Βενιζέλος Ζαννέττος στον «Π»: Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι είμαι θύμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μέχρι την τελευταία ημέρα που αποφυλακιζόμουν υπήρχε κόσμος που περίμενε τη σειρά του να έρθει να με επισκεφθεί στη φυλακή»

Τη φέρει πολύ βαρέως την καταδίκη του για την υπόθεση της Δρομολαξιάς ο Βενιζέλος Ζαννέττος, ο οποίος, παρόλο του ότι αποφυλακίσθηκε πριν από έναν μήνα, ακόμα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονική ζωή και να ξανασυνηθίσει την ελευθερία. «Οι προτεραιότητές μου είναι να δω την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, το περιβάλλον μου, τα αδέλφια μου, τον κόσμο που μου συμπαραστάθηκε, πλειάδα ανθρώπων μου συμπαραστάθηκε. Μέχρι την τελευταία ημέρα που αποφυλακιζόμουν υπήρχε κόσμος που περίμενε τη σειρά του να έρθει να με επισκεφθεί στη φυλακή» ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Πολίτη» ο κ. Ζαννέττος , μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σήμερα.

Πώς είναι η ελευθερία μετά τη φυλακή; Αλλάζει ο άνθρωπος;

Ακόμη δεν το ένιωσα. Με αυτό θέλω να πω ότι δεν έχω ακόμη αποβάλει από μέσα μου, από πάνω μου, το τι πέρασα αυτούς τους 32 μήνες. Ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη για μένα -πιθανόν να είναι για όλους πρωτόγνωρη, δεν ξέρω, αλλά για μένα πιο έντονα πιστεύω- και προσπαθώ μετά την αποφυλάκισή μου να εγκλιματιστώ, να αποβάλω αυτά τα αρνητικά στοιχεία από πάνω μου, για να γίνω πάλι ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

Ήταν δημιουργική περίοδος; Μπορέσατε να συγκεντρωθείτε και να κάνετε πράγματα μέσα στη φυλακή;

Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς και να πεις θα αφοσιωθώ στο άλφα ή το βήτα πράγμα. Όμως, όταν συνειδητοποίησα ότι με αυτή την προσέγγιση δεν θα πάω πολύ μακριά, είπα «όχι, θα βάλω ένα πρόγραμμα μπροστά μου», το οποίο τηρούσα αυστηρά και έτσι κατάφερα να περάσει ο χρόνος πιο εύκολα, πιο ανώδυνα. Διότι, πραγματικά, από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα σε μια κοινωνία εντελώς άγνωστή μου. Πρώτη φορά είδα ανθρώπους χρήστες ναρκωτικών, πρώτη φορά είδα τόσο πλησίον μου ανθρώπους οι οποίοι καταδικάστηκαν για φόνους, για σεξουαλικά αδικήματα, και αυτό ήταν για μένα ένα μεγάλο σοκ. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, που άνοιγε το κελί και μπορούσα να βγω έξω, μέχρι την ώρα που έκλεινε το κελί, ακόμα και μετά, μέχρι τις 11:00 η ώρα περίπου το βράδυ, όλο αυτό τον χρόνο τον οργάνωσα κατά τέτοιο τρόπο που να κάνω κάτι. Είτε να διαβάζω, είτε να γράφω, είτε να παρακολουθώ κάτι στο σχολείο, είτε να κάνω γυμναστική.

Δεν αντέχεται

Τώρα που μου μιλάτε γι' αυτό το θέμα συνεχίζει να υπάρχει πόνος μέσα σας ή το έχετε ξεπεράσει και είναι σαν να περιγράφετε εικόνες από τη ζωή ενός άλλου;

Δυστυχώς, ακόμη δεν έχω αποστασιοποιηθεί. Το λέω έτσι με όλη την ειλικρίνεια. Είναι πολύ βαρύ το να καταδικαστείς για κάτι το οποίο πιστεύεις ακράδαντα ότι δεν στηρίχτηκε σε πραγματικά γεγονότα. Εάν έκανα κάτι, μιαν παρανομία, μάλιστα να δικαστώ, να καταδικαστώ, να πάω φυλακή, να πληρώσω γι' αυτό. Όμως, όταν καταδικάζεσαι για κάτι το οποίο δεν στέκει στην πραγματικότητα, ε αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ βαρύ, δεν αντέχεται.

Όμως, και το δικαστήριο και το Εφετείο αποφάσισαν ότι ήσασταν ένοχος για τις συγκεκριμένες κατηγορίες…

Τα πραγματικά γεγονότα δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Η εφημερίδα σας δημοσίευσε στοιχεία συνομιλιών, από τις οποίες καταλαβαίνει ο κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, ότι κάποια πράγματα οργανώθηκαν, στήθηκαν, για να καταλήξει η ιστορία σε αυτή την καταδίκη. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο χρήζει μιας ειδικής μελέτης.

