Βαθμολογία UEFA: Οριστικά κάτω μας η Σερβία – Κροατία ερχόμαστε!

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ UEFA
Ανάλυση των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τη βαθμολογία της Κύπρου στην UEFA και τους στόχους της χώρας μας

Την περασμένη Τετάρτη σε σχετικό μας θέμα είχαμε αναλύσει την κατάσταση που αφορά τη βαθμολογία της Κύπρου στην UEFA, τονίζοντας πως η χώρα μας έχει πιθανότητες να προσπεράσει την Κροατία και να βρεθεί από τη 18η θέση στην -πιο συμφέρουσα- 17η.

Πλέον, μετά τις προκρίσεις ΑΕΚ και Απόλλωνα στη φάση των ομίλων του Εuropa League, oι ελπίδες μας για τη 17η θέση έχουν αυξηθεί, ενώ παράλληλα, σε συνδυασμό με κάποιες άλλες εξελίξεις, έχει οριστικοποιηθεί το γεγονός πως η Κύπρος δεν μπορεί να πέσει κάτω από τη 18η θέση!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η φάση των ομίλων θα αρχίσει με την Κύπρο να έχει 22.675 βαθμούς (18η) στη βαθμολογία της πενταετίας 2014/15 – 2018/19, η οποία θα καθορίσει τις συμμετοχές της σεζόν 2020/21. Η είσοδος των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το καλοκαίρι του 2019 έχει καθοριστεί ήδη, από την πενταετία 2013/14 – 2017/18, στην οποία η χώρα μας κατέλαβε τη 19η θέση.

Ο στόχος της Κύπρου λοιπόν στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν κι ενόψει των ευρωπαϊκών διοργανώσεων του 2020/21, είναι να ανέβουμε από τη 18η στην 17η θέση ώστε να αποκομίσουμε κάποια οφέλη. Ο μεγάλος στόχος της 15ης θέσης φαντάζει ανέφικτος, αν και έχουμε κάποιες ελπίδες να τον πετύχουμε του χρόνου, ενόψει του 2021 (σχετική ανάλυση θα γίνει μετά το τέλος της φάσης των ομίλων).

Τι αλλάζει αν ανέβουμε

Από τη 18η θέση (όπου τώρα βρίσκεται η Κύπρος) μέχρι την 24η, οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες της κάθε χώρας αρχίζουν από τον πρώτο προκριματικό γύρο, με μόνο τον κυπελλούχο να ξεκινά από τον δεύτερο γύρο (του Europa League).

Oι θέσεις 16-17, στις οποίες ελπίζουμε να ανέβουμε, επίσης προσφέρουν τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά οι ομάδες των χωρών αυτών «κερδίζουν» γύρους: η πρωταθλήτρια αρχίζει από τον δεύτερο γύρο του Champions League (αντί τον πρώτο), η κυπελλούχος από τον τρίτο γύρο του Europa League (αντί τον δεύτερο) και η δευτεραθλήτρια από τον δεύτερο γύρο του Europa League (αντί τον πρώτο). Η ομάδα που τερμάτισε τρίτη εξακολουθεί να ξεκινά από τον πρώτο γύρο (Europa League).

Για να στείλει μια χώρα πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη με διπλή παρουσία στο Champions League, πρέπει να κατέχει τουλάχιστον τη 15η θέση.

Ο τρόπος βαθμολόγησης

Στη φάση των ομίλων οι βαθμοί είναι διπλάσιοι σε σχέση με τα προκριματικά, δηλαδή 2.000 βαθμοί για κάθε νίκη και 1.000 για κάθε ισοπαλία.

Οι χώρες παίρνουν τους βαθμούς που τους προσφέρουν οι ομάδες τους διαιρούμενους με τον αριθμό των ομάδων τους που συμμετείχαν στην Ευρώπη. Δηλαδή, η Κύπρος που ξεκίνησε με τέσσερις ομάδες θα παίρνει 500 βαθμούς για κάθε νίκη και 250 για κάθε ισοπαλία. Από τις χώρες που μας αφορούν το ίδιο ισχύει για Κροατία και Σερβία, ενώ Ελβετία και Τσεχία, που ξεκίνησαν με πέντε ομάδες, θα παίρνουν 400 βαθμούς για κάθε νίκη ομάδας τους και 200 για κάθε ισοπαλία.

