Υπάρχει bullying στην πολιτική...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Η μέθοδος επιβολής άποψης μέσω εκφοβισμού, ή όπως διεθνώς επικράτησε να ονομάζεται bullying δεν υφίσταται μόνο στις ηλικακές ομάδες των μαθητών ή των εφήβων. Τη μέθοδο αυτή την συναντά κανείς και στην πολιτική. Ενδιαφέρουσες οι θέσεις του λέκτορα ψυχολογίας Παναγιώτη Σταυρινίδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, μελετούν το φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αφορμή για το θέμα αυτό στάθηκε ένα παλιό άρθρο του λέκτορα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτη Σταυρινίδη, το οποίο ξεχώρισα, κράτησα σε ένα πρόχειρο αρχείο που έχω και το οποίο «ξεσκόνισα» πρόσφατα όταν τον είδα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Σταυρινίδης και οι συνεργάτες του μελετούν τα τελευταία χρόνια μέσα από έρευνες την ψυχολογική κατανόηση του εκφοβισμού, το γνωστό με τη διεθνή ορολογία bullying, και επικεντρώνονται κυρίως στην εφηβική ηλικία.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο εκφοβισμός, ή αλλιώς το bullying, δεν χρησιμοποιείται ως μέσο επιβολής και από άλλες ηλικιακές ομάδες και δη ενήλικες και σε άλλους τομείς της ζωής, και ειδικότερα στην πολιτική. Αν δει κανείς την περιγραφή του ενήλικα θύτη μέσα από το άρθρο του κ. Σταυρινίδη, θα αναγνωρίσει αρκετούς από όσους βλέπει ή ακούει καθημερινά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

 

 

Παρορμητικός «νταής»

Γράφει λοιπόν στο άρθρο του ο κ. Σταυρινίδης ότι συχνά ο θύτης, ή ο «νταής» όπως τον ονομάζει -αυτός όπως εξηγεί, ο οποίος επιτίθεται χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και με όποιο μέσο διαθέτει σε όσους θεωρεί εχθρούς-, «έχει υψηλό βαθμό παρορμητικότητας. Ενεργεί δηλαδή κυρίως με το θυμικό, και το θυμικό αυτό είναι κυρίως εχθρικό, ενίοτε και οργίλο. Τους νταήδες όλοι τούς φταίνε, εκτός από τους ίδιους. Προβαίνουν σε αυτό που στην τεχνική ορολογία ονομάζουμε ?εχθρική απόδοση αιτιών?. Εκλογικεύουν με αυτόν τον μηχανισμό τις επιθέσεις τους ως μια μορφή άμυνας ή και προστασίας του κοινωνικού συνόλου».
Ενδιαφέρον στο άρθρο και το ψυχολογικό προφίλ του ενήλικα θύτη: «Παρά τον φαινομενικά κυρίαρχο χαρακτήρα τους, είναι πολύ συχνά ανασφαλείς, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή αυτοεικόνα». «Το «νταηλίκι δηλαδή», όπως γράφει ο κ. Σταυρινίδης, «είναι ένας μηχανισμός αμφίεσης των συναισθηματικών τους κενών, καθώς και των συμπλεγμάτων κατωτερότητάς τους».

 

 

Νταήδες πολιτικοί 

Οι συνειρμοί μετά την ανάγνωση του άρθρου είναι αναπόφευκτοι, και τα ερωτήματα τίθενται πια ξεκάθαρα προς τον δρα Παναγιώτη Σταυρινίδη. «Υπάρχει bullying στην πολιτική; Πώς μπορούμε να το ξεχωρίσουμε; Ποια είναι τα θύματα; Και τι προσωπικότητα έχουν οι πολιτικοί - θύτες;».
Ιδού οι απαντήσεις στα ερωτήματα, αυτούσιες, καθώς κρίνονται άκρως ενδιαφέρουσες, κυρίως από την επιστημονική τους σκοπιά:

 

1. Υπάρχει bullying στην πολιτική; Και τι εννοούμε όταν λέμε bullying; 
«Όπως σε κάθε κοινωνικό χώρο εξουσίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, έτσι και στην πολιτική εικάζω ότι υπάρχει. ’λλωστε η πολιτική είναι ένας χώρος συχνού και έντονου ανταγωνισμού, κάτι που μπορεί εύκολα να ωθήσει μερικούς στο να χρησιμοποιήσουν εκφοβιστικές μεθόδους για να επιταχύνουν τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Θεωρώ πως κλασικότερη μορφή είναι η δράση του ΕΛΑΜ, αλλά και σε λιγότερο εμφανή μορφή μπορεί να εμφανιστεί και σε πολιτικούς κομμάτων που γενικά λειτουργούν στο πλαίσιο της συνταγματικότητας».

