Βρετανικά ΜΜΕ: Ερντογάν όπως λέμε Κεμάλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Το Sky News μεταφέρει τις ανησυχίες ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις αυξημένες εξουσίες του για να διαβρώσει τη δημοκρατία στη χώρα.

Ως επιβεβαίωση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο ισχυρότερος πολιτικός του σύγχρονου τουρκικού κράτους από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και μετά», υποδέχονται οι Βρετανοί σχολιαστές την εκλογική νίκη του Τούρκου Προέδρου.
 
Το Sky News μεταφέρει τις ανησυχίες ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις αυξημένες εξουσίες του για να διαβρώσει τη δημοκρατία στη χώρα.
 
Ως μοναδικό καλό νέο για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, το Sky News σημείωσε την είσοδο του φιλοκουρδικού DHP στην τουρκική Βουλή.
 
Το BBC σχολιάζει ότι παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση «τόλμησε να ονειρευτεί» με μία δυναμική προεκλογική εκστρατεία, παρόλα αυτά δεν κατάφερε τη μεγάλη ανατροπή.
 
Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Τουρκία επισημαίνει δύο «εκπλήξεις»: τη χαμηλότερη του αναμενόμενου επίδοση του Μουχαρέμ Ιντσέ, με βάση τη δυναμική που είχε αναπτύξει και την καλή επίδοση των εθνικιστών που συνέπραξαν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
 
Όπως προσθέτει, όπως και πριν από τις εκλογές η μισή Τουρκία αισθάνεται ανίκητη και η άλλη μισή ανήσυχη.
 
Ο Guardian επισημαίνει ότι οι εκλογές έγιναν υπό ένα κλίμα φόβου λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς και εκτιμά ότι η νίκη Ερντογάν ανησυχεί πέρα από μια μερίδα Τούρκων πολιτών και τη Δύση, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει πάψει να είναι αξιόπιστος σύμμαχος.
 
Εν τω μεταξύ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Άλαν Ντάνκαν έκανε λόγο για «καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα» στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο ανυπομονεί να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Άγκυρα.


Επιστροφή
στην αρχή