Ζαχαρούλα Μαλά: «Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η κ. Ζαχαρούλα Μαλά εκφράζει την κοσμοθεωρία της για τους ρόλους της ως συζύγου, μητέρας και εκπαιδευτικού σε συνάρτηση με τις προκλήσεις του σήμερα.

Θυμάται τη γνωριμία της με τον Σταύρο Μαλά από τα μαθητικά τους χρόνια, σημαντικές στιγμές στην πορεία της, τοποθετείται ευθέως σε ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κάνει τη δική της εκτίμηση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής σας τα ζήσατε στην Πάφο. Ποιες οι αναμνήσεις σας και πώς γνωριστήκατε με τον κ. Μαλά;
Μεγάλωσα στην Πάφο, με καταγωγή από τη Γεροσκήπου και τα Χολέτρια όπου πέρασα τα παιδικά μου χρόνια μέχρι τα 18 μου. Ήταν όμορφα χρόνια, γεμάτα με δυνατές αναμνήσεις. Με τον Σταύρο, παρόλο που ήμασταν στο ίδιο σχολείο -εκείνος στο πρακτικό και εγώ στο κλασικό τμήμα- γνωριστήκαμε για πρώτη φορά στην τρίτη λυκείου όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο. Υποψηφιότητα είχε θέσει και η καλύτερή μου φίλη, έτσι ήμασταν σε μια αντιπαλότητα. Όταν όμως γνωριστήκαμε με συγκίνησε πολύ ο δυναμισμός, η ευαισθησία και η επιμονή του να αλλάξει παγιωμένες καταστάσεις.

Νιώσατε από την πρώτη στιγμή ότι βρήκατε τον άνθρωπό σας, με τον οποίο θα περνούσατε το υπόλοιπο της ζωής σας;
Σε εκείνη την ηλικία δεν είχαμε αποφασίσει ότι θα μοιραστούμε τη ζωή μας για πάντα. Μετά το σχολείο, πήγα στην Αθήνα για σπουδές κι ο Σταύρος στο Λονδίνο, αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Αν και δεν είχαμε δεσμευτεί να είμαστε μαζί, βρίσκαμε πάντα ευκαιρία να συναντιόμαστε τις γιορτές και τα καλοκαίρια, έτσι διατηρήθηκε αυτή η σχέση. Μετά την Αθήνα, πήγα στο Λονδίνο για μεταπτυχιακό και μέναμε μαζί. Υπήρχε αυτή η βαθιά αγάπη από τότε, που δεν μας άφηνε να χωριστούμε μέχρι σήμερα.

Στο Λονδίνο δουλέψατε στη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Γνωρίσατε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες;
Το πτυχίο μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν στην Ιστορία-Αρχαιολογία και το μεταπτυχιακό μου ήταν επίσης στις Κλασικές Σπουδές-Αρχαιολογία. Ήθελα πολύ να γίνω αρχαιολόγος και τα καλοκαίρια συμμετείχα σε ανασκαφές μαζί με τον δρα Δημήτρη Μιχαηλίδη στην Πάφο. Μετά τις σπουδές μου στο Λονδίνο, επειδή είχαμε αποφασίσει να μείνουμε για κάποιο διάστημα εκεί, είχα την τύχη να δουλέψω στη Βρετανική Επιτροπή για την Αποκατάσταση των Mαρμάρων του Παρθενώνα. Η επιτροπή αυτή είχε συσταθεί από τη Μελίνα Μερκούρη. Ασχολήθηκα με αρχειοθέτηση και έρευνα δίπλα στη γραμματέα της επιτροπής Ελένη Cubitt, η οποία αποτελεί πρότυπο για μένα έως σήμερα. Γνώρισα και άλλες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, την ηθοποιό Judi Dench, τη Νανά Μούσχουρη, τον καθηγητή Robert Browning κ.ά. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και στενοχωριέμαι που δεν έχει γίνει κατορθωτή η επιστροφή των μαρμάρων. Με την αρχαιολογία τελικά δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά, αλλά χαίρομαι που έχω επιλέξει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Ως φιλόλογος, μπορώ να προσφέρω περισσότερα στους μαθητές και στα ίδιά μου τα παιδιά.