Παράλληλα, Γιουνγκ Μπόις, Πλζεν και Ερυθρός Αστέρας που μπήκαν στους ομίλους του Champions League πήραν μπόνους 4.000 βαθμών, με την Ελβετία και την Τσεχία να παίρνουν 800 βαθμούς (ξεκίνησαν με πέντε ομάδες) και τη Σερβία (ξεκίνησε με τέσσερις) να παίρνει 1.000. Αυτοί οι βαθμοί συμπεριλαμβάνονται ήδη στη βαθμολογία που παραθέτουμε για αυτές τις χώρες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη βαθμολογική διαφορά της Κύπρου από τις χώρες που κυνηγάμε αλλά και τη Σερβία που μας κυνηγά, τις ομάδες που έβαλε κάθε χώρα στους ομίλους και τους αντιπάλους τους.

Πιο κάτω ακολουθεί ανάλυση για τις πιθανότητές μας απέναντι σε κάθε χώρα, από την οποία προκύπτει πως αφενός η Σερβία δεν μπορεί να μας περάσει, έτσι δεν πέφτουμε κάτω από τη 18η θέση, αφετέρου πως έχουμε ελπίδες να προσπεράσουμε την Κροατία και άρα να πάρουμε τη συμφέρουσα 17η θέση.

 

15. ΕΛΒΕΤΙΑ (2/5) 24.900 [+ 2.225]

Αν και βρίσκεται αρκετά μακριά μας, υπάρχουν κάποιες -ελάχιστες- πιθανότητες για την Κύπρο να προσπεράσει την Ελβετία και πολλά θα κριθούν από τις δύο αναμετρήσεις ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Ζυρίχη. Η άλλη εκπρόσωπος της χώρας, η Γιουνγκ Μπόις, έχει πολύ δύσκολο όμιλο στο Champions League και αναμένεται να πάρει από μηδέν μέχρι ελάχιστους βαθμούς από Γιουβέντους, Γιουνάιτεντ και Βαλένθια.

Αν λοιπόν η πρωταθλήτρια της χώρας έχει μηδαμινή συγκομιδή στο Champions League και η ΑΕΚ νικήσει δις τη Ζυρίχη, η διαφορά μας θα πέσει από τους 2.225 στους 1.225 βαθμούς. Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί και η συμβολή του Απόλλωνα, καθώς θα χρειαζόμαστε ακόμη δύο νίκες και μία ισοπαλία για να προσπεράσουμε τους Ελβετούς – κι αυτό νοουμένου πως αυτοί δεν θα πάρουν βαθμούς! Όπως καταλαβαίνετε, το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί…

16. ΚΡΟΑΤΙΑ (1/4) 23.875 [+ 1.200]

Αν θα προσπεράσουμε μία χώρα, κατά 90% αυτή θα είναι η Κροατία. Αφενός γιατί η διαφορά των 1.200 βαθμών καλύπτεται με δύο νίκες και μία ισοπαλία, αφετέρου επειδή οι Κροάτες έχουν στους ομίλους μόνο μία ομάδα, την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η Ντιναμό βρίσκεται στο Εuropa League και κληρώθηκε με Άντερλεχτ, Φενέρμπαχτσε και Σπαρτάκ Τρνάβα. Είναι αρκετά πιθανό να κάνει νίκες στον όμιλο, ειδικά κόντρα στη σλοβακική ομάδα. Έτσι, αν κάνει για παράδειγμα δύο νίκες, η Κύπρος θα χρειαστεί τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία για να την ξεπεράσει. Πρόκειται για σενάριο που δεν είναι εύκολο, όμως είναι πιο πιθανό σε σχέση με αυτό της Ελβετίας.

Ουσιαστικά, ως Κύπρος... προσβλέπουμε σε κακή πορεία της Ντιναμό στον όμιλο κι ευχόμαστε τον αποκλεισμό της, ελπίζοντας παράλληλα σε νέες υπερβάσεις από τις ομάδες μας, ώστε να ξεπεράσουμε στη βαθμολογία την Κροατία.

