Βρετανικό Μουσείο: Έσπασαν τον αντίχειρα της Αφροδίτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο Τάουνλι είχε αγοράσει το άγαλμα το 1775 από τον Γκάβιν Χάμιλτον, ο οποίος ανακάλυψε την Αφροδίτη στην Όστια, κοντά στην πρωτεύουσα της Ιταλίας Ρώμη

Τον αντίχειρα ενός αγάλματος που απεικονίζει τη θεά Αφροδίτη έσπασε ένας αφηρημένος σερβιτόρος, σε εκδήλωση σε αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου.

Όπως ανακοίνωσε το μουσείο την Πέμπτη -με καθυστέρηση αρκετών μηνών-, το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη ζημιά στο περίπου 2.000 ετών άγαλμα, να έχει πλέον αποκατασταθεί πλήρως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Art Newspaper και όπως μεταδίδει το Associated Press, ο σερβιτόρος βρισκόταν πολύ κοντά στο 2,13 μέτρων άγαλμα, το οποίο είναι τοποθετημένο σε χαμηλή βάση.

Από κάποια απρόσεκτη κίνησή του, ο μαρμάρινος αντίχειρας του δεξιού χεριού έσπασε, πέφτοντας στο έδαφος.

Η Αφροδίτη του Τάουνλι (Townley Venus) αποτελεί ρωμαϊκό γλυπτό του πρώτου ή του δευτέρου αιώνα μ.Χ., ενώ έλαβε μεταγενέστερα το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή,  από τον Βρετανό συλλέκτη Τσαρλς Τάουνλι.

Ο Τάουνλι είχε αγοράσει το άγαλμα το 1775 από τον Γκάβιν Χάμιλτον, ο οποίος ανακάλυψε την Αφροδίτη στην Όστια, κοντά στην πρωτεύουσα της Ιταλίας Ρώμη.

Το άγαλμα, αντίγραφο αρχαιοελληνικού γλυπτού της Αφροδίτης του 4ου π.Χ. αιώνα, πουλήθηκε το 1805 στο Βρετανικό Μουσείο.


Επιστροφή
στην αρχή