Παρά την επιμονή της τουρκικής πλευράς στα δύο κράτη κατά την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
kateliadi@politis-news.comΠαρά την επιμονή της τουρκικής πλευράς στα δύο κράτη κατά την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. «Ναι, υπάρχει ακόμα προοπτική έστω κι αν η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Στην πραγματικότητα είμαστε στο παρά ένα της οριστικής διχοτόμησης. Η παράταση ζωής που έδωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εκτρέφει αυτήν την προοπτική. Εκτρέφεται επίσης και από το γεγονός ότι ο κ. Γκουτέρες έκανε ξεκάθαρο στη Γενεύη πως δεν μπορεί να δεχθεί συζήτηση για λύση άλλη εκτός απ’ αυτήν που προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή, τη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Αυτό είναι σημαντικό αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζει για δύο βασικούς λόγους: αφενός, γιατί το στοίχημα παραμένει αν και κατά πόσον η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη λύση της ΔΔΟ ή αν θα μείνει προσκολλημένη στη λύση δύο κρατών, γεγονός που θα συντηρήσει την κατοχή και την ντε φάκτο διχοτόμηση. Αφετέρου, γιατί αναμένεται ότι και η πλευρά μας θα δεχθεί πιέσεις για να μετακινηθεί από θέσεις της», αναφέρει ο βουλευτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Στεφάνου, ο οποίος επαναδιεκδικεί έδρα στη Βουλή -είναι υποψήφιος στη Λευκωσία-, εξηγεί πως για τους δύο πιο πάνω λόγους η πλευρά μας πρέπει να κινηθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις οι οποίες να την προστατεύσουν από πιέσεις και να επενεργήσουν θετικά στις εξελίξεις. «Για το πώς θα γίνει αυτό, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία παραμένει -κατά την άποψή μας- επίκαιρη. Η πρόταση ανάμεσα σε άλλα προνοεί για τη διαφύλαξη των συγκλίσεων, και ειδικά αυτής που αφορά την πολιτική ισότητα, και για αξιοποίηση του παράγοντα του φυσικού αερίου, για ενίσχυση των κινήτρων και της δυναμικής υπέρ της λύσης. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η Τουρκία τελικά θα επανέλθει στη ΔΔΟ, αλλά οφείλουμε να το προσπαθήσουμε ασκώντας πίεση πάνω της. Η πρότασή μας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μετακίνηση της Τουρκίας», σημειώνει.
Η προοπτική μιας δεύτερης άτυπης πενταμερούς βοηθάει την Τουρκία στο καλοκαιρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;
Πιστεύω πως ναι, βοηθά την Τουρκία το ότι η 2η άτυπη πενταμερής θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Τουρκία δεν ήθελε την πενταμερή πριν το Συμβούλιο για να αποφύγει τυχόν προσπάθειες να υποστεί τις όποιες συνέπειες από τη στάση της. Αν αποτύχει και η δεύτερη προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ, η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Έτσι κι αλλιώς η παράταση του αδιεξόδου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Το βέβαιο είναι ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν θα χειριστεί μόνος του την κατάσταση. Θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, από το οποίο λαμβάνει εντολές, για να αποφασίσει το Σώμα περί του πρακτέου. Οι επιλογές όμως σε μια τέτοια περίπτωση δεν είναι πολλές και ο κίνδυνος να καταλήξουμε στη διχοτόμηση είναι μεγάλος. Να μην ξεχνούμε άλλωστε ότι εδώ και μερικά χρόνια ο Διεθνής Οργανισμός στα ψηφίσματά του σημειώνει ότι το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο.
Αν ήμασταν εμείς... Ως ΑΚΕΛ ασκείτε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Τι διαφορετικό θα έκανε το ΑΚΕΛ εάν ήταν στην εξουσία;
Σε αντίθεση με αυτό που λέτε εσείς, ότι δηλαδή ασκούμε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, άλλοι μας επικρίνουν ότι είμαστε πολύ ανεκτικοί μαζί της. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν προαποφασίζουμε αν θα είμαστε σκληροί ή ανεκτικοί στην κριτική μας. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί. Όταν εκτιμούμε θετικά τις αποφάσεις δεν διστάζουμε να το δηλώσουμε. Και το κάναμε πολλές φορές. Εκεί που εκτιμούμε ότι κακώς πράττει η κυβέρνηση, την επικρίνουμε προτείνοντας λύσεις. Αν ήμασταν εμείς κυβέρνηση το πρώτο που θα κάναμε θα ήταν να στελεχώσουμε και να εξοπλίσουμε με επάρκεια τα δημόσια νοσηλευτήρια. Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν το έκαναν αλλά προηγουμένως τα οδήγησαν σε μαρασμό και αποσύνθεση. Θα προετοιμαζόμασταν έγκαιρα και στοχευμένα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι κυβερνώντες, παρά τις σχετικές δηλώσεις, δεν το έκαναν. Θα δίναμε περισσότερη έμφαση στη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και των αυτοτελώς εργαζομένων που δέχονται το μεγαλύτερο κτύπημα από την πανδημία. Δεν θα αφήναμε σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα να επηρεάζουν και ενίοτε να καθορίζουν αποφάσεις μας για μέτρα που λαμβάνονται. Και, ασφαλώς, θα προσπαθούσαμε αυτά τα μέτρα να στέκουν στη λογική και να μην αντιφάσκουν μεταξύ τους ή να αλληλοακυρώνονται.
Φταίει η κυβέρνηση Γιατί δεν προχώρησαν μεταρρυθμίσεις σημαντικές για τον τόπο, όπως είναι αυτές της δικαιοσύνης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι σαν να μην θέλει η αντιπολίτευση -άρα και το ΑΚΕΛ- να πιστωθεί οποιαδήποτε θετική εξέλιξη η κυβέρνηση…
Το ερώτημα γιατί δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν καλύτερα να το απευθύνετε στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Δική της είναι η ευθύνη, έστω κι αν με ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση για οκτώ σχεδόν χρόνια, όσα δηλαδή τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ταλαιπωρούσε τα σχετικά νομοσχέδια και με μεγάλη καθυστέρηση τα έφερε στη Βουλή. Στο ΑΚΕΛ δεν λειτουργούμε με τη λογική ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνεται γιατί θα πιστωθεί η κυβέρνηση. Αν λειτουργούσαμε έτσι δεν θα διαδραματίζαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην υπερψήφιση του ΓεΣΥ, γεγονός που αναγνώρισε η κυβέρνηση, ούτε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η δημιουργία υφυπουργείων. Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, λοιπόν, ας προβληματιστεί γιατί δεν έπεισε την πλειοψηφία και γιατί έμεινε ουσιαστικά μόνη της. Εκτός κι αν θεωρεί ότι αυτή έχει δίκιο και όλοι οι υπόλοιποι λάθος.
Άνοδος ΑΚΕΛ Γιατί το ΑΚΕΛ φαίνεται να μην εισπράττει τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, την πανδημία, το σκάνδαλο των διαβατηρίων, τα εργασιακά προβλήματα.
