Βαθμολογία UEFA: Ο Απόλλωνας «κρατά» τους Ρουμάνους μακριά μας, αλλά…

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ UEFA

Οι κυανόλευκοι παίρνουν πολύ χρήσιμους για την Κύπρο βαθμούς, που όμως δεν είναι σίγουρο πως θα μας αρκέσουν για να κρατήσουμε τη θέση μας

Για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική των ομίλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων η Κύπρος έχει βαθμολογικό κέρδος, πάλι από ισοπαλία του Απόλλωνα, που με την εκπληκτική του εμφάνιση το βράδυ της Πέμπτης πήρε 2-2 στο Γκούντισον Παρκ από την Έβερτον.

Η ισοπαλία των κυανολεύκων προσέφερε ακόμη 250 βαθμούς στην Κύπρο όσον αφορά τη συγκομιδή στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA (2013/14 – 2017/18), με αποτέλεσμα η χώρα μας να φτάσει τους 20.800 βαθμούς, παραμένοντας στη 19η θέση.

Υπενθυμίζουμε πως η Κύπρος ξεκίνησε τη χρονιά από την 26η θέση και με την εξαιρετική πορεία των ομάδων μας στα προκριματικά ανέβηκε μέχρι και τη 18η, την ψηλότερη στην οποία μπορούσε να βρεθεί (καθώς η 17η Δανία απέχει αρκετά), αλλά μετά την πρεμιέρα των ομίλων, το Ισραήλ μας προσπέρασε και πέσαμε στη 19η θέση.

Όπως είχαμε τονίσει τότε, πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να επανακτήσουμε τη 18η θέση, καθώς το Ισραήλ έχει δύο ομάδες σε βατούς ομίλους του Europa League. Έτσι, ο στόχος μας είναι πλέον να διατηρήσουμε τη 19η θέση, αν και στην ουσία, δεν θα αλλάξει κάτι αν πέσουμε στην 20ή, μιας και τα οφέλη θα είναι τα ίδια (ακολουθεί σχετικός πίνακας πιο κάτω).

Στην 20ή θέση βρίσκεται -προς το παρόν- η Πολωνία, που όμως δεν έχει  βάλει ομάδα σε ευρωπαϊκό όμιλο κι έτσι σύντομα θα την προσπεράσει η Ρουμανία, που είναι και η μοναδική χώρα που μπορεί να μας περάσει και να μας ρίξει στη 20ή θέση.

Οι Ρουμάνοι εκπροσωπούνται μόνο από τη Στεάουα (στο Europa League) και να μεν απείχαν αρκετά, αλλά όπως είχαