Ξανά στο τραπέζι σήμερα συντεχνίες και ΣΚΤ για εθελούσια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διοίκηση φέρεται να προχώρησε σε βελτίωση του σχεδίου αποζημιώσεων για εθελούσια έξοδο από τον ΣΚΤ που έχει ως στόχο την αποχώρηση 900 ατόμων

Μια τελευταία προσπάθεια, προκειμένου το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα τρέξει ο Συνεργατισμός ενόψει της απορρόφησης εργασιών του από την Ελληνική Τράπεζα, να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των συντεχνιών θα καταβληθεί σήμερα. Συγκεκριμένα η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας συνεδρίασε χθες και φέρεται να αποφάσισε μικρές βελτιώσεις του σχεδίου τις οποίες θα παρουσιάσει σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το ραντεβού της με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ έκλεισε για τις 8:30 το πρωί σε μια προσπάθεια της τράπεζας να προλάβει την εξαγγελία μέτρων από το συνδικαλιστικό κίνημα και να διατηρήσει την εργατική ειρήνη. Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ είχαν από την προηγούμενη εβδομάδα δώσει προθεσμία στη ΣΚΤ για βελτίωση του σχεδίου της μέχρι και χθες Τρίτη ανακοινώνοντας πως σήμερα Τετάρτη σε συνδιάσκεψη αντιπροσώπων τους θα εξέταζαν εκ νέου την κατάσταση και θα προχωρούσαν σε ενεργοποίηση προηγούμενων αποφάσεών του για λήψη δυναμικών μέτρων εφόσον δεν υπήρχαν θετικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η σημερινή συνδιάσκεψη των τριών συντεχνιών δεν έχει ακυρωθεί και θα ακολουθήσει της συνάντησης που θα γίνει με τη ΣΚΤ. Αναλόγως των εξελίξεων που θα υπάρξουν το πρωί η συνδιάσκεψη των συντεχνιών θα αποφασίσει κατά ποσό θα δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση στα μέλη της ή εάν θα τα καλέσει σε μέτρα.
Το σκηνικό όπως αυτό θα διαμορφωθεί σήμερα θα εξετάσει και η ΕΤΥΚ η οποία ήδη προειδοποίησε τη ΣΚΤ αλλά και την Ελληνική Τράπεζα με μέτρα εφόσον υπάρξουν πιέσεις για αποδοχή του όποιου σχεδίου εθελούσιας εξόδου.


Στόχος του σχεδίου όπως γράψαμε ξανά είναι η αποχώρηση 900 εργαζομένων του Συνεργατισμού από σύνολο 2.700 περίπου που εργοδοτεί σήμερα το Κίνημα. Γύρω στους 1.100 εργαζόμενους θα μεταφερθούν στην Ελληνική, ενώ οι υπόλοιποι 700 θα συνεχίσουν να εργάζονται στον Φορέα Διαχείρισης Δανείων που θα δημιουργηθεί.


Οι βελτιώσεις του σχεδίου σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της StockWatch αφορούν τόσο το μέγιστο ποσό, όσο και το μίνιμουμ των χαριστικών αποζημιώσεων που θα παραχωρηθούν σε όσους θα υιοθετήσουν το σχέδιο. Βάσει των όσων μετέδωσε η StockWatch δεν υπάρχει πλέον μίνιμουμ ποσό αποζημιώσεων, ενώ το μέγιστο ανεβαίνει στις 180 χιλ. ευρώ από 170 προηγουμένως. Επίσης με βάση νέα φόρμουλα που θα προταθεί για αποζημίωση θα λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος υπηρεσίας των εργαζομένων, το ύψος του ετήσιου τους μισθού επί 26% και όχι επί 25% όπως ήταν η αρχική πρόταση της τράπεζας.

 


Επιστροφή
στην αρχή