Είμαι αυστηρή αλλά δίκαιη

Ποια άποψη πιστεύετε ότι έχουν οι μαθητές για εσάς; Τι νομίζετε ότι απασχολεί περισσότερο τους νέους σήμερα;
Νομίζω ότι οι μαθητές μου με θεωρούν αυστηρή αλλά και δίκαιη καθηγήτρια. Δεν διανοούνται ότι θα κάνουν κάτι πέρα των κανονισμών και των ορίων που έχουμε θέσει, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις. Εισπράττω όμως την αγάπη και τον σεβασμό τους. Εισπράττω όμως και την αγωνία τους για το μέλλον. Σκέφτονται για την εργασία και το επάγγελμά τους από το γυμνάσιο ενώ σε αυτή την ηλικία θα έπρεπε να ήταν πιο χαρούμενοι. Και γι' αυτό ευθύνεται το σύστημά μας που είναι πολύ «κλειστό» και εξετασιοκεντρικό.

Θα άλλαζα…

Αν είχατε τη δυνατότητα τι θα αλλάζατε στην εκπαίδευση;
Η Παιδεία μας δεν είναι σφαιρική. Βάζουμε τους μαθητές μας σε ένα καλούπι να μαθαίνουν με στόχο τις εξετάσεις. Τα παιδιά μας δεν έχουν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και δεν φταίνε γι' αυτό. Πιστεύω ότι οι ικανότητες της νέας γενιάς είναι περισσότερες απ’ ό,τι παλαιότερα, το σύστημα όμως την αδικεί. Πρέπει να μειωθεί κατά πολύ η ύλη διδασκαλίας και να επικεντρωθούμε στις βασικές δεξιότητες γραμματισμού και στην ανθρωπιστική παιδεία. Θα ήθελα τα παιδιά στο δημοτικό να μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν και να κατανοούν κείμενα και να έχουν αντίληψη για τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν όλη αυτή τη γνώση που τους προσφέρεται στο δημοτικό. Έρχονται άριστοι και έξυπνοι μαθητές στο γυμνάσιο και δεν μπορούν να γράψουν, να διαβάσουν και να εκφραστούν με ευχέρεια, δεν μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν. Είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

Είστε πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης του Γραμματισμού.
Η Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού ιδρύθηκε το 2012 από την τότε επίτροπο Εκπαίδευσης, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου. Στόχος της είναι η προώθηση δεξιοτήτων γραμματισμού, να γράφουμε και να διαβάζουμε σωστά, να κατανοούμε και να κρίνουμε ένα κείμενο, να συνθέτουμε γνώσεις και να εξαγάγουμε συμπεράσματα. Και για τον σκοπό αυτό οργανώνουμε διάφορες δράσεις, κυρίως φιλαναγνωσίας και στήριξης βιβλιοθηκών.

«Αυτή τη φορά είμαστε όλοι πολύ πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Σταύρου Μαλά»

Ποια ήταν η αρχική σας αντίδραση, σε σύγκριση με το 2012/13, όταν μετά τις έντονες συζητήσεις στο ΑΚΕΛ, αποφασίστηκε για δεύτερη φορά η στήριξη της υποψηφιότητας του συζύγου σας;
Δεχθήκαμε αυτή την εξέλιξη χωρίς πολλές συζητήσεις και τον ενθαρρύναμε από την αρχή χωρίς κανένα δισταγμό. Το 2012/13, τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μας, που ήταν σε μια κρίσιμη φάση της ηλικίας τους, δεν ήμασταν τόσο θετικοί, όσο τώρα. Τον στηρίξαμε και τότε, τώρα όμως είμαστε όλοι πολύ πιο ένθερμοι υποστηρικτές του.

