Xείριστη υπηρεσία στον τόπο και την καλύτερη στους ανθυποψηφίους του

ΑΠΟΨΗ /NON SERVIAM
Η συμπεριφορά του έκτοτε παρέπεμπε σ’ έναν πολιτικό που ποτέ δεν αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα ότι στόχος του είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν διεκόπτετο η διάσκεψη στο Μοντ Πελεράν και διαφαινόταν η πρόθεση των δύο ηγετών να μπουν σιγά-σιγά σ’ ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, έγραφα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης -ανεξαρτήτως του ποιος ευθύνεται- δεν είχε άλλη επιλογή παρά, μακριά από αμφιταλαντεύσεις, να επικεντρωθεί στη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας. Πως αν συνέχιζε να ακροβατεί μεταξύ μιας προσπάθειας να κρατήσει το Κυπριακό ανοικτό για να το χρησιμοποιήσει ως χαρτί για επανεκλογή του και αποφυγής εξελίξεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν το προεκλογικό ισοζύγιο, το πιο πιθανόν ήταν και το Κυπριακό να φέρει σε τέλμα και την υποψηφιότητά του να κάψει. Γιατί το ισοζύγιο έτσι κι αλλιώς -με τον ένα ή άλλο τρόπο- θα άλλαζε και οι εξελίξεις δεν εξαρτώνταν από αυτόν.

Η συμπεριφορά του έκτοτε παρέπεμπε σ’ έναν πολιτικό που ποτέ δεν αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα ότι στόχος του είναι η επίλυση του Κυπριακού. Κάθε νέα κίνησή του επιβεβαίωνε πόσο κακή ήταν κάθε προηγούμενη. Με αποκορύφωμα την επιλογή του, μετά το Κραν Μοντανά, να μπει σε μια άνευ προηγουμένου μετωπική σύγκρουση με τον Άιντε και την, έξω από κάθε διπλωματικό θέσμιο, απειλή για δημοσιοποίηση των πρακτικών εμπιστευτικών συνομιλιών. Ένας Πρόεδρος που επιδιώκει πραγματικά διευθέτηση του προβλήματος θα έκανε οτιδήποτε εκτός από αυτό.

Δεν γνωρίζω αν το ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα της εμμονής της Τουρκίας σε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, όπως ισχυρίζεται η ε/κ πλευρά, ή της αδυναμίας των δύο μερών να συμφωνήσουν στην παραμονή αριθμού στρατιωτών μετά τη λύση, όπως είπε ο Άιντε. Δεν νομίζω όμως ότι έχει σημασία όταν κρίνει κανείς την πολιτική συμπεριφορά Αναστασιάδη. Διότι κι αν ακόμα έχει δίκαιο, έστω κι αν ο Άιντε ψεύδεται, κάποιος οφείλει να διερωτηθεί, εφόσον στόχος είναι η λύση, τι κερδίζει η πλευρά μας από την όξυνση των σχέσεων της με τον ΟΗΕ.

Είναι ξεκάθαρο ότι στην προσπάθειά του να αντλήσει οφέλη στην κούρσα του για επανεκλογή, προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στη χώρα.

Κατ’ αρχάς πληγώνει (ανεξαρτήτως αν τελικώς δεν δημοσιοποίησε τα πρακτικά, με την απειλή του, ήταν σαν να το έπραξε) ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του ως συνομιλητή, αλλά και της ίδιας της χώρας. Η απειλή του δεν διέφερε σε τίποτε από την ενέργεια του Σιζόπουλου τον Μάρτιο του 2016 για την οποία ο ΔΗΣΥ δήλωνε ότι «την ώρα που ο λαός αναμένει υπευθυνότητα, ορθά αγανακτεί όταν αυτή θυσιάζεται για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» και ο ίδιος ο Αναστασιάδης τη χαρακτήριζε ως «πράξη αχαρακτήριστη και υπονομευτική της προσπάθειας για βιώσιμη λύση». Ο Αναστασιάδης απειλούσε να κάνει το ίδιο όχι ως κομματάρχης, αλλά ως αρχηγός κράτους.

Δεύτερο, ανοίγοντας μέτωπο με τον Άιντε (πριν ήταν ο Ντάουνερ), χαρακτηρίζοντάς τον δημοσίως ψεύτη, θυμίζοντας το χειρότερο πρόσωπο του Τάσσου, διακινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη ρήξη με τον ΟΗΕ, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τη χώρα. Είτε το θέλουμε είτε όχι (και μέχρι πρόσφατα το θέλαμε) τα ΗΕ είναι αυτά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Τι πραγματικά κερδίζουμε από μια δημόσια αντιπαράθεση με τον άνθρωπο, του οποίου η έκθεση είναι αυτή που δεδομένα θα επηρεάσει την άποψη των διαφόρων κέντρων αποφάσεων, είτε αυτές θα αφορούν τη λογική εντός της οποίας θα κινηθεί οποιαδήποτε νέα προσπάθεια, είτε τις ευθύνες της κάθε πλευράς;

Τρίτο, με τη στάση του δημιουργεί τετελεσμένα στο Κυπριακό. Ήταν δεδομένο ότι θα αναζητούνταν εναλλακτικές μετά το νέο ναυάγιο. Βάζοντάς τα, δημοσίως, με τον ΟΗΕ, περιορίζει τα περιθώρια αναζήτησης λύσης εντός του επιδιωκόμενου πλαισίου, ενώ απομακρύνεται συνολικά η λύση, αφού τέτοιες ακραίες αντιδράσεις δημιουργούν την αίσθηση του ανέφικτου. Ακόμα όμως κι αν αυτό δεν γίνει, με τις ενέργειες του δημιουργεί τις χειρότερες προϋποθέσεις για οποιαδήποτε νέα προσπάθεια. Αφού καλλιεργεί στον κόσμο την πεποίθηση ότι τα ΗΕ δεν κρατούν ίσες αποστάσεις, άρα η όποια καινούργια πρωτοβουλία θα είναι καταστροφική.

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι ούτε την υποψηφιότητά του δεν εξυπηρετεί. Αντίθετα αποξενώνει όσους θεωρούν ότι θα πρέπει να παραμείνει ανοικτό το παράθυρο ελπίδας, αλλά και όσους δεν θέλουν η χώρα να αποκοπεί από τη διεθνή κοινότητα, τη στιγμή που ελάχιστους ψήφους αντλεί από τη δεξαμενή Παπαδόπουλου-Λιλλήκα. Πώς θα μπορέσει να διεκδικήσει επανεκλογή ως αυτός που μπορεί να βγάλει το Κυπριακό από το τέλμα ή να καρπωθεί τα όποια οφέλη από τον δρόμο που διένυσε στο Κυπριακό όταν απαξιώνει τα όσα πέτυχε και καίει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον οργανισμό που έχει την ευθύνη των συνομιλιών; Υπάρχει κανείς που θέλει λύση, που θα επιλέξει έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε πλήρη ρήξη με τον ΟΗΕ; Πώς θα στηρίξει την πενταετία του- έναντι αυτών που υποστηρίζουν αλλαγή στρατηγικής και Προέδρου- όταν, ο ίδιος με τη ρητορική και συμπεριφορά του, την κατατάσσει ως αποτυχημένη;

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αναστασιάδης των τελευταίων μηνών προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στους ανθυποψηφίους του. Την ίδια στιγμή πάει να καταστεί τεράστιο βαρίδι για τη χώρα. «Διασύρουν και εξευτελίζουν τη χώρα τους, όσοι την οδηγούν σε διεθνή απομόνωση, φέροντάς τη σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ, και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα», έλεγε το 2004. Ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως η τότε δήλωσή του θα περιέγραφε, 13 χρόνια μετά, με τόση γλαφυρότητα τη σημερινή πολιτική του παρουσία.

 

antopoly@cytanet.com.cy

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Μίσος και συγκάλυψη...Του Μιχάλη Θεοδώρου

ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, 12:28 (τελευταία ενημέρωση 12:28)

ΑΠΟΨΗ

O Καραγκιόζης - θεατής. Και ο σκέτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 10:05 (τελευταία ενημέρωση 10:05)

ΑΠΟΨΗ

Η επανάσταση της υπομονής...Του Γιώργου Κακούρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, 15.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή