Βιομηχανίες στο Βασιλικό: Μας συμφέρει να είναι όλες μαζί;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το Βασιλικό βλέπουν τις βαριές βιομηχανίες στην περιοχή τους να αυξάνονται ραγδαία.

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το Βασιλικό βλέπουν τις βαριές βιομηχανίες στην περιοχή τους να αυξάνονται ραγδαία. Κάποτε είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τις χημικές βιομηχανίες, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις υφιστάμενες (που είναι τα τσιμεντοποιΐα, ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΑΗΚ, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών) και τις εγκαταστάσεις για αποθήκευση και υγροποίηση του φυσικού αερίου. Οι αντιδράσεις, λοιπόν, των κοινοτήτων αναμενόμενες, γι’ αυτό και τα αρμόδια τμήματα αντιλαμβανόμενα την κατάσταση της περιοχής, που για χρόνια προσπαθεί να αναπτυχθεί τουριστικά, αναζητώντας και άλλους χώρους για τη δημιουργία υποδομών για το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η εξεύρεση μιας άλλης παραθαλάσσιας περιοχής φαντάζει λίγο δύσκολη υπό τις περιστάσεις, παρόλο που στη γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος σημειώνονται όλες οι αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες αναμένονται να υπάρξουν από μια τέτοια βιομηχανική ανάπτυξη, κυρίως στη θάλασσα και τον αέρα.

Τι λένε οι κάτοικοι

Μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της ευρύτερης περιοχής Βασιλικού Λευτέρης Σώζου, ανέφερε πως υπάρχει ένα σχέδιο επέκτασης της βιομηχανικής περιοχής Βασιλικού. Παλαιότερα, όπως είπε ο κ. Σώζου, η περιοχή δεν ήταν χαρακτηρισμένη ως βιομηχανική.

«Έτσι είχε χαρακτηριστεί η μονή, ωστόσο σιγά-σιγά ήρθαν όλες οι βιομηχανίες στο Βασιλικό χωρίς να υπάρξει και κάποια ενημέρωση», δήλωσε ο κ. Σώζου και τόνισε πως όταν ξεκίνησαν οι επεκτάσεις χρειαζόταν να γίνει στρατηγική μελέτη, διότι έγινε και αλλαγή ζώνης.

Στη συνέχεια, σημείωσε, ήρθε το Υπουργείο Ενέργειας και υπέβαλε σχέδιο για μεταφορά όλης της ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή.

«Είναι αλήθεια για το συμφέρον της κυβέρνησης να βρίσκοναι όλες οι βιομηχανίες μαζί; Γνωρίζουμε πως ίσως κάποια στιγμή αναγκαστούμε να φύγουμε από την περιοχή, αφού δεν θα αισθανόμαστε πλέον καμία ασφάλεια. Το τελευταίο διάστημα είχαμε 8 πυρκαγιές στην περιοχή και οι 3 ήταν από ανάφλεξη. Δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και η πραγματικότητα είναι πως ζούμε σε ένα ναρκοπέδιο», σημείωσε ο κ. Σώζου.

Επεσήμανε δε πως αυτές οι βιομηχανίες θα αναπτυχθούν σε περιοχές με αρχαιότητες και σε γη εύφορη. «Αυτό δεν πρέπει να μας το κάνουν. Βλέπουμε τα χώματά μας και κλαίμε», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δεν είναι μηδενιστές και μάλιστα αναγνωρίζουν την ανάγκη που υπάρχει για τη δημιουργία αυτών των βιομηχανιών, ωστόσο επεσήμανε πως χρειάζονται προστασία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των κοινοτήτων του Βασιλικού και κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρες Φωκάς, επικεντρώθηκε εκ νέου στο θέμα της ασφάλειας.

«Λόγω της δύσκολης περιόδου θα δεχθούμε στην περιοχή υγρά καύσιμα, αέριο, γκάζι. Έχουμε ήδη θέσει κάποιους όρους για να νιώσουμε ασφάλεια, ενώ έχουμε υποβάλει και κάποιες προτάσεις, έτσι ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον. Το κυριότερο, όμως, θέλουμε να έχουμε συμμετοχή τόσο κατά το κτίσιμο των εργοστασίων, αλλά και κατά τη λειτουργία τους. Βασικό είναι επίσης να έχουμε ένα άτομο στην επιτροπή παρακολούθησης. Αναφορικά με την πρόταση που έγινε το 2008, για μεταφορά της κοινότητας Μαρί σε μια άλλη περιοχή, ο κ. Σώζου ανέφερε πως σήμερα οι κάτοικοι δεν θέλουν να μεταφερθούν.

Συγκεκριμένα οι κοινότητες ζητούν:

-Αμέσως την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού.

-Ανάπτυξη του οδικού δικτύου.

-Θέσεις εργασίας στα εργοστάσια για τους κατοίκους των κοινοτήτων.