Η άγονη επιστροφή

Σας θυμώνει κάτι απ' όσα γράφονται για τον σύζυγό σας;
Αυτό που με θυμώνει είναι ότι πολλοί, ακόμα και δημοσιογράφοι, καταπιάνονται όχι με τις θέσεις του σε συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά με ανούσιες παρατηρήσεις και με μια άγονη επιστροφή στο παρελθόν. Τέτοιοι άστοχοι σχολιασμοί αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση γύρω από την ουσία.

Έχετε κομματική ταυτότητα;
Όχι. Στην οικογένειά μου μπορείς να βρεις άτομα από τον χώρο της Αριστεράς μέχρι και της Δεξιάς. Δεν είμαι κομματικοποιημένη. Όταν ήμουν φοιτήτρια είχα πιο φιλελεύθερες ιδέες, όσο όμως περνούν τα χρόνια και βλέπω πού μας έχει καταντήσει αυτός ο άκρατος καπιταλισμός έχω αρχίσει να γίνομαι πολύ πιο αριστερή στις απόψεις μου.

Αν κρίνατε το επίπεδο του δημόσιου λόγου τι θα λέγατε;
Γενικά μιλώντας, υπάρχει χαμηλό επίπεδο πολιτικού λόγου αλλά και χρήσης της γλώσσας. Λείπει ο συγκροτημένος λόγος που να βασίζεται σε επιχειρήματα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που κυρίως οι νέοι μας απαξιώνουν την πολιτική και απέχουν από τις εκλογές. Επειδή όμως η πολιτική επηρεάζει άμεσα τη ζωή όλων μας, πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Τι σας εκνευρίζει από τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα;
Η ρηχότητα εκεί και όπου υπάρχει. Μας ενδιαφέρει περισσότερο το life style, ο καταναλωτισμός και η «εικόνα», παρά πώς μπορούμε να προσφέρουμε, να δημιουργούμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, πώς μπορούμε να συμβάλουμε στο συλλογικό καλό. Προβληματίζομαι για την έκταση που έχει πάρει η προβολή του υλισμού, της μόδας και του ατομικού συμφέροντος. Σε αυτό έχουν μερίδιο ευθύνης και οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών του τόπου μας, οι οποίοι πρέπει να βγαίνουν μπροστά, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η νοοτροπία μας. Πρέπει βέβαια και τα ΜΜΕ να τους δίνουν το βήμα που χρειάζονται και να προβάλλουν θετικά πρότυπα.

Αν αναγνωρίζατε ένα ευάλωτο και αντιστοίχως ένα δυνατό σημείο του χαρακτήρα σας;
Είμαι ευθύς άνθρωπος. Καμιά φορά λέω πράγματα που δεν θα έπρεπε και μπορεί να πικράνω κόσμο, όπως και να πικραθώ γιατί είμαι και ευαίσθητη. Ταυτόχρονα όμως θεωρώ ότι αυτό είναι και το δυνατό μου σημείο. Είμαι ειλικρινής στις απόψεις μου, λέω αυτό που νιώθω χωρίς περιστροφές.

Έχετε κάποιες ανησυχίες που αγγίζουν τα όρια της φοβίας;
Έχω φοβίες σχετικά με τα παιδιά μου και τη νέα γενιά. Θεωρώ ότι όσο πάνε τα χρόνια μειώνονται οι επιλογές τους, μειώνεται η χαρά και η αισιοδοξία που υπήρχε όταν εμείς ήμασταν στην ηλικία τους. Σήμερα τα παιδιά, παρόλο που έχουν τόσες δυνατότητες και προοπτικές, στην προσπάθειά τους να ανοίξουν τα φτερά τους νιώθουν ότι θα βρουν κλειστές πόρτες.

