Ξεκαθάρισμα για το πλαίσιο Γκουτέρες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

Μηνύματα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κυβερνητικά στελέχη ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη όχι μόνο για επανέναρξη συνομιλιών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος «να πάει μέχρι τέλους και να καταλήξει σε λύση», μια λύση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Η δήλωση Προδρόμου έγινε μόλις μία μέρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, και ακολούθησε πρόσφατες δηλώσεις ανάλογης αποφασιστικότητας και ίδιων προθέσεων από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη. Συνάντηση με την κυρία Λουτ θα έχει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών να εξασφαλίσουν τη συμφωνία των μερών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με επίτευξη συμφωνίας πάνω στα σημεία-ενότητες που κατέγραψε στο πλαίσιό του τον Ιούνιο του 2017 ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διαδικασία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε από τον Λυθροδόντα, όπου παρέστη σε μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς όχι μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά να πάει μέχρι τέλους και να καταλήξει σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή της Τουρκίας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και μέσα από μια διαδικασία που είναι ήδη συμφωνημένη, και όχι σε ’ολισθηρό έδαφος’, όπου τελευταία προσπαθεί να μας συμπαρασύρει η τουρκική πλευρά». Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και επιδιώκει μια συμφωνία που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και -απελευθερωμένη- θα επανενώνει την Κύπρο».

Αναφερόμενος στο τι αναμένεται από την τουρκική πλευρά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συμφωνία μπορεί να προκύψει «αν η Τουρκία αλλάξει στάση σε σχέση με την αδιαλλαξία που έδειξε στο Κραν Μοντανά και δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, ανταποκρινόμενη στο πλαίσιο Γκουτέρες. Είμαστε έτοιμοι για έναν συμβιβασμό, αλλά συμβιβασμό για λύση που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από τον λαό και, κυρίως, που θα είναι λειτουργική και διαρκώς βιώσιμη».

Η αντιπολίτευση

Σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση Αναστασιάδη για επιστροφή στις συνομιλίες, η αντιπολίτευση εκφράζει έντονες επιφυλάξεις. Με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός η επανέναρξη των συνομιλιών και πολύ περισσότερο δεν πρέπει στόχος να είναι η συνέχισή τους απ’ εκεί που διεκόπησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά».

Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι επισημαίνουν πως «συζητείται το σχέδιο β’ στους τουρκικούς και τουρκοκυπριακούς κύκλους, αλλά η κυβέρνησή μας είναι και πάλι κολλημένη στο θέμα των εγγυήσεων και στο Κραν Μοντανά», και διερωτούνται: «Εμείς, κ. Πρόεδρε, έχουμε σχέδιο β’; Γνωρίζουμε από τη διπλωματία μας το σχέδιο των συνομιλητών μας; Υπάρχει σχέδιο πώς θα αποφύγουμε μια ενδιάμεση συμφωνία;».


Επιστροφή
στην αρχή