17. ΤΣΕΧΙΑ (3/5) 23.675 [+ 1.000]

Είναι η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά μας (οι 1.000 βαθμοί καλύπτονται με δύο νίκες), όμως δεν συγκεντρώνουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να την προσπεράσουμε, καθώς έχει τρεις ομάδες στη φάση των ομίλων! Η πρωταθλήτρια Πλζεν θα παίξει στο Champions League με Ρεάλ, Ρόμα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Γιάμπλονετς θα αγωνιστεί στο Europa League με Ντιναμό Κιέβου, Αστάνα και Ρεν, ενώ η Σλάβια Πράγας θα παίξει (επίσης στο EL) με Ζενίτ, Κοπεγχάγη και Μπορντό.

Ακόμη κι αν οι δύο ομάδες μας καταφέρουν να κάνουν κάποιες νίκες στους ομίλους τους, η λογική λέει πως όχι μόνο δεν θα πλησιάσουμε την Τσεχία, αλλά αντιθέτως η διαφορά μας θα διευρυνθεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Τσεχία θα παίρνει 400 βαθμούς (και όχι 500) για κάθε νίκη της, έτσι αν κάνει π.χ. τρεις (1.200β.) η διαφορά μας θα πάει στους 2.200β. και θα χρειαζόμαστε τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία για να την προσπεράσουμε. Δύσκολα, όμως, θα έχουν τόσο χαμηλό απολογισμό οι Τσέχοι.

19. ΣΕΡΒΙΑ (1/4) 21.500 [-1.175]

Πριν από τη φάση των ομίλων ήταν η μοναδική χώρα που είχε ελπίδες να μας προσπεράσει αλλά κι αυτές έχουν… εξαφανιστεί, έτσι είναι δεδομένο πια πως η Κύπρος στη χειρότερη περίπτωση θα παραμείνει στη 18η θέση.

Oι λόγοι είναι τρεις: η πρόκριση δύο ομάδων μας στο Europa League, o αποκλεισμός της Παρτιζάν και… η κλήρωση του Ερυθρού Αστέρα στο Champions League! H μοναδική πλέον εκπρόσωπος των Σέρβων στην Ευρώπη, τοποθετήθηκε στον τρομερό όμιλο με Παρί, Νάπολι και Λίβερπουλ.

Έτσι, ακόμη και στο ακραίο σενάριο που ΑΕΚ και Απόλλωνας κάνουν 12 ήττες και δεν πάρουμε άλλους βαθμούς, δύσκολα ο Ερυθρός Αστέρας θα πάρει τις δύο νίκες και τη μία ισοπαλία που θα χρειάζονται οι Σέρβοι για να μας πάρουν τη 18η θέση.

  • Σημειώνεται πως στην 20ή θέση βρίσκεται η Λευκορωσία που με 19.875 βαθμούς απέχει 2.800 από την Κύπρο (έξι νίκες) και συνεχίζει μόνο με την Μπάτε στην Ευρώπη (Europa League με Τσέλσι, ΠΑΟΚ, Βίντι).
  • Σε σχέση με την προηγούμενη φορά που αναλύσαμε τα δεδομένα έχουμε αφαιρέσει τη 14η Ελλάδα, η οποία απέχει πλέον 2.925 βαθμούς από την Κύπρο, έχοντας μάλιστα περισσότερες (3) ομάδες στους ομίλους.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Δίνει 200 εκ. λίρες για Κέιν η Μπαρτσελόνα, ίσως πουλήσει η Τότεναμ»

Πολίτης Sports, 10:34 (τελευταία ενημέρωση 10:34)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ομόνοια: Η ανάγκη για βελτίωση, ο Γενάρης και οι υποψήφιοι για έξοδο

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ, 10:15 (τελευταία ενημέρωση 10:15)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οριστικά άκυρο του Ζλάταν στη Μίλαν, «παίζεται» του Φάμπρεγας

Πολίτης Sports, 10:02 (τελευταία ενημέρωση 10:02)

Επιστροφή
στην αρχή