο το βαφτίζει λαϊκισμό».

«Δεν σημαίνει ότι και πριν από ένα χρόνο ή δύο χρόνια κάποιοι δεν έβλεπαν την ουσία, και αναφέρομαι και στον κύριο Μάκη Οικονομίδη που ήταν προϊστάμενος και εγώ είχα το θάρρος ακόμη και τώρα που έγιναν ισοπεδωτικές δηλώσεις κατά μου από τον κύριο Χάσικο, εγώ λέω ναι και ότι επί των ημερών του κ. Χάσικου έγινε δουλειά, ανακόπηκε αυτή η πορεία που γινόταν, όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν μπορεί να συνεχιστεί με το να βλέπουμε 30 ή 40 ή 50 υποθέσεις τον χρόνο ή 50 και 100 εξώσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, στο Δήμο της Πάφου όταν έγιναν οι εκατό δέκα εξώσεις και υπήρχε πρόθεση επέκτασης, στους πιο «μεγάλους» και τα πιο μεγάλα συμφέροντα, «εκεί άρχισε το πράμα να το βραχυκυκλώνουν , όχι κατ’ ανάγκη οι προϊστάμενοι εδώ, όχι ο Υπουργός, όχι ο προϊστάμενος , αλλά κάποιο άλλο κύκλωμα που υπάρχει άρχισε να το βραχυκυκλώνει».

«Και αυτά τα πράγματα πρέπει να τα δούμε και συντονισμένα πλέον όπως είπε ο Υπουργός δηλαδή Γενικός Ελεγκτής, Υπουργείο, Γενική Εισαγγελία, εμείς οι τοπικές αρχές που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της εξουσίας σε τοπικό επίπεδο και έχουμε την πληροφόρηση θεσμικά να την μεταβιβάζουμε και να συνεργαζόμαστε σε απόλυτο βαθμό, ναι χρειάζεται και δημοσιότητα σε αυτό τον τόπο που ζούμε επειδή δεν είναι απόλυτα ώριμο το κράτος μας και οι θεσμοί μας, χρειάζεται και η δημοσιότητα για να τα σπρώχνει τα πράγματα, γιατί κάπου αποκοιμόμαστε σε κάποιες περιπτώσεις και δεν γίνονται αυτά που πρέπει να γίνονται», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν δέχτηκε καθόλου νουθεσίες ή απειλές κατά της ζωής του, απάντησε αρνητικά. «Με πήρε ο κ. Καϊλάς, με πήραν διάφοροι τηλέφωνο, αλλά δεν θα συζητήσουμε τώρα. Μιλάμε για περιουσίες δισεκατομμυρίων και κάποιοι κέρδισαν εκατομμύρια, όχι δεν υπήρξε καμία απειλή , τίποτα», είπε ο Δήμαρχος. Σε ερώτηση αν από αυτά που έχει ενώπιόν του εκτιμά ότι είναι περισσότεροι από ένας που κινούν τα νήματα σε αυτή την υπόθεση, απάντησε καταφατικά.

«Βέβαια και διαχρονικά, σε κάθε επαρχία ξεχωριστά υπήρχαν πελατειακές σχέσεις, παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, υπήρχαν όλα μέσα, να μην κάνουμε ότι δεν τα ξέρουμε, είναι τα γνωστά που υπήρχαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας ζωής στην Κύπρο, τα γνωστά που βίωσε αυτός ο τόπος για δεκαετίες και δεν είναι κάτι διαφορετικό στα τουρκοκυπριακά», ανέφερε ο κ. Φαίδωνος.

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι μεγάλο το σκάνδαλο γιατί είναι τεράστιος ο αριθμός των περιουσιών , και κάποιες περιουσίες αξίζουν εκατομμύρια. «Ένα μικρό τεμάχιο στο κέντρο της πόλης αξίζει δέκα εκατομμύρια ευρώ, αυτός που παίρνει την χρήση του αντιλαμβάνεστε πόσα κέρδη έχει», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν από τα στοιχεία που κατέθεσε στην Αστυνομία για ποινικά αδικήματα, γνωρίζει λειτουργούς του κράτους που ακόμη και σήμερα ασχολούνται με το θέμα των Τ/κ περιουσιών, απάντησε θετικά.

«Έδωσα μια περίπτωση υπαλλήλου στην Πάφο, η οποία έσβησε το όνομα αποβιώσαντα πρόσφυγα και το αντικατέστησε με όνομα συγγενή της μη πρόσφυγα, ο συγγενής το υπενοικίαζε, άρα ναι υπάρχουν τέτοιοι υπάλληλοι. Υπάρχει υπάλληλος στην υπηρεσία Τ/κ περιουσιών που βρέθηκαν να εγγράφονται στο όνομα του γιου του 23-25 χρόνων, 1.800 δεκάρια, και αν δεν ήταν γιος του υπαλλήλου εκεί θα του εγγράφοντο 1,800 δεκάρια , επί 45 ευρώ εκταρική επιδότηση, 67.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο, με τα πόδια στον καναπέ», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κινεζική CMC/Βασιλικό: Τερματίσαμε τη σύμβαση με τους υπεργολάβους της προβλήτας από τον περασμένο Μάρτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινεζική CMC/Βασιλικό: Τερματίσαμε τη σύμβαση με τους υπεργολάβους της προβλήτας από τον περασμένο Μάρτη

Κινεζική CMC/Βασιλικό: Τερματίσαμε τη σύμβαση με τους υπεργολάβους της προβλήτας από τον περασμένο Μάρτη

Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου: Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό - Σύντομα με πρόταση στον Πρόεδρο
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου: Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό - Σύντομα με πρόταση στον Πρόεδρο

Διαβεβαιώσεις Παπαναστασίου: Θα ολοκληρωθεί το τερματικό στο Βασιλικό - Σύντομα με πρόταση στον Πρόεδρο

Το μετέωρο βήμα του ΑΚΕΛ: Γενικόλογες διαπιστώσεις και καμία ανάληψη ευθύνης για την ήττα των ευρωεκλογών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μετέωρο βήμα του ΑΚΕΛ: Γενικόλογες διαπιστώσεις και καμία ανάληψη ευθύνης για την ήττα των ευρωεκλογών

Το μετέωρο βήμα του ΑΚΕΛ: Γενικόλογες διαπιστώσεις και καμία ανάληψη ευθύνης για την ήττα των ευρωεκλογών

Ένα νησί εγκλωβισμένο στο παρελθόν: Τι κάνουμε λάθος;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα νησί εγκλωβισμένο στο παρελθόν: Τι κάνουμε λάθος;

Ένα νησί εγκλωβισμένο στο παρελθόν: Τι κάνουμε λάθος;

Με ορόσημο τον Σεπτέμβρη: Ετοιμάζεται Concept paper από τα Ηνωμένα Έθνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ορόσημο τον Σεπτέμβρη: Ετοιμάζεται Concept paper από τα Ηνωμένα Έθνη

Με ορόσημο τον Σεπτέμβρη: Ετοιμάζεται Concept paper από τα Ηνωμένα Έθνη