Βάζει πίεση η Κεντρική-Προωθεί αλλαγές για πιο δραστική μείωση των ΜΕΔ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δείτε ποιοι είναι σήμερα οι στόχοι που βοηθούν έμμεσα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων - Οι τράπεζες διατηρούν χαμηλές αποδόσεις στους στόχους.

Αυξάνει την πίεση στις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, προκειμένου να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προωθεί αλλαγές στους στόχους που θέτει στα τραπεζικά ιδρύματα με τη μορφή κινήτρων. Σήμερα οι συγκεκριμένοι στόχοι που θεσπίστηκαν το 2015 αναφέρονται κυρίως στις προσπάθειες των τραπεζών για αναδιαρθρώσεις δανείων και στη λήψη προληπτικών μέτρων, ώστε δάνεια με καθυστέρηση να μην καταστούν μη εξυπηρετούμενα (ΜΕΔ).

Τις αλλαγές που προωθούνται επιβεβαίωσε χθες η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, εξερχόμενη του Προεδρικού όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος γενικότερα. Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της ΚΤΚ κατά την έξοδό της, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες το πρωί, και ερωτηθείσα σχετικά για τυχόν διαφοροποίηση των οδηγιών της Κεντρικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διοικήτρια ανέφερε ότι πράγματι μελετώνται αλλαγές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η διοικήτρια, διευκρινίζει η ίδια ανακοίνωση, αναφερόταν στους στόχους που η ΚΤΚ είχε θέσει προς τις τράπεζες από το 2015, σε συνεννόηση με την τρόικα, και οι οποίοι θεωρείται ότι δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό για τον οποίο είχαν τότε τεθεί. «Στόχος είναι η ώθηση στις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», συμπληρώνει η Κεντρική, προσθέτοντας πως ως εκ τούτου, η ΚΤΚ εξετάζει τη διαφοροποίηση των στόχων λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις κινήσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης στόχων για τα ΜΕΔ και σε επίπεδο ΕΚΤ.

Οι στόχοι σήμερα

Οι υφιστάμενοι στόχοι βοηθούν έμμεσα στη μείωση των ΜΕΔ αλλά όχι άμεσα.

Όπως αναφέρθηκε αφορούν στόχους που θέτει η ΚΤΚ προς τράπεζες για αναδιαρθρώσεις και σχετίζονται με τις αναδιαρθρώσεις δανείων με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και με τον χειρισμό δανείων με καθυστερήσεις κάτω των 90 ημερών. Πιο αναλυτικά η ΚΤΚ, βάσει τεσσάρων δεικτών, μετρά την απόδοση των τραπεζών όσον αφορά αναδιαρθρώσεις και προληπτικές ενέργειες ανά τρίμηνο. Οι δείκτες που έχουν καθοριστεί από το 2015 είναι οι εξής:

Δείκτης 1: Προτεινόμενες βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ως ποσοστό των δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών.

Δείκτης 2: Εγκεκριμένες και αποδεκτές από τον πελάτη βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ως ποσοστό των δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών.

Δείκτης 3: Δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω των 8 ημερών ως προς το σύνολο των δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί.

Δείκτης 4: Δάνεια που παρουσίαζαν καθυστερήσεις από 31 μέχρι 90 ημέρες στην αρχή του τριμήνου, αλλά μέχρι το τέλος του τριμήνου δεν παρουσιάζουν καθόλου καθυστερήσεις (λόγω αναδιάρθρωσης ή άλλων μέτρων που έλαβε η τράπεζα) ως ποσοστό των δανείων που παρουσίαζαν καθυστερήσεις από 31 μέχρι 90 ημέρες στην αρχή του τριμήνου. Ο δείκτης αυτός επιδιώκει να ασκήσει πίεση στις τράπεζες να ενεργούν για επίλυση των καθυστερήσεων έγκαιρα προτού το δάνειο καταστεί μη εξυπηρετούμενο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι τράπεζες διατηρούν χαμηλές αποδόσεις και στους πιο πάνω δείκτες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΚΤΚ, το πρώτο τρίμηνο φέτος οι τράπεζες κατάφεραν να πιάσουν μόλις έναν από τους τέσσερις στόχους, όπως αυτοί καθορίζονται με τη μορφή δεικτών που τέθηκαν το 2015.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρκαγιά στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου (βίντεο)

Πολίτης News, 18:46 (τελευταία ενημέρωση 18:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε η δεύτερη επιζήσασα της αεροπορικής τραγωδίας-112 οι νεκροί

Πολίτης News, 18:37 (τελευταία ενημέρωση 18:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άμπε: Να συνεχιστούν οι πιέσεις στη Β.Κορέα για αποπυρηνικοποίηση

Πολίτης News, 18:19 (τελευταία ενημέρωση 18:19)

Επιστροφή
στην αρχή