Τουρκοποιήστε 133 ξενοδοχεία...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Τη μέθοδο νομιμοποίησης που ακολούθησαν για το ξενοδοχείο Ακαπούλκο στον Άγιο Επίκτητο προτείνουν στους ενδιαφερόμενους οι κατοχικές αρχές.

Το μοντέλο «τουρκοποίησης» ακίνητης περιουσίας ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας που ακολουθήθηκε με το ξενοδοχείο «Ακαπούλκο» στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο φαίνεται πως θέλει να προωθήσει η τουρκική πλευρά για το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες η τουρκική πλευρά προσβλέπει από μια τέτοια διαδικασία σε οφέλη σε τρία επίπεδα:

  • Από νομικής απόψεως τα ξενοδοχεία των κατεχομένων δεν θα αντιμετωπίζουν οποιουσδήποτε κινδύνους και θα μπορούν ανενόχλητα να προωθούνται διεθνώς (π.χ. δεν θα νομιμοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία να μην επιτρέπει σε ξένους τουρίστες να διαμένουν σε αυτά, όπως είχε γίνει πρόσφατα με ομάδα τουριστών από το Ισραήλ).
  • Από πολιτικής απόψεως η Τουρκία θα καταφέρει να αποδυναμώσει περαιτέρω την επιχειρηματολογία της δικής μας πλευράς όσον αφορά το περιουσιακό, έχοντας μάλιστα αφαιρέσει το αγκάθι αναπτύξεων που αφορούν τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους δυο σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες του ψευδοκράτους (τουρισμός και πανεπιστήμια) χωρίς να υπολογίζεται η ετήσια τουρκική οικονομική αρωγή.
  • Σε σχέση με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της επιτροπής αποζημιώσεων μια τέτοια πρακτική θα έρθει να ελαφρύνει τα άσχημα οικονομικά της επιτροπής αλλά και τις ενστάσεις της Τουρκίας να συνεχίσει να καταβάλλει το σύνολο των αποζημιώσεων προς Ε/Κ χωρίς να συνεισφέρουν οι χρήστες και όσοι επωφελούνται ποικιλοτρόπως από τα ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας ακίνητα στα κατεχόμενα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιωτικοί διακανονισμοί μεταξύ Τ/Κ χρηστών και Ε/Κ ιδιοκτητών έχουν γίνει αρκετοί στο παρελθόν, τόσο για ακίνητα στα κατεχόμενα, όσο και για ακίνητα στις ελεύθερες περιοχές. Σπανίως ωστόσο αυτά τα συμβόλαια έβγαιναν στη δημοσιότητα. Το ψευδοκράτος πάντως, θέλοντας να «επισημοποιήσει» αυτή την πρακτική, συνδυάζοντάς τη με τον νόμο της επιτροπής αποζημιώσεων, πέρασε «νόμο» (13/2008) βάσει του οποίου αυτές οι ιδιωτικές συμφωνίες καλύπτονται νομικά από το ψευδοκράτος.

Μοντέλο Ακαπούλκο

Τι προβλέπει ωστόσο το μοντέλο «Ακαπούλκο»; Το 2012 ο σημερινός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείο Ακαπούλκο στον Άγιο Επίκτητο εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής αποζημιώσεων κοινοποιώντας της τον ιδιωτικό φιλικό διακανονισμό που ο ίδιος πέτυχε με τον Ε/Κ ιδιοκτήτη τμήματος της έκτασης επί της οποίας λειτουργεί σήμερα το ξενοδοχείο. Η επιτροπή σε αυτή την περίπτωση απλώς ήρθε και επικύρωσε (νομιμοποίησε) την ιδιωτική συμφωνία, η οποία προέβλεπε την καταβολή 3,4 εκατομμυρίων στερλινών στον Ε/Κ ιδιοκτήτη (εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα) για 35 περίπου σκάλες γη. Ο Τ/Κ ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είχε δηλώσει τότε ότι θα επιδίωκε να βρει και τους υπόλοιπους Ε/Κ ιδιοκτήτες για να νομιμοποιήσει το σύνολο της έκτασης (έχει γίνει επέκταση στις αρχικές εγκαταστάσεις) περίπου 100 σκάλες γη. Ο «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι σχετικές κρούσεις έγιναν σε δυο τουλάχιστον από τους ιδιοκτήτες. Στη μία από τις δυο περιπτώσεις δεν υπήρχε θετική κατάληξη, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Μόλις 33 ξενοδοχεία σε ε/κ ιδιοκτησίες

Καθαρό νομικά θεωρείται και το ξενοδοχείο Τούλιπ στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο ανεγέρθηκε πριν από δέκα χρόνια περίπου, στο σημείο όπου υπήρχαν οι αλευρόμυλοι Σεβέρη. Το τεμάχιο αυτό ωστόσο διευθετήθηκε μέσω της επιτροπής αποζημιώσεων. Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στην επιτροπή και κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό έναντι 11,4 εκατομμυρίων στερλινών. Στη συνέχεια τουρκική εταιρεία μίσθωσε με συμβόλαιο μακροπρόθεσμης αγοράς το τεμάχιο από το ψευδοκράτος και ανήγειρε το ξενοδοχείο.

Τα πλείστα ξενοδοχεία

Στοιχεία σχετικά με το πόσα ξενοδοχεία έχουν ανεγερθεί επί ελληνοκυπριακών περιουσιών ήρθε και έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής αποζημιώσεων τον περασμένο Ιούνιο, δείχνοντας ότι το θέμα απασχολεί την επιτροπή και έχει μελετηθεί σχετικώς. Ο πρόεδρος Αϊφέρ Ερκμέν είχε δηλώσει ότι από τα 166 ξενοδοχεία των κατεχομένων τα 133 έχουν ανεγερθεί μετά το 1974 επί ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας ακίνητων περιουσιών και μόλις τα 33 επί γης τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας (ως γνωστόν οι τ/κ τίτλοι είναι πιο ακριβοί από τους ε/κ τίτλους ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα ακριβώς γιατί οι τελευταίοι συνοδεύονται από νομικές επιπλοκές). Μάλιστα ο κ. Ερκμέν κάλεσε όλους τους Τουρκοκύπριους ή Τούρκους ιδιοκτήτες να έρθουν να καταβάλουν την αξία των ακινήτων που σήμερα εκμεταλλεύονται στην επιτροπή αποζημιώσεων για να μπορεί στη συνέχεια εκείνη να αποζημιώσει τους αρχικούς ιδιοκτήτες. Αυτοί οι επενδυτές πρέπει να γίνουν και ιδιοκτήτες, είχε πει ενδεικτικά.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβαθμισμένος ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στη Λεμεσό

Πολίτης News, 13:43 (τελευταία ενημέρωση 13:43)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

43 άτομα του Δημοσίου με διπλές και τριπλές συντάξεις

Πολίτης News, 13:25 (τελευταία ενημέρωση 13:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ: Η αποδυνάμωση του ρόλου ΟΥΝΦΙΚΥΠ πίσω από την όξυνση στη Δένεια

Πολίτης News, 12:50 (τελευταία ενημέρωση 12:50)

Επιστροφή
στην αρχή