ΒΒC: Kαταγγελίες βασανισμού αντιφρονούντων στην Τουρκία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Οι περιγραφές των βασανιστηρίων που μεταφέρει το BBC είναι εξαιρετικά γλαφυρές και σκληρές και περιλαμβάνουν σκηνές βιασμού

Καταγγελίες περί κακοποίησης κρατουμένων σε τουρκικές φυλακές που θεωρούνται ότι συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, μεταφέρει ρεπορτάζ του BBC.
 
Η δικηγόρος στρατιωτικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για επιθέσεις με F16 κατά του τουρκικού κοινοβουλίου και άλλων κρατικών κτιρίων, όπως επίσης και για τη διαταγή για πυρ από άρματα μάχης κατά πολιτών, περιγράφει και δείχνει σκληρές εικόνες από καταγγελλόμενα βασανιστήρια των πελατών της στον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου.
 
Προσθέτει ότι οι συναντήσεις με τους κρατούμενους πελάτες της γίνεται υπό την επίβλεψη και συχνά παρέμβαση φυλάκων, με αποτέλεσμα αυτοί να φοβούνται να μιλήσουν για όσα υφίστανται.
 
Το BBC αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που σημειώνει ότι «αξιόπιστες αναφορές» μιλούν για υποβολή κρατουμένων σε «ξυλοδαρμούς και βασανισμό, συμπεριλαμβανομένων βιασμών». Καταγγελίες κακοποίησης έχει καταγράψει και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτει το ρεπορτάζ.
 
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει πως έχει λάβει μαρτυρίες περί βασανιστηρίων όχι μόνο από υπόπτους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά και από ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην εκκαθάριση που επιχειρεί η κυβέρνηση με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όπως Κούρδοι και αριστεροί.
 
Οι περιγραφές των βασανιστηρίων που μεταφέρει το BBC είναι εξαιρετικά γλαφυρές και σκληρές και περιλαμβάνουν σκηνές βιασμού. Ο ανταποκριτής αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα τραύματα γιου βουλευτή του κουρδικού κόμματος HDP που επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών. Ο Τσιχάντ Σαατσιόγλου μιλά για συνεχή και ανηλεή ξυλοδαρμό του από την αστυνομία, που τον έχει αφήσει μεταξύ άλλων με σπασμένους σπονδύλους.
 
«Οι σκοτεινές ημέρες φαίνεται ότι επιστρέφουν», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC, λέγοντας ότι οι βασανισμοί στην Τουρκία ήταν διαδεδομένοι εναντίον Κούρδων αντιφρονούντων τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, πριν μειωθούν με την ανάδειξη στην εξουσία το 2004 του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η κατάσταση μοιάζει να έχει αλλάξει ξανά μετά από την επανέναρξη της κουρδικής σύρραξης πέρυσι και το φετινό αποτυχημένο πραξικόπημα, σχολιάζει το ρεπορτάζ του BBC.
 
Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για τις καταγγελίες του BBC, το οποίο σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην Τουρκία ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Βασανιστήρια, προηγούμενη επίσκεψη του οποίου αναβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Αποστολή του είναι να διαπιστώσει κατά πόσο η Άγκυρα παραβιάζει τη σχετική διεθνή νομοθεσία.
 
«Αυτό που έγινε στις 15 Ιουλίου ήταν εντελώς παράνομο, αλλά και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι παράνομο. Θέλουμε απλώς δικαιοσύνη», δηλώνει η δικηγόρος, παρά την παραδοχή ότι φοβάται.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Επιστροφή
στην αρχή