Βρετανία: Η Μέι ετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι τα κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα συναντηθούν την Πέμπτη

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα στηρίξει το σχέδιό της για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι είναι το μοναδικό πάνω στο τραπέζι που εκπληρώνει την επιθυμία του βρετανικού λαού ενώ παράλληλα αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η πρωθυπουργός εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει μια συμφωνία και ελπίζει ότι όλοι οι βουλευτές θα μπορούν να το στηρίξουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος απαντώντας εμμέσως στις προειδοποιήσεις του πρώην υφυπουργού για το Brexit Στιβ Μπέικερ ότι 80 βουλευτές θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι τα κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για ένα πιθανό Brexit χωρίς συμφωνία.

Νωρίς σήμερα, ο Μπέικερ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη συμφωνία στο Τσέκερς, προειδοποίησε ότι το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι είναι αντιμέτωπο με μια «καταστροφική διάσπαση» εάν η ίδια επιμείνει στο σχέδιό της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε χθες το σχέδιο του Τσέκερς «γιλέκο αυτοκτονίας» δεμένος γύρω από το βρετανικό Σύνταγμα. Ο Μπέικερ από την πλευρά του διευκρίνισε ότι δεν υποστηρίζει αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα , αλλά προειδοποιεί την πρωθυπουργό για σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάσκεψη του κόμματος (30 Σεπτεμβρίου- 3 Οκτωβρίου).

«Αλλά αν φύγουμε από αυτήν τη διάσκεψη με εκείνη να ελπίζει ότι θα περάσει το Τσέκερς με την υποστήριξη των ψήφων του Εργατικού Κόμματος, πιστεύω ότι οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. πιθανότατα θα καταλάβουν ότι εάν γίνει αυτό, το κόμμα των Τόρις θα υποστεί μία καταστροφική διάσπαση, την οποία μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε», είπε.

Αντί των προτάσεων του Τσέκερς, είπε ο Μπέικερ, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει μία Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τους όρους που ήδη έχει θέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Press Association.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters


Επιστροφή
στην αρχή