2. Ποια είναι τα θύματα του bullying στην πολιτική;
«Τα θύματα είναι γενικά ευάλωτα και εσωστρεφή. Είναι άτομα με περιορισμένη κοινωνική στήριξη η οποία γίνεται μηδαμινή στην εξέλιξη του εκφοβισμού για πάρα πολλούς λόγους. Κυρίως όμως γιατί οι φίλοι του θύματος συχνά διακατέχονται από φόβο θυματοποίησης των ιδίων αλλά και γιατί ειδικά σε νεότερες ηλικίες πολλοί θεωρούν ως ντροπιαστικό να ταυτίζεται κανείς με ένα θύμα. Ουσιαστικά όταν μιλάμε για δυνάμει θύματα, μπορούμε να μιλάμε λίγο ώς πολύ για πολλούς από εμάς. Αφετηρία του εκφοβισμού είναι η μη ανοχή στη διαφορετικότητα. Όποια και αν είναι αυτή. Οι δράστες δεν ανέχονται τη διαφορετική άποψη, τη διαφορετική στάση, τον διαφορετικό τρόπο ζωής. Γενικώς έχουν ένα σοβαρό θέμα με την αποδοχή της διαφορετικότητας. Κατ? επέκταση, οτιδήποτε θεωρηθεί ως εχθρικά διαφορετικό από έναν εν δυνάμει δράστη μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης για να ξεκινήσει η στοχοποίηση».

3. Πώς ξεχωρίζουμε το bullying στην πολιτική;
«Κυρίως από την προσπαθεί επιβολής της άποψης. Όταν δεν συνομιλείς αλλά θέλεις να μιλάς μόνος σου και ο άλλος απλώς να σε ακούει, όταν διακόπτεις εχθρικά και όχι ωφέλιμα τον συνομιλητή σου, όταν ο αντίπαλος θεωρείται στόχος προς πολιτική εξόντωση, όταν χρησιμοποιούνται ακόμα και λεκτικές πολιτικές απειλές, όλα αυτά είναι μερικά από τα ενδεικτικά στοιχεία που μπορεί να συναντήσει κανείς στο νταηλίκι στην πολιτική».

4. Τι προσωπικότητα έχουν αυτοί που προβαίνουν σε bullying στην πολιτική;
«Ενδιαφέρουσα. Από κλινικής άποψης. Έχουν χαμηλό δείκτη συμπόνιας, ρηχά συναισθήματα και δεν νιώθουν μεταμέλεια ακόμα και αν προβούν σε μια πολύ άσχημη πράξη. Είναι παρορμητικοί σε βαθμό ανευθυνότητας και μερικοί από αυτούς (όχι όλοι, τονίζω) έχουν αυτό που ονομάζουμε ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Επίσης, προβαίνουν συχνά σε εχθρικές ερμηνείες των γεγονότων. Θεωρούν δηλαδή ότι ωσάν το κοινωνικό περιβάλλον να «συνωμοτεί» για να τους βλάψει, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει. Κάποιοι από αυτούς ήταν οι ίδιοι θύματα κακοποίησης στη ζωή τους. Και, φυσικά, έχουν πολύ κακή αυτοεικόνα και χαμηλή αυτοεκτίμηση».

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη φυλακή ο Τ/κ αντιρρησίας συνείδησης Χαλίλ Καραπατσιάογλου

Πολίτης News, 15:51 (τελευταία ενημέρωση 15:51)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερχείλισε το φράγμα του Μαυροκόλυμπου μετά τις βροχές

Πολίτης News, 15:25 (τελευταία ενημέρωση 15:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποσύρονται καλλυντικά προϊόντα από την κοινοτική αγορά

Πολίτης News, 15:21 (τελευταία ενημέρωση 15:21)

Επιστροφή
στην αρχή