Βραζιλία και Μικρονησία θα αξιολογήσουν την Κύπρο για διαφθορά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Βάση για την αξιολόγηση από Βραζιλία και Μικρονησία αποτελεί μακροσκελές ερωτηματολόγιο που απέστειλε σε 19 υπουργεία,οργανισμούς, συνδέσμους,συλλόγου

Δεν είναι μόνο η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) που ασκεί πιέσεις στη χώρα μας για μέτρα που θα πατάξουν ή θα περιορίσουν το φαινόμενο, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη μέσω μηχανισμού για την αξιολόγηση της εφαρμογής της Σύμβασης κατά της Διαφθοράς που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει κάθε κράτος να αξιολογείται από άλλα δύο, και για την Κύπρο οι χώρες που έχουν επιλεγεί για τον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης είναι η Βραζιλία και η Μικρονησία.

Βάση για την αξιολόγηση αποτελεί ένα μακροσκελές ερωτηματολόγιο που οφείλει να συμπληρώσει κάθε κράτος που αξιολογείται. Βεβαίως, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης που εξασφάλισε ο «Π», ημερ. 4/8/2016, για να συμπληρωθεί το εν λόγω ερωτηματολόγιο θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις 19 υπηρεσίες, επιτροπές, ανεξάρτητες αρχές και διευθύνσεις, ακόμη και σύνδεσμοι, το αργότερο μέχρι τις 26 Αυγούστου 2016, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», ήδη κάποιες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και η Βουλή, έχουν ζητήσει παράταση έτσι ώστε να απαντήσουν εντός Σεπτεμβρίου.

Ο έλεγχος
Η αξιολόγηση στην οποία υποβάλλεται η χώρα μας από τη διάσκεψη κρατών-μερών στη Σύμβαση των ΗΕ κατά της Διαφθοράς (UNCAC) αφορά την ορθή εφαρμογή των κεφαλαίων 2 (προληπτικά μέτρα κατά της διαφθοράς) και 5 (ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων) της εν λόγω σύμβασης.

Αν ανατρέξει κανείς στο σχετικό ερωτηματολόγιο, θα διαπιστώσει ότι απαιτείται πολλή δουλειά από τα διάφορα μέρη, από τα οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει απαντήσεις και μάλιστα στα αγγλικά. Απαιτείται, μεταξύ άλλων, η καταγραφή μέτρων που έχουν ληφθεί ή που δρομολογούνται για καθένα από τα άρθρα της σύμβασης που τίθενται υπό αξιολόγηση, παραδείγματα εφαρμογής μέτρων, μέχρι και σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά και υποβολή αιτήματος για τεχνική βοήθεια εκεί και όπου απαιτείται.

Οι ερωτηθέντες
Η επιστολή του υπουργείου Δικαιοσύνης απευθύνεται, και άρα στοχεύει σε απαντήσεις, στους γενικό εισαγγελέα, αρχηγό Αστυνομίας, διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, γενικό ελεγκτή, γενική λογίστρια, επίτροπο Διοικήσεως, γενικούς διευθυντές των υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας, αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έφορο Εσωτερικού Ελέγχου, πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, γενική διευθύντρια της Βουλής, διευθύντρια του Κρατικού Αρχείου, Διεύθυνση της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως επίσης και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και τον διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρου.

*Τα μέρη που έχουν επιλεγεί να απαντήσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις ερωτήσεις που θέτει η UNCAC θα πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο και κόπο για να απαντήσουν στη λεπτομέρεια που απαιτείται τόσο για όσα έκαναν όσο και για όσα δεν... όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λύπη εκφράζει ο Υπουργός για απόφαση ΠΑΣΥΚΙ να προβεί σε μέτρα

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του 15χρονου μαθητή

Πολίτης News, 20.11.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτός της Interpol το Κόσοβο - Τα νέα μέλη

Πολίτης News, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή