Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απόφασης είναι καθοριστικός για την αγορά των τροφίμων φυτικής προέλευσης
Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών όργανων σχετικά με την Τροπολογία 171 που θέτει περαιτέρω περιορισμούς στην ονομασία και την επισήμανση των φυτικών μη-γαλακτοκομικών προϊόντωνΗ νέα τροπολογία επεκτείνει το πλαίσιο των ήδη αυστηρών περιορισμών στη «μίμηση ή επίκληση» γαλακτοκομικών όρων από προϊόντα φυτικής προέλευσης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι οι επιχειρήσεις του κλάδου των φυτικών προϊόντων θα απαγορεύεται, να επικαλούνται, να συνδέουν ή να συγκρίνουν με οποιονδήποτε τρόπο τα προϊόντα τους με τα γαλακτοκομικά. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απόφασης είναι καθοριστικός για την αγορά των τροφίμων φυτικής προέλευσης η οποία ήδη λειτουργεί σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες που απαγορεύουν τη χρήση ονομασιών όπως «τυρί vegan», «γάλα αμυγδάλου», ή «φυτική κρέμα γάλακτος». Έτσι, η ερμηνεία της τροπολογίας μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου σε υποχρεωτικές αλλαγές, από τη στρατηγική και τη συσκευασία έως την προώθηση και την τοποθέτηση των προϊόντων τους, με τεράστιο κόστος που πιθανότητα θα μετακυλισθεί στην τελική τιμή. Είναι, επίσης, καθοριστικός και για τους καταναλωτές καθώς επηρεάζει την εύκολη πρόσβαση και επιλογή ενός μη-γαλακτοκομικού φυτικού προϊόντος, αλλά και τον τρόπο ενημέρωσής του για τα συστατικά του. Η Τροπολογία 171 και οι περιορισμοί που δημιουργεί Η Τροπολογία 171 προτάθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών των Γεωργικών Αγορών (ΚΟΑ) και τον προηγούμενο Οκτώβριο ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών και την έγκριση από τα κράτη μέλη. Μερικές χαρακτηριστικές και περίεργες απαγορεύσεις:
- Τα φυτικά τρόφιμα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια αναγνωρίσιμη συσκευασία με αυτή των γαλακτοκομικών τροφίμων (π.χ. χάρτινη συσκευασία για το γάλα), καθώς μπορεί να θεωρηθεί «απομίμηση» γαλακτοκομικών προϊόντων
- Θα απαγορεύονται εικόνες οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν ότι «περιγράφουν» ή «μιμούνται» γαλακτοκομικά προϊόντα (πχ. visual ροφήματος που ρέει στο ποτήρι σε συσκευασίες φυτικών ροφημάτων βρώμης, αμυγδάλου κ.λπ.)
- Θα απαγορεύεται η χρήση συγκριτικών περιβαλλοντικών ισχυρισμών που μπορεί να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα πχ. «μειωμένες εκπομπές άνθρακα σε σχέση με αυτές του αγελαδινού βουτύρου». Η συγκεκριμένη απαγόρευση θα ισχύει σε όλους τους τρόπους επικοινωνίας των προϊόντων, ακόμα και στα social media.
- Θα απαγορεύεται η αναγραφή βασικών πληροφοριών για την υγεία και τα αλλεργιογόνα, πχ. η φράση «δεν περιέχει γάλα».
- Θα απαγορεύονται περιγραφικές φράσεις όπως π.χ. «κρεμώδες», «με βουτυρένια γεύση», «χρησιμοποιείται όπως η κρέμα γάλακτος», «κατάλληλο για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη» ή «φυτικό εναλλακτικό γιαουρτιού».
Αντιδράσεις Οι εταιρείες του κλάδου των φυτικών μη-γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν στραφεί ξεκάθαρα κατά της υιοθέτησης της τροπολογίας. Τονίζουν ότι έρχεται σε αντίφαση με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to fork), αλλά και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς η στροφή στα φυτικά προϊόντα διατροφής συμβάλλει στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Εξίσου έντονη είναι η δυσφορία τους και για το ότι δεν υποβλήθηκε στην καθιερωμένη διαδικασία δημόσιου ελέγχου μέσω της εκτίμησης των επιπτώσεών της (impact assessment) ή της ανοικτής διαβούλευσης. Στο πλευρό τους τάσσονται ενδιαφερόμενα μέρη από τον ευρύτερο διατροφικό κλάδο μέχρι τις καταναλωτικές και τις φιλοζωικές οργανώσεις που εκφράζουν δημόσια τις επιφυλάξεις τους:
- Περισσότεροι από 455.000 καταναλωτές έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα σχετική επιστολή υποστήριξης με επικεφαλής τις εταιρείες Upfield, Oatly και τoν διεθνή Οργανισμό ProVeg
- 21 MKO, μεταξύ αυτών και των WWF και Greenpeace έχουν στείλει ανοικτή επιστολή
- Εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου αυστριακού συνεταιρισμού γαλακτοκομικών προϊόντων προέβησαν σε σχετική δήλωση
Σύμφωνα με την Δρ. Jeanette Fielding, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Upfield η οποία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο «Η συγκεκριμένη τροπολογία ενοχοποιεί τις ίδιες τις λέξεις, τις συσκευασίες και τις εικόνες που χρησιμοποιεί ο τομέας των φυτικών τροφίμων εδώ και δεκαετίες. Οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι αυτό είναι λάθος και θέλουν να ακουστεί η φωνή τους. Στον 21ο αιώνα, αυτό δεν αποτελεί μόνο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και δικαιωμάτων του καταναλωτή. Είναι, επίσης, πρόβλημα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και τη δημόσια υγεία». Την ώρα που η χορτοφαγική διατροφή αναγνωρίζεται και διευρύνεται στην Ευρώπη και τα φυτικά προϊόντα κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει στο ράφι και τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, η υιοθέτηση της εν λόγω τροπολογίας δυσχεραίνει την πρόσβαση, την αντικειμενική ενημέρωση και, τελικά, την ελεύθερη επιλογή των καταναλωτών. #stopam171 https://bit.ly/2S7ffvE
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.