Σωστά χρησιμοποιείτε το ρήμα «φαίνεται», γιατί ακόμα το εκλογικό σκηνικό είναι ρευστό και μεταβάλλεται. Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε άνοδο. Λαμβάνοντας δε υπ' όψιν το γεγονός ότι ουσιαστικά το μισό εκλογικό σώμα θα καταλήξει στις αποφάσεις του τον Μάιο, τότε βάσιμα εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ΑΚΕΛ έχει προοπτικές να κεφαλαιοποιήσει και να εξέλθει πιο ισχυρό σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι το εκλογικό και πολιτικό σκηνικό είναι πολύ δύσκολο και ιδιόμορφο, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας οι οποίες αύξησαν τη φτώχεια και την αβεβαιότητα που με τη σειρά τους εκτρέφουν τον θυμό των πολιτών και την απαξίωση των κομμάτων. Η ψήφος διαμαρτυρίας σε ένα μέρος της κοινωνίας είναι πολύ δημοφιλής τάση. Αυτή η κατάσταση αναπόφευκτα επηρεάζει και το ΑΚΕΛ που χρεώνεται από κάποιους ευθύνες για διάφορα προβλήματα. Είναι για εμάς ένα στοίχημα να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ότι δεν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι. Και πολύ περισσότερο, δεν είμαστε εμείς που κυβερνούμε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Είναι βολικό για τους κυβερνώντες να γίνεται συμψηφισμός και ισοπέδωση των πολιτικών δυνάμεων και συλλήβδην να απορρίπτονται όλοι. Με αυτόν τον τρόπο συντηρούνται και παγιώνονται πολιτικές οι οποίες προκαλούν τον θυμό και, από την άλλη, δυσκολεύουν δυνάμεις όπως το ΑΚΕΛ, οι οποίες παρά τα λάθη, τις αστοχίες και τις αδυναμίες τους αγωνίζονται για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και προνομιούχους. Το ΑΚΕΛ είναι η βασική δύναμη που υπερασπίζεται τους πολλούς, αλλά και η δύναμη που διασφαλίζει την προοπτική για επίτευξη προοδευτικής αλλαγής στον τόπο. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτό το μήνυμα δεν έχει φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε.
Ο μεγάλος γκρινιάρης; Είναι ικανοποιητική η παραγωγή πολιτικής στο ΑΚΕΛ; Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόμμα σας έχει εξελιχθεί στον μεγάλο γκρινιάρη της πολιτικής μας ζωής, χωρίς ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.
Αν ισχύει ή όχι αυτό δεν θα απαντήσω εγώ. Ό,τι και να πω πολλοί αναγνώστες σας θα θεωρήσουν πως καθηκόντως υπερασπίζομαι το κόμμα μου γι’ αυτό και δεν είμαι αντικειμενικός. Θα αφήσω, λοιπόν, άλλους να μιλήσουν για το ΑΚΕΛ που όχι μόνο δεν ανήκουν στο δικό μας κόμμα, αλλά είναι της κυβέρνησης. Παραπέμπω, για παράδειγμα, στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πρόσφατα σχολιάζοντας τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για τις κρατικές εγγυήσεις, τις χαρακτήρισε δημιουργικές γι’ αυτό τις υιοθέτησε. Παραπέμπω σε δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού, ο οποίος όταν παρέλαβε την ολοκληρωμένη πρόταση του ΑΚΕΛ για τον τουρισμό, στην περίοδο της πανδημίας, δημόσια σχολίασε ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Παραπέμπω σε δηλώσεις του τέως υπουργού Υγείας για τον σημαντικό ρόλο του ΑΚΕΛ στο ΓεΣΥ. Παραπέμπω ακόμα σε δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον θετικό ρόλο της αντιπολίτευσης, μαζί και του ΑΚΕΛ, για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων. Τέτοιες δηλώσεις από κυβερνητικά χείλη υπάρχουν δεκάδες για μικρά και μεγάλα θέματα. Από εκεί και πέρα, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα από μέρους μας δεν μπορούν να καταργήσούν τον ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Μόνο μία θητεία Γιατί ξανά υποψήφιος; Γιατί να ξαναψηφίσει κάποιος Στέφανο Στεφάνου;
Τώρα μου βάζετε δύσκολα. Γιατί ξανά υποψήφιος; Γιατί πιστεύω ότι ακόμα έχω να προσφέρω. Η πενταετία που σύντομα ολοκληρώνεται είναι η πρώτη μου θητεία στη Βουλή. Εκτιμώ ότι απέκτησα χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις τις οποίες θέλω να αξιοποιήσω σε μια δεύτερη θητεία, αν και εφόσον βέβαια με τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Για χρόνια είμαι στην πρώτη γραμμή της δημόσιας πολιτικής ζωής, έχω δώσει πολλά δείγματα γραφής. Επαφίεται στους πολίτες να με κρίνουν, να με αξιολογήσουν και ανάλογα να αποφασίσουν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.