-Ανταλλαγή γης και αποζημιώσεις για τεμάχια τα οποία γειτνιάζουν ή βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 400 μέτρα από τα εργοστάσια.

-Ταμείο στο οποίο θα συνεισφέρουν όλες οι βιομηχανίες και το οποίο θα διαχειρίζονται οι κοινότητες.

-Δενδροφύτευση και αναδάσωση περιοχών και άλλα αντισταθμιστικά μέτρα.

Δεν ανησυχεί η πυροσβεστική

Εκείνο που ενδιαφέρει την πυροσβεστική υπηρεσία είναι τα μέτρα πυροπροστασίας που λαμβάνονται εντός των εργοστασίων και στους χώρους αποθήκευσης.

«Είμαστε κάθετοι στα θέματα που αφορούν την πυροπροστασία εντός των κτηρίων, καθώς και εάν αυτά τηρούνται. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός, αλλά και να ελέγχουμε εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αντρέας Κέττης. Αναφορικά με την περιοχή στο Βασιλικό και τις ανησυχίες των κατοίκων ο κ. Κέττης εξήγησε πως είναι πολιτική του κράτους να μεταφερθούν οι βιομηχανίες στη συγκεκριμένη περιοχή. Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε, είναι να βεβαιωθεί ότι τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα πυροπροστασίας. Διότι, όταν τηρούνται τα μέτρα αυτά, τότε είναι απομακρυσμένος και ο κίνδυνος να υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Η γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος

Δεν είναι και λίγες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες θα προκύψουν από την εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού. Επιπτώσεις οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά το περιβάλλον της περιοχής, ιδιαίτερα το έδαφος και το νερό, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής που ετοιμάστηκε μετά από εξέταση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα σημαντικότερα είναι:

-Οι επιπτώσεις στον αέρα και τους κλιματικούς παράγοντες θα είναι αρνητικές στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, ωστόσο, μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικά θετικές.

-Οι πιο σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις αφορούν το νερό, το έδαφος, την αποδοτικότητα των πόρων και τα απόβλητα. Δεδομένου ότι το Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής του Βασιλικού προτείνει την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης και την ανάπτυξη ενός αριθμού βιομηχανιών, οι επιπτώσεις στην ποιότητα του εδάφους αναμένονται να είναι ελαφρά αρνητικές. Θα υπάρξουν επιπτώσεις, όπως η επικάλυψη και η απώλεια του επιφανειακού εδάφους, η διάβρωση των ακτών, αλλαγές στον βυθό της θάλασσας, πιθανή υποβάθμιση του εδάφους και ρύπανση της περιοχής. Επίσης, η επέκταση της βιομηχανικής ζώνης θα περιλαμβάνει και τμήμα του ποταμού του Βασιλικού, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στα επίπεδα ρύπανσης τόσο στον ποταμό όσο και στα υπόγεια ύδατα. Η λατομική δραστηριότητα και η οικοδόμηση αρκετών εγκαταστάσεων και υποδομών στην περιοχή θα επηρεάσει επίσης ελαφρώς την ποιότητα των υδάτων λόγω αφαίρεσης της βλάστησης και του επιφανειακού εδάφους, με συνέπεια την αύξηση της απορροής όμβριων υδάτων. Η ποιότητα του θαλάσσιου νερού αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά λόγω της αύξησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην περιοχή και της πιθανής χρήσης συστημάτων ψύξης, με τη χρήση θαλασσινού νερού από τον σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου.

-Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τρεις μεταναστευτικοί διάδρομοι πουλιών (κατά μήκος των ποταμών Βασιλικού, Πεντάσχοινου και Μαρωνίου) και εκτιμάται ότι ο φωτισμός, καθώς και ο θόρυβος, μπορούν να ενοχλήσουν τα μεταναστευτικά είδη.

Δομημένο περιβάλλον

Η Κύπρος δεν διαθέτει ζώνες κατάλληλες για τέτοιου είδους αναπτύξεις και τα ευρήματα φυσικού αερίου μέχρι στιγμής (στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή) υποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για τον καθορισμό τέτοιου είδους ζωνών. Ωστόσο, η συγκέντρωση των εγκαταστάσεων σε μια περιοχή εμπερικλείει τον κίνδυνο επηρεασμού όλων των εγκαταστάσεων της περιοχής σε περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος. Ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται με τον καθορισμό αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των προτεινόμενων δεξαμενών αποθήκευσης και άλλων εγκαταστάσεων, καθώς και της χρήσης εξοπλισμού πυρόσβεσης και διαβροχής. Η προστασία του περιβάλλοντος και του τοπικού πληθυσμού επιτυγχάνεται μέσω του καθορισμού των ζωνών προστασίας. Αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, στην αλιεία, στην υδατοκαλλιέργεια και στην κολύμβηση.

Αρχαιολογικοί χώροι

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή του Χωροταξικού Σχεδίου οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αναπτύξεις, είναι οι αρχαιολογικοί χώροι Καλαβασός - Λούρες, Μαρί - Κουπέτρα, Καλαβασός - Βουδομάντρα και Τόχνη-Λακκιά. Ήσσονος σημασίας επιπτώσεις πιθανόν να παρατηρηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους της Χοιροκοιτίας και της Καλαβασού (ειδικά της Χοιροκοιτίας), λόγω της αύξησης των ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή από την εντατικοποίηση της βιομηχανικής χρήσης, με πιθανό αποτέλεσμα την όξινη βροχή και το ενδεχόμενο διάβρωσης των αρχαιοτήτων. Κατάλοιπα του σιδηρόδρομου μεταφοράς ορυκτών Βασιλικού -Καλαβασού υπάρχουν στα ανατολικά της περιοχής μελέτης. Αν και διασώζονται μόνο μικρά τμήματα του σιδηροδρόμου, πιθανόν αυτά να έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία και είναι σημαντικός ο εντοπισμός και η προστασία τους.

Όροι της περιβαλλοντικής αρχής

- Να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος στην τοποθεσία Τόχνη - Λακκιά. Στον εν λόγω χώρο δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε κατασκευές ή έργα τα οποία θα καταστρέψουν ή καλύψουν ή θέσουν σε κίνδυνο τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και η στρωματογραφία.

-Το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρέπει να εξετάσει κατά πόσο στην ακτογραμμή κοντά στην τοποθεσία Τόχνη - Λακκιά όπου βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος απαιτείται υλοποιηθούν έργα προστασίας της ακτής, με στόχο τη διακοπή της διάβρωσης και την προστασία του αρχαίου οικισμού.

-Εντός 6 μηνών από την ημερομηνία οριστικοποίησης του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιοχής Βασιλικού να εκπονηθεί μελέτη διασποράς αέριων ρύπων.

-Εντός 24 μηνών από την ημερομηνία οριστικοποίησης του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης να εκπονηθεί μελέτη συσσωρευτικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην υδατοκαλλιέργεια και στις δραστηριότητες αλιείας από την εφαρμογή του σχεδίου.

-Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη πυρασφάλειας, η οποία να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή του Βασιλικού. Η εν λόγω μελέτη πρέπει να ανατεθεί και να εκπονηθεί από εμπειρογνώμονες σε θέματα πυροσβεστικής κάλυψης για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

-Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να διαμορφωθούν κατάλληλα οι προσβάσεις σε όλες τις περιοχές του Χωροταξικού Σχεδίου και να επιλεχθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και μέσα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

-Να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει πυροσβεστικός σταθμός στην περιοχή του Βασιλικού, πλήρως στελεχωμένος και κατάλληλα εξοπλισμένος, με αρμοδιότητα την ετοιμότητα και άμεση επέμβαση στις εγκαταστάσεις της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής, με στόχο τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης και την άμεση αντιμετώπιση στα αρχικά στάδια οποιουδήποτε συμβάντος.

-Να προβλεφθεί και να παρέχεται πυροσβεστική κάλυψη των λιμενικών εγκαταστάσεων (υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων), καθώς επίσης και των αποβαθρών φορτοεκφόρτωσης καυσίμων (Jetties).

-Το οδικό δίκτυο για την περιοχή του σχεδίου και την ευρύτερη περιοχή πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση της τροχαίας κίνησης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια, η μείωση των ταχυτήτων κίνησης των μηχανοκίνητων οχημάτων και η ελαχιστοποίηση των αέριων εκπομπών από τα οχήματα.

-Να προωθηθεί πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην περιοχή του Βασιλικού, όπου επιτρέπεται, ανάλογα με τον τύπο της ανάπτυξης και ειδικότερα εντός της ζώνης προστασίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών.

-Να προωθηθεί η χρήση πράσινων λεωφορείων και οχημάτων με νεότερες τεχνολογίες τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο και η χρήση φυσικού αερίου από νέες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

-Να δημιουργηθεί Επιτροπή Περιβαλλοντικής Επιτήρησης στην περιοχή του Βασιλικού, η οποία θα διοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκατό μετανάστες που κινδύνευαν κατευθύνονται στη Μιζουράτα

Πολίτης News, 08:04 (τελευταία ενημέρωση 08:04)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άντρος Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ προσδοκά σε Τ/Κ ψηφοφόρους μέσω Κιζίλγιουρεκ

Πολίτης News, 08:00 (τελευταία ενημέρωση 08:00)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερχείλισε το φράγμα της Γερμασόγειας

Πολίτης News, 07:56 (τελευταία ενημέρωση 07:56)

Επιστροφή
στην αρχή