Ανοίγει ξανά ο φάκελος του θανάτου της Γιάννας Νικολάου το 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΓΕ καλείται να αποφασίσει εάν η υπόθεση χρήζει ποινικής διερεύνησης στο πλαίσιο των προνοιών που διέπουν το αδίκημα της ιατρικής αμέλειας

Εάν προκύπτει υπόθεση που χρήζει ποινικής διερεύνησης καλείται να αποφασίσει ο γενικός εισαγγελέας αναφορικά με τον θάνατο της 31χρονης Γιάννας Νικολάου στις 15 Ιουνίου 2012, η οποία έφερε στον κόσμο παιδί με καισαρική τομή στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Ίασης» στην Πάφο αλλά δεν πρόλαβε καν να το δει καθώς απεβίωσε.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατόπιν της θανατικής ανάκρισης που διεξήχθη από τη δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού Χριστιάνα Χατζηγεωργίου, η οποία, αφού άκουσε μια σειρά από μαρτυρίες θεραπόντων γιατρών και άλλων επιστημόνων, μέλη της οικογένειας και άλλους εμπλεκόμενους, διέκρινε ότι «πιθανόν στον θάνατο της Γιάννας να έχουν συμβάλει ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις τρίτου ή τρίτων προσώπων». Ως εκ τούτου διέταξε όπως το πόρισμά της διαβιβαστεί στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για να αποφασίσει εάν η υπόθεση χρήζει ποινικής διερεύνησης στο πλαίσιο των προνοιών που διέπουν το αδίκημα της ιατρικής αμέλειας.

Όπως αναδείχθηκε μέσα από τις μαρτυρίες, η Γιάννα, όπως και η αδελφή της, έφεραν τη γενετική ασθένεια νευροϊνωμάτωση που είναι κληρονομική και προέβαιναν κατά διαστήματα σε εξετάσεις στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ). Κατά τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της η 31χρονη άρχισε να παραπονιέται για πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης και αφού ενημέρωσε σχετικά τον γυναικολόγο της, αυτός πραγματοποίησε υπέρηχο, χωρίς όμως να εντοπίσει κάποιο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή την παρέπεμψε στο ΙΝΓΚ καθώς ήταν ενήμερος για την ασθένειά της, με τον ίδιο να την προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να χρειαζόταν να γεννήσει με καισαρική τομή αφού η ασθένεια μπορεί να αύξανε τα νευροϊνώματα ή την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου πιθανόν να υπήρχε δυσκολία για φυσιολογικό τοκετό. Στο ΙΝΓΚ, επίσης δεν διαγνώστηκε κάποιο πρόβλημα, εκτός από κάτι δερματολογικό.

Όταν ήρθε η στιγμή του τοκετού και η Γιάννα εισήχθη στο χειρουργείο για καισαρική τομή, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της. Πολύ σύντομα μετά την τομή και πριν ακόμα επέλθει η έξοδος του νεογνού παρουσίασε αρρυθμίες συνοδευόμενες από υψηλή αρτηριακή πίεση και ανάμεσα στους γιατρούς που κλήθηκαν για να συμβάλουν στη διάσωση της ζωής της ήταν και ακτινολόγος. Αυτός προέβη σε υπέρηχο στην κοιλιά και τότε διαπίστωσε ότι στην περιοχή των νεφρών υπήρχε ένας πολύ μεγάλος όγκος διαστάσεων 8 εκατοστών. Εντέλει καμιά προσπάθεια δεν στάθηκε ικανή για να σωθεί η 31χρονη, η οποία απεβίωσε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, ο θάνατος ήταν το αποτέλεσμα εμφράγματος του μυοκαρδίου, όμως εκείνο που το είχε προκαλέσει ήταν ο όγκος ο οποίος είχε απελευθερώσει κατεχολαμίνες.

Ουσιαστικά το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί -και αυτό είναι που πρέπει να εξετάσει ο γενικός εισαγγελέας προκειμένου να αποφανθεί εάν η υπόθεση χρήζει ποινικής διερεύνησης- είναι εάν ο όγκος θα μπορούσε να διαγνωστεί είτε νωρίτερα αφού λόγω του μεγάλου μεγέθους του δυνατόν να προϋπήρχε, είτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Την οικογένεια της Γιάννας Νικολάου εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο Βασίλης Μπίσσας, ενώ την Αστυνομία ο Γ. Αργυρού.


Επιστροφή
στην αρχή