Δεν τα βρίσκουν για τα σκύβαλα...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βουλευτές είναι πρόθυμοι να συζητήσουν κάποια αύξηση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι δήμοι φωνάζουν για επερχόμενες αυξήσεις στο κόστος τους.

Η πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Εσωτερικών φαίνεται να τάσσεται εναντίον του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων καταργεί την οροφή στις χρεώσεις που μπορούν να επιβάλλουν οι δήμοι για την αποκομιδή των σκυβάλων. Πιθανόν τα κόμματα να συζητήσουν κάποια αύξηση του ανώτατου ορίου χρέωσης, σε επόμενη φάση.
Αυτό κατέστη σαφές κατά τη χθεσινή νέα συζήτηση του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια της οποίας βουλευτές υποστήριξαν ότι κανένας δεν θα μπορεί να προστατέψει τους δημότες από αυθαίρετες και υπερβολικές χρεώσεις αν καταργηθεί η οροφή που υπάρχει διά νόμου.

  • Ο βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ήταν ο πιο ξεκάθαρος: Ο ΔΗΣΥ, είπε, δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την κατάργηση της οροφής αν οι αρμόδιοι δεν καταθέσουν νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπουν ότι θα υπάρχει ενιαίο τέλος σκυβάλων, με ισχύ σε όλη την Κύπρο, για κάθε σακούλα που θα παραδίδει ο κάτοικος, και από εκεί και πέρα ο κάθε δήμος να επιβάλλει το ποσό που αναλογεί στον καθένα για το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας αποκομιδής σκυβάλων. Μόνον έτσι, είπε ο κ. Κυπριανού, ο κάθε δήμαρχος θα είναι υπόλογος στους δημότες του για το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας και την παράλειψη εφαρμογής μέτρων για τη μείωσή του. Είπε ακόμα ότι είναι ίσως συζητήσιμη η επιβολή κάποιας αύξησης στο ανώτατο προβλεπόμενο τέλος.
  • Ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης διερωτήθηκε πώς θα διασφαλίζονται οι πολίτες από αυθαιρεσίες δήμων κατά τη χρέωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αν καταργηθεί το ανώτατο όριο χρέωσης.
  • Η πρόεδρος της επιτροπής Ελένη Μαύρου ζήτησε να παρουσιαστούν στους βουλευτές οι σχεδιασμοί των αρμόδιων υπουργείων για τη διαχείριση των σκυβάλων και την πιθανή εφαρμογή ομοιογένειας στην επιβολή χρεώσεων. Πρόσθεσε ότι κάποιοι δήμοι περιλαμβάνουν στις χρεώσεις για αποκομιδή σκυβάλων το κόστος άλλων παρεμφερών υπηρεσιών, όπως το κόστος για τους οδοκαθαριστές και τη διατήρηση πράσινων σημείων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μέρος του κόστους της αποκομιδής σκυβάλων μεταφέρεται σε άλλες υπηρεσίες.

Από πλευράς εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας και της Ένωσης Δήμων αναφέρθηκε ότι το κόστος για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, γι’ αυτό επιβάλλεται η κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέωσης ώστε οι δήμοι να μπορούν να ανακτούν τα έξοδα που κάνουν.

Αναπόφευκτες οι αυξήσεις για τους δήμους

Εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας ο αναπλ. διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Χαράλαμπος Χατζηπάκκος εξήγησε ότι μετά την απόφαση της Παρασκευής να προωθηθεί συμφωνία με τον εργολάβο στην Κόση το κόστος παράδοσης σκυβάλων θα είναι τους επόμενους τρεις μήνες 39,90 ευρώ τον τόνο και μετά τους τρεις μήνες, όταν θα αρχίσει η μεταφορά των σκυβάλων της Λευκωσίας στην Κόση (αντί στον Κοτσιάτη), το τέλος θα πέσει στα 36 ευρώ τον τόνο (αντί 8 ευρώ που κοστίζει σήμερα η απόρριψη στον Κοτσιάτη), χωρίς όμως να υπολογίζεται ΦΠΑ, κόστος μεταφοράς και κάποιες άλλες χρεώσεις. Στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου η χρέωση είναι σήμερα 19 ευρώ τον τόνο, ωστόσο θα ακολουθήσει σημαντική αύξηση από τη διαχείριση του υλικού SRF/RDF που προκύπτει από την επεξεργασία των σκυβάλων. «Το κόστος στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της Κόσης» προέβλεψε ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς. «Αν δεν μπορέσουν οι δήμοι να αυξήσουν το τέλος σκυβάλων, θα δημιουργηθεί νέο όφελος προς τον εργολάβο», προειδοποίησε ο κ. Χατζηπάκκος.

Η Ένωση Δήμων επισήμανε ότι η οροφή τέθηκε το 1996 και δεν μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη υπό τις σημερινές συνθήκες.

  • Η ισχύουσα οροφή για την αποκομιδή σκυβάλων από οικίες είναι 100 λίρες (170 ευρώ) ετησίως, για καταστήματα, αποθήκες, καφενεία 500 λίρες (853 ευρώ), για ξενώνες, πανδοχεία, οργανωμένα διαμερίσματα, τουριστικά καταλύματα και κέντρα αναψυχής 4.000 λίρες (6.835 ευρώ), για ξενοδοχεία 10.000 λίρες (17.060 ευρώ) και για τυπογραφεία, κλινικές, εργοστάσια, βιομηχανικές επιχειρήσεις 8.000 λίρες (13.670 ευρώ).

 


Επιστροφή
στην αρχή