Ζήτω η Τρόικα

ΑΠΟΨΗ /ΚΥΠΡΟΣ
Προς τους μερικούς (όχι όλους) επιχειρηματίες (γνωρίζουν αυτοί) και προς τα κόμματα που ελέγχονται από αυτούς. Με δάκρυα στα μάτια και το αίσθημα συγκίνησης να μου τρώει τα σωθικά, έχω ακούσει κάποιους από εσάς να ανησυχείτε για τους καταθέτες.

Προς τους μερικούς (όχι όλους) επιχειρηματίες (γνωρίζουν αυτοί) και προς τα κόμματα που ελέγχονται από αυτούς. Με δάκρυα στα μάτια και το αίσθημα συγκίνησης να μου τρώει τα σωθικά, έχω ακούσει κάποιους από εσάς να ανησυχείτε για τους καταθέτες. Να ζητάτε την παράταση χαμένων δανείων σας (με την αποτροπή της κακιάς τράπεζας ακινήτων) για να μην πληγούν οι καταθέτες. Εκ μέρους των καταθετών, μεταφέρω τις ευχαριστίες τους και την παράκλησή τους να μην τους σκέφτεστε. Τον καιρό που έπρεπε να τους σκεφτείτε δεν το κάνατε, και είδαμε το αποτέλεσμα των ευαισθησιών σας.

Πολλοί έχουν πει ότι αν δημιουργηθεί η κακιά τράπεζα ακινήτων θα πωληθούν όσο-όσο τα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι ζημιές για τους καταθέτες. Και εγώ θα μπορούσα να σας πω ότι αν καθυστερήσουμε θα επιδεινωθεί η κατάσταση και τότε θα μεγαλώσουν οι ζημιές των καταθετών και οι ουρές των ανέργων. Επειδή αυτά τα σχόλια είναι αόριστα και υποκειμενικά, και μπορούμε να συζητούμε για χρόνια και να μην συμφωνούμε, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω κάτι πολύ πιο απλό. Κάτι στο οποίο όλοι υποθέτω ότι συμφωνούμε (χωρίς να σημαίνει πως το εφαρμόζουμε).

Όταν ο καταθέτης πήγε στην τράπεζα, έβαλε την υπογραφή του. Έδωσε μιαν υπόσχεση. Να αφήσει τα λεφτά του για ένα διάστημα υπό κάποιους όρους. Ο καταθέτης τήρησε την υπογραφή του. Τίμησε την υπόσχεσή του. Στο ακέραιο.
Η τράπεζα, με τη σειρά της, έβαλε την υπογραφή της -έδωσε την υπόσχεσή της- ότι θα διαχειριζόταν σωστά αυτά τα λεφτά. Ότι θα του τα επέστρεφε υπό κάποιους όρους. Δεν το έκανε. Έδωσε κακά δάνεια. Εκτέθηκε υπερβολικά σε ομόλογα. Δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Δεν τίμησε την υπογραφή της.

Η κυβέρνηση έδωσε μιαν υπόσχεση. Έβαλε μιαν υπογραφή. Ότι θα ενεργεί για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των πολιτών. Όμως ενήργησε για τα «καλώς» νοούμενα συμφέροντα του κόμματος και των συντεχνιακών. Με απλά λόγια, δεν τήρησε την υπόσχεσή της, δεν τίμησε την υπογραφή της.
Εσείς, οι κάποιοι επιχειρηματίες γης, βάλατε την υπογραφή της. Δώσατε μιαν υπόσχεση. Ότι θα αποπληρώνατε αυτά που πήρατε. Δεν τιμήσατε την υπογραφή σας. Δεν τηρήσατε την υπόσχεσή σας.

Κανονικά η τράπεζα εδώ και χρόνια θα έπρεπε να τηρήσει την επόμενη υπόσχεσή της και να τιμήσει την υπογραφή της. Να σας επιβάλει να τηρήσετε τη δική σας υπόσχεση, να τιμήσετε τη δική σας υπογραφή και να επιστρέψετε στους καταθέτες ένα ποσό -όχι όλο- μέσω της εκποίησης της υποθήκης. Ούτε η τράπεζα ούτε εσείς τηρήσατε αυτήν την υπόσχεσή σας, ούτε τιμήσατε την υπογραφή σας.

Αντί αυτού, για να βοηθηθείτε και εσείς και οι τράπεζες, που -τονίζω- δεν τηρήσατε την υπόσχεσή σας, δεν τιμήσατε την υπογραφή σας, επιβάλατε τεράστιες ζημιές στους καταθέτες. 80-90% στη Λαϊκή και 45-60%, ίσως και περισσότερα, αν περάσει η θέση σας, στην Τράπεζα Κύπρου. Η δε κυβέρνηση, με την Κεντρική και τις τράπεζες, ενεργώντας παράνομα και ανήθικα, χωρίς να τηρούν τις υποσχέσεις τους και χωρίς να τιμούν την υπογραφή τους, αποφάσισαν εκτός από το να κουρέψουν τις καταθέσεις, να μην επιτρέπουν στους πολίτες να τις χρησιμοποιούν, να τους δίνουν χαμηλότερο επιτόκιο, να τους τα φορολογήσουν. Με απλά λόγια, τους έχουν κατακλέψει με τον χείριστο και πιο αισχρό τρόπο.

Τώρα, αγαπητοί ΚΑΠΟΙΟΙ κύριοι επιχειρηματίες και βολεμένοι και βολευτές των κομμάτων, έρχεστε και λέτε σε αυτούς τους καταθέτες να αντιληφθούν ότι με το να τιμήσουν υπέρ το δέον για ακόμη μία φορά την υπογραφή τους και με το να μην τηρήσουν την υπόσχεσή τους οι επιχειρηματίες, θα έχουν να επωφεληθούν οι ίδιοι!!! (με όσο πιο εκνευρισμένο, επιθετικό, ειρωνικό ύφος μου επιτρέπει η φύση). Είσαστε κάτι περισσότερο από εγκληματίες και αστείοι.

Κύριοι επιχειρηματίες, οι καταθέτες, ακόμη και οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων, έχουν χάσει μεταξύ άλλων και γιατί κυρίως εσείς, το τέως και το νυν κατεστημένο, δεν έχετε τιμήσει την υπογραφή σας και δεν έχετε τηρήσει την υπόσχεσή σας.  Ελπίζω να μπορείτε όλοι σας να αντιληφθείτε αυτό το απλό πράγμα. Ελπίζω να μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί ο απλός καταθέτης με την πρώτη ευκαιρία θα πάρει τα λεφτά του από την Τράπεζα Κύπρου και ίσως και από την Κύπρο. Και θα έχει δίκαιο και καλά θα κάνει.

Αγαπητοί κάποιοι επιχειρηματίες γης και ελεγχόμενα από αυτούς κόμματα, ο καταθέτης που τίμησε την υπογραφή του, που τήρησε την υπόσχεσή του, δέχτηκε μιαν εντελώς άδικη -ή τουλάχιστον πολύ πιο άδικη- ζημιά από εσάς, που -τονίζω- δεν τιμήσατε την υπογραφή σας, δεν τηρήσατε την υπόσχεσή σας. Ε, νομίζω πως ήρθε η ώρα να το χωνέψετε ότι πρέπει επιτέλους να πληρώσετε μέρος τουλάχιστον της δικής σας ζημιάς. Ούτε καν ολόκληρη δεν θα την πληρώστε. Το να ζητάτε από τον καταθέτη νέα παράταση, απλώς γιατί δεν έχετε κάτι άλλο να χάσετε αλλά μόνο μιαν ελπίδα να κερδίσετε, και να ζητάτε μόνο ο καταθέτης θα χάσει σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω της παράτασης, είναι κάτι περισσότερο από εγωιστικό, παράλογο, παράνομο και ανήθικο.

 

Γι? αυτό τελειώνω εκεί που ξεκίνησα. Σας παρακαλώ, εκ μέρους των καταθετών, σταματήστε να νοιάζεστε γι? αυτούς. Ξεκινήστε επιτέλους να νοιάζεστε για τον εαυτό σας. Για την τιμή της υπογραφής σας. Για την τήρηση της υπόσχεσής σας. Και επειδή δεν το κάνατε -και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται να το κάνετε-, ευτυχώς, δεν έχω αμφιβολία, θα το επιβάλει η τρόικα.

Γι? αυτό, καταθέτες όλου του κόσμου (όπως θα έλεγε ο Καρλ Μαρξ), ενωθείτε και μαζί μου και φωνάξτε «ΖΗΤΩ Η ΤΡΟΪΚΑ»? ΖΗΤΩ, ΖΗΤΩ, ΖΗΤΩ.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 13:25 (τελευταία ενημέρωση 13:25)

ΑΠΟΨΗ

Σκότωσαν τις οικογένειες τους αλλά δεν σταμάτησαν τη φιλία των παιδιών

SEVGUL ULUDAG, 13:10 (τελευταία ενημέρωση 13:10)

ΑΠΟΨΗ

Η κυβερνητική κλίκα και η κοινωνική κανονικότητα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΤΟΣ, 10:55 (τελευταία ενημέρωση 10:55)

Επιστροφή
στην αρχή