Ξυδιάς: Θα δουλέψω για τη Γερμασόγεια του μέλλοντος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Κυριάκος Ξυδιάς είναι υποψήφιος για το Δήμο Γερμασόγειας και μιλώντας στον «Π» καταθέτει το όραμα του για την πόλη του.

Ο Κυριάκος Ξυδιάς είναι υποψήφιος για το Δήμο Γερμασόγειας στη Λεμεσό και μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί καταθέτει το όραμα του για την πόλη του. Οπως αναφέρει «η  δική μας υποψηφιότητα διαφέρει από όλες τις άλλες, αφού αποτελεί την μόνη καθαρή επιλογή, χωρίς εξαρτήσεις και βαρίδια του παρελθόντος»

 

 1. Σε αυτές τις εκλογές έξι υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχεία Γερμασόγειας, γιατί να επιλέξουν εσάς οι δημότες;

 

Δυστυχώς ο Δήμος έχει  περιέλθει σε ανυποληψία και στασιμότητα. Η Γερμασόγεια έχει ανάγκη για μια νέα δημοτική αρχή που θα την οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Είναι γνωστό ότι όλοι οι συνυποψήφιοι μου έχουν διατελέσει είτε Δήμαρχοι είτε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για πολλά χρόνια. Θεωρώ, όμως, ότι αυτοί που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στο Δήμο μας σαφώς και δεν μπορούν να δώσουν τις λύσεις. Δεν μπορούν να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα όσοι διαχρονικά μας έχουν οδηγήσει σε αυτά.

 

Η δική μας υποψηφιότητα διαφέρει από όλες τις άλλες, αφού αποτελεί την μόνη καθαρή επιλογή, χωρίς εξαρτήσεις και βαρίδια του παρελθόντος. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι μέσα από σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, εντιμότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια και κυρίως με συλλογικότητα έχω τη διάθεση να δουλέψω για τη Γερμασόγεια του μέλλοντος. Μοναδικός µου στόχος είναι το συμφέρον του Δήμου, η χρηστή διοίκηση και η αξιοκρατία. Η χωρίς αποκλεισμούς συλλογική εργασία για μένα είναι αρχή και αξία απαραβίαστη. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει έχει όραμα, είναι σύγχρονο και δημοκρατικό,με επιστημονική τεκμηρίωση,έτσι όπως ακριβώς επιβάλλει η εποχή μας.

 

 1. Αρκετοί δήμοι είναι χρεωμένοι ποιά είναι η κατάσταση των οικονομικών του δήμου σας;

 

Τα έσοδα του δήμου έχουν πάρει την κατιούσα. Τα έσοδα από έμμεση φορολογία βρίσκονταν το 2014 στο 20% επί του συνόλου των εσόδων, σήμερα είναι στο 15%. Η εξάρτηση στην κρατική χορηγία από 25,5% το 2014, το 2016 έφτασε το 26% και φαίνεται να ακολουθεί ανοδική πορεία. 

 

Οι δαπάνες για αμοιβές του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων αυξάνονται κατά €14.000. Ενώ τα έσοδα μειώνονται δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ακολουθούν αντίθετη πορεία. Οι ανελαστικές δαπάνες για αμοιβές προσωπικού αποτελούν το 52% των συνολικών δαπανών του δήμου. Το 2017 και 2018 προβλέπεται να αυξηθούν κατά €50,000 και €130,000 αντίστοιχα, χωρίς καμία διασύνδεση με την παραγωγικότητα.

 

Τα πιο πάνω, είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση κατά 40% του πλεονάσματος εσόδων-δαπανών.

 

Τέλος, τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου βρίσκονται στο κόκκινο. Από το 2014 μέχρι και τον προϋπολογισμό του 2017, διαφαίνεται μείωση κατά €1,5 εκατομμύριο. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε επιπρόσθετη ανάγκη δανεισμού. Από €6,3 εκατομμύρια (συν €3,5 εκατομμύρια που αποπληρώνει για εμάς το κράτος) στο τέλος του 2014, φορτώθηκε ο Δήμος με ακόμα ένα δάνειο ύψους €2,64 εκατομμυρίων. 

 

 1. Σε αρκετούς δήμους έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα διαφθοράς τι συμβαίνει στη Γερμασόγεια; 

 

Σημειώνω ότι από τον Ιούλιο 2013 μέχρι και τον Ιανουάριο 2015 αποστείλαμε έξι επιστολές στον Υπουργό Εσωτερικών, στο Γενικό Εισαγγελέα, και στο Γενικό Ελεγκτή, με τις οποίες θέσαμε ενώπιόν τους σοβαρότατες και πλήρως τεκμηριωμένες καταγγελίες που αφορούσαν στο Δήμαρχο Γερμασόγειας. Κατά την άποψή μας, οι καταγγελίες που υποβάλαμε συνιστούσαν υπέρβαση εξουσίας, κακοδιαχείριση και μη χρηστή διοίκηση.Απλά να θυμίσω την περίπτωση παράκαμψης του υδρομετρητή στην οικία του ίδιου του Δημάρχου, όπου η πλήρως τεκμηριωμένη καταγγελία μας οδήγησε στο δικαστήριο το νυν Δήμαρχο και στην επιβολή διοικητικού προστίμου. Επίσης, πάλι μετά από καταγγελία μας για τη διαδικασία πλήρωσης της θέσης του Επιστάτη, η Επίτροπος Διοικήσεως υπέβαλε έκθεση η οποία αποτελεί καταπέλτη για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για όλα τα πιο πάνω, δηλώνουμε και πάλι έτοιμοι να παραδώσουμε τα στοιχεία που διαθέτουμε στην Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους.

 

Θα ήθελα να τονίσω με πολύ εμφαντικό τρόπο ότι ενώ όλοι οι συνυποψήφιοι μου επαγγέλλονται την πάταξη τέτοιων φαινομένων εντούτοις κανένας δεν ένωσε τη φωνή του μαζί μας και κανένας δεν έχει καταγγείλει το οτιδήποτε.

 

Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι προσηλωμένα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι να «εξυπηρετούν» προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα πως θα επιμένω μέχρι τέλους για την εφαρμογή των νόμων και την αποκατάσταση της έννομης τάξης με στόχο την προστασία των θεσμών και των συμφερόντων των δημοτών γενικότερα. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμπαραστάτες όλους τους συνδημότες μας, οι οποίοι δεν βολεύονται σε καμία περίπτωση με τη σιωπή και τη συγκάλυψη.

 

 1. Ποιά έργα λείπουν (ή καθυστερούν) στο Δήμο σας;

 

Η προηγούμενη δεκαετία δεν έχει να επιδείξει σχεδόν κανένα απολύτως αναπτυξιακό έργο για το καλό του Δήμου και των δημοτών, αλλά αντίθετα έχει συσσωρεύσει προβλήματα. Παρατηρούνται σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στη δημοτική μηχανή και ως συνέπεια έχει επιδεινωθεί σημαντικά η οικονομική του κατάσταση.

 

 1. Ποιά θα προωθήσετε αν εκλεγείτε;

 

Έχουμε περιλάβει στο πρόγραμμα μας τα εξής:

 

 • Κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου
 • Ανάπλαση του πυρήνα του χωριού
 • Διαμόρφωση της κοιλάδας
 • Νέο στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική περιοχή
 • Δημιουργία Πολυκέντρου Ηλικιωμένων
 • Ολοκλήρωση του παραλιακού πεζόδρομου και του ποδηλατοδρόμου
 • Μονοπάτι της φύσης στην περιοχή του υδατοφράκτη
 • Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και κατάρτιση νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την τουριστική περιοχή
 • Βελτίωση οδικού δικτύου-Ανακατασκευή πεζοδρομίων

 

 1. Ποια είναι τα βασικά αιτήματα απλών δημότες της Γερμασόγειας που εισπράττετε και πως προτίθεστε να τα επιλύσετε;

 

Το πρόγραμμα μας διαμορφώθηκε μέσα από ένα ανοικτό διάλογο με τους δημότες. Ευχαριστούμε όλους που με τις εισηγήσεις και απόψεις μας βοήθησαν να διαμορφώσουμε το τελικό πρόγραμμα. Αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία που αναπτύξαμε θα συνεχιστεί και μετά την εκλογή μας. Τα βασικά αιτήματα αλλά και οι δικοί μας βασικοί πυλώνες δράσεις είναι:

 

 • Υιοθέτηση ενός νέου εκσυγχρονιστικού μοντέλου λειτουργίας της Δημοτικής Υπηρεσίας
 • Υλοποίηση αναπτυξιακών έργων
 • Εξεύρεση οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων
 • Άμεση εφαρμογή δράσεων κοινωνικής ευαισθησίας βασισμένες στις ανάγκες του παιδιού, των νέων, της γυναίκας, του ηλικιωμένου
 • Διασφάλιση της δημόσιας υγείας και βελτίωση των επιπέδων καθαριότητας και ευπρεπισμού
 • Ανάπτυξη περιβαλλοντικών πολιτικών
 • Σχεδιασμός για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κοιλάδας, του υδατοφράκτη, της παραλίας και της θάλασσας
 • Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και κατάρτιση νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την τουριστική περιοχή Γερμασόγειας και ανάδειξη της ως ποιοτικό τουριστικό προορισμό για το εσωτερικό και εξωτερικό
 • Επανασχεδιασμός αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με έμφαση στην τοπική παραγωγή και δημιουργία με την παράλληλη ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών.
 • Βελτίωση οδικού δικτύου-Ανακατασκευή πεζοδρομίων

 

 1. Ποια μέτρα θα λάβετε για να βοηθήσετε την νέα γενιά;

 

Σαφώς και η νέα γενιά, από την οποία προέρχομαι και εγώ, θα έχει κεντρικό ρόλο στη νέα εποχή του Δήμου μας εφόσον το δικό μας μέλλον είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μέλλον του Δήμου μας.Μια από τις πρώτες αποφάσεις που θα ληφθούν είναι η Σύσταση Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου. Ήδη μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων έχουν ενισχύσει την προσπάθεια μας για να πετύχουμε την αλλαγή που όλοι επιθυμούμε. Οι άνθρωποι που ήδη με πλαισιώνουν καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής του Δήμου μας. Άνθρωποι με εμπειρίες, νέοι, άφθαρτοι, άνθρωποι έντιμοι, με γνώση και καινοτόμες ιδέες. Άνθρωποι επιστημονικά καταρτισμένοι που τους διακρίνει το πάθος για προσφορά στα κοινά, η δημιουργική σκέψη και η ικανότητα σχεδιασμού.

 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Δύσκολη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Πολίτης News, 23.06.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχοινάς: Η συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει την πίστη των Ευρωπαίων

Πολίτης News, 23.06.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αθήνα ποντάρει σε έναν ισχυρό... Ερντογάν!

Πολίτης News, 23.06.2018

Επιστροφή
στην αρχή