Τα παιδιά σας ποιους δρόμους ακολουθούν στη ζωή τους;
Ο μεγάλος μας γιος ο Διονύσης σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ μηχανολογία, ο Γιώργος σπουδάζει λογιστική-χρηματοοικονομικά στη Θεσσαλονίκη και τα δίδυμά μας είναι στην τρίτη λυκείου- η Φοίβη λέει να ακολουθήσει νομικά και ο Χάρης ενδιαφέρεται για διοίκηση ξενοδοχείων.

Μια κοινή δραστηριότητα που έχετε ως οικογένεια;
Η άσκηση. Όλα τα παιδιά μας ασχολούνται με τον αθλητισμό: με τον στίβο, την τοξοβολία, το ποδόσφαιρο και το γυμναστήριο. Προσπαθώ και εγώ να αθλούμαι όταν έχω ελεύθερο χρόνο. Απολαμβάνω το περπάτημα, το τρέξιμο και το τένις.

Ένας λόγος του κ. Μαλά που σας δυναμώνει στα δύσκολα;
Μια κουβέντα που λέει συχνά: «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος». Αυτή η φράση συνδέεται πολύ με την πορεία μας. Ξεκινήσαμε μόνοι μας στη ζωή, χωρίς βοήθεια από οικογένειες, όχι γιατί δεν ήθελαν αλλά γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μας σπουδάσουν στην Αγγλία που εμείς επιλέξαμε. Είχαμε θέσει ως στόχο μας να τα καταφέρουμε μόνοι μας, με όλες τις δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Κάθε εμπόδιο όμως το ξεπερνούσαμε με θέληση και πολλή προσπάθεια.

Είναι πάντα τόσο ήρεμος όσο τον βλέπουμε στις δημόσιες εμφανίσεις του;
Είναι ήρεμος και στο σπίτι αλλά είναι και αυστηρός με τις αρχές που θέλει να μεταδώσει στα παιδιά μας. Εγώ μπορεί να φανώ πιο ελαστική κάποιες φορές, ο Σταύρος όμως είναι πολύ σταθερός με τα όρια στο σπίτι, γι' αυτό και τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια μαζί του, τον σέβονται και τον συμβουλεύονται για όλα τα θέματα που τους απασχολούν.

Αν η υποψηφιότητα του κ. Μαλά ήταν σε ένα άλλο πλαίσιο, θα είχε μεγαλύτερη δυναμική; Πιστεύετε ότι τον ζήμιωσε η θητεία του στην κυβέρνηση Χριστόφια;
Η στήριξη ενός κόμματος για οποιοδήποτε υποψήφιο είναι απαραίτητη και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι την υποψηφιότητα του συζύγου μου στηρίζει το ΑΚΕΛ. Θεωρώ ότι οι ιδέες τους σε πολλά θέματα ταιριάζουν, χωρίς ωστόσο να ταυτίζονται πλήρως. Είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα που στηρίζεται από ένα μεγάλο και ιστορικό κόμμα και γι' αυτό έχει και ελπίδες να περάσει στον δεύτερο γύρο και να κερδίσει τις εκλογές. Ο Σταύρος υπηρέτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστόφια για 14 μήνες και έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να προωθήσει το ΓεΣΥ. Δεν είναι δυνατόν να φέρει ευθύνη για το έργο ολόκληρης της πενταετίας, το οποίο δεν μπορεί να είναι τόσο ισοπεδωτικά αρνητικό.

Κλείνοντας, ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών;
Είμαι αισιόδοξη ότι ο Σταύρος θα κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη την αλλαγή. Αν και στην κοινωνία μας παρατηρείται μια απαξίωση απέναντι στην πολιτική, εύχομαι ότι ο κόσμος, κυρίως οι νέοι μας θα αντιληφθούν τη σημασία που έχουν οι εκλογές και οι κυβερνήσεις για κάθε πτυχή της ζωής τους και θα συμμετάσχουν ενεργά ως σωστοί πολίτες.

 

 

 


Επιστροφή
στην αρχή