Ηθική δικαίωση

Λέτε ότι θα αγωνισθείτε για την ηθική σας δικαίωση. Ποια θα ήταν μια ηθική σας δικαίωση;

Δεν υπάρχει επιστροφή… αλλά αυτό που λέω, είναι ότι έπρεπε το Δικαστήριο να στηριχθεί στα αληθινά γεγονότα και όχι στα γεγονότα που κατασκευάστηκαν. Εγώ θα αγωνισθώ για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια. Αυτό θα είναι η ηθική μου δικαίωση. Και την εφημερίδα σας αυτό παρακαλώ. Την αλήθεια. Κύριοι, αυτή είναι η αλήθεια, αυτά είναι τα γεγονότα. Δεν είχα κανένα συμφέρον και κανέναν λόγο να εκβιάσω τον οποιονδήποτε, πράγμα το οποίο δεν έκανα ποτέ στη ζωή μου και ας βρεθεί ένας άνθρωπος σε όλη την Κύπρο, που να πει ότι ο Βενιζέλος είναι τέτοιος χαρακτήρας, ότι εγώ εκβίασα τον οποιονδήποτε για οτιδήποτε. Απλώς πήρα τηλέφωνο τον Λίλλη -και δεν το αρνήθηκα στο Δικαστήριο- και του είπα «Λίλλη, τώρα που έπιασες λεφτά μην ξεχάσεις εκείνη τη δέσμευσή σου, εκείνη την υποχρέωσή σου, διότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι στα δικαστήρια, θα τους βγάλουν έξω από τα σπίτια τους και θα τους τα πάρουν». Αυτό το πράγμα το έκανα και το είπα και στο δικαστήριο, δεν το αρνήθηκα. Καταδικάστηκα επειδή είπα την αλήθεια;

Άρα, ποια είναι η δική σας αλήθεια;

Η κοινωνία πρέπει να μάθει ότι το δικαστήριο στηρίχθηκε πάνω σε ένα δόλο, σε ένα ψέμα, απλώς γιατί έπρεπε να καταδικαστεί ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ήταν τυχαίος. Δεν ήμουν τυχαίος, δεν ήμουν ένα απλό στέλεχος του κόμματος, ήμουν ο οικονομικός υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, είχα ανάμειξη με τα οικονομικά του κόμματος, ήμουν ο βασικός διαχειριστής των οικονομικών, και μέσω μου εμένα, προσπάθησαν κάποιοι να καταδικαστεί το ίδιο το κόμμα. Να θυμίσω ότι όλη αυτή η υπόθεση «Δρομολαξιά» συνέβηκε την περίοδο που Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και άρα το ΑΚΕΛ ήταν κυβερνών κόμμα. Το κύρος του κόμματος, η εκτίμηση του κόμματος μέσα στην κοινωνία ήταν τέτοια, που έπρεπε, επειδή ήθελαν κάποιοι, να μειωθεί, να τρωθεί. Και αυτός ήταν ένας τρόπος.

Δεν θα κλείσω το στόμα μου

Καλά, οι δικαστές ήταν μέρος όλης αυτής της μεγάλης πλεκτάνης και συνωμοσίας, έτσι όπως την έχετε περιγράψει;

Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Λέω ότι τα γεγονότα ήταν εντελώς διαφορετικά. Σέβομαι και σεβάστηκα πλήρως την απόφαση των δικαστών, και του Πρωτόδικου και του Εφετείου. Ολοκλήρωσα την ποινή μου, κατά την άποψή μου με στωικότητα και με πλήρη σεβασμό προς τη νομοθεσία, αξιοπρεπώς, δεν δημιούργησα οτιδήποτε κατά την παραμονή μου στη φυλακή. Αλλά το στόμα μου δεν θα μου το κλείσει κανένας και ούτε θα ελέγξει τις σκέψεις μου και το μυαλό μου. Άσχετα εάν δεν μπορώ να βγω και να πω τι πιστεύω στην πραγματικότητα…

Γιατί δεν μιλάτε καθαρά;

Ένας λόγος είναι να μην δημιουργήσω περισσότερα προβλήματα στο κόμμα μου. Και ένας δεύτερος λόγος, για να μην θεωρηθεί ότι ασεβώ, ότι δεν σέβομαι τη δικαστική εξουσία, τους νόμους κ.λπ.

Έχετε πει ότι άλλο στέλεχος του ΑΚΕΛ έπρεπε να πήγαινε φυλακή.

Κ. Ηλιάδη, να μου επιτρέψετε να μην δώσω συνέχεια σε αυτή την υπόθεση. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

Ποιο είναι αυτό το στέλεχος;

Κοιτάξτε να δείτε. Τώρα, όπως σας είπα, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πούμε ότι είναι ο τάδε -ή οι τάδε- που έπρεπε να πάει φυλακή. Δεν έχει κανένα νόημα, από τη στιγμή που στο δικαστήριο κατατέθηκαν σωρεία στοιχείων που ενέπλεκαν άλλα άτομα μέσα στην όλη υπόθεση, και η κατηγορούσα αρχή έκρινε ότι δεν έπρεπε να επιληφθεί αυτών των στοιχείων.

Τον έχετε δει; Έχετε μιλήσει τώρα που βγήκατε από τη φυλακή;

Όχι.

Γνωρίζει το κόμμα

Το κόμμα σας έκανε εσωτερική έρευνα, την έκανε η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου. Γιατί δεν βρήκε αυτό το στέλεχος που έπρεπε να είναι φυλακή αντί για εσάς;

Αυτό είναι μια ενδοκομματική υπόθεση. Στη βάση αυτής της έρευνας, γνωρίζει το κόμμα πώς έγινε η υπόθεση Δρομολαξιάς, γνωρίζει πάρα πολύ καλά το κόμμα, πήρε κάποια μέτρα, αλλά για κομματικούς λόγους έμεινε ως ένα σημείο, δεν προχώρησε πάρα κάτω. Τώρα, εάν θα προχωρήσει πάρα κάτω, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

Έχετε παράπονο από το κόμμα σας;

Όχι, δεν έχω κανένα παράπονο. Να πω για πολλοστή φορά ότι στάθηκα στα πόδια μου -άνθρωπος είμαι κι εγώ, οι δυνάμεις μου έχουν όριο- γιατί είχα την πλήρη στήριξη του κόμματος από την πρώτη στιγμή, διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συνέβηκε στην όλη υπόθεση της Δρομολαξιάς. Θεωρώ ότι το κόμμα πιστεύει ότι είμαι ένα θύμα αυτής της υπόθεσης, γι' αυτό και με στήριξε και με στηρίζει, με στήριξε ο κόσμος του κόμματος, πάρα πολλά στελέχη του κόμματος έδειξαν με διάφορους τρόπους τη στήριξη, την αγάπη τους κ.λπ. προς το πρόσωπό μου. Μέχρι και η ελληνική κυβέρνηση με στήριξε με τον τρόπο της, γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά το τι συνέβηκε στην προκειμένη περίπτωση. Έδειξε ενδιαφέρον, έστειλαν άνθρωπο και ενημερώθηκε, ο Νίκος Παπάς ήρθε στη φυλακή δύο φορές και με επισκέφθηκε.

Ο κόσμος του ΑΚΕΛ και η κοινωνία γενικά δεν πρέπει να ξέρουν ποιος είναι αυτός που έπρεπε να είναι φυλακή, και όχι μόνον δεν πήγε, αλλά άφησε να πάει άδικα ένας σύντροφός του;

Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι θέμα που θα το χειριστεί το κόμμα. Έχετε δίκιο ότι είναι σοβαρό ζήτημα, αλλά το τι γνωρίζουν τα μέλη του κόμματος και οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής, είναι θέματα του κόμματος, και φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα ενημερώσουν περισσότερο. Γιατί μια ενημέρωση έγινε στο κόμμα, ίσως όμως σε κάποια φάση να λεχθούν περισσότερα.

«Θα μάθει ο κόσμος την αλήθεια»

Εσείς πότε θα πείτε περισσότερα;

Όταν κρίνω ότι πρέπει να πω κάτι, θα το πω. Τώρα, με ποιο τρόπο θα το πω, αυτό δεν το έχω αποφασίσει ακόμα. Αλλά, για την καταδίκη του Βενιζέλου -άλλο η υπόθεση Δρομολαξιά και άλλο η δική μου περίπτωση, είναι δύο διαφορετικά πράγματα- πρέπει, κατά τη δική μου άποψη, η κοινωνία να μάθει κάποιες λεπτομέρειες, να μάθει την αλήθεια. Το σκέφτομαι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καταλήξει ακόμα το πώς θα το κάνω.

Θα γράψετε βιβλίο με τις εμπειρίες σας; Έχετε αρχίσει να το γράφετε;

Όχι δεν έχω αρχίσει να το γράφω, αλλά έχω γράψει πάρα πολλά πράγματα τα οποία φυλάω για όταν θα έρθει η ώρα.

Τον τέως βοηθό γενικό εισαγγελέα τον είδατε;

Όχι. Εξάλλου όταν μπήκε στη φυλακή ο τέως βοηθός γενικός εισαγγελέας, εγώ ήδη βρισκόμουν σε άλλο τμήμα των φυλακών, λόγω του ότι είχα εκτίσει ένα μέρος της ποινής μου, και δεν υπήρχε ούτε η δυνατότητα να τον συναντήσω.

Τι κρατάτε από όλη αυτή την περιπέτεια;

Την αδικία που έγινε εις βάρος μου. Είναι κάτι το οποίο δεν θα ξεπεράσω ποτέ.

 

kateliadi@politis-news.com 

 

 

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται τα πάνω κάτω στη δικαιοσύνη

Πολίτης Sports, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προεδρική παρέμβαση για το deal

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΕΞ: Ασφαλές καταφύγιο στη περιοχή η Κύπρος

Πολίτης News, 24.05.2018

Επιστροφή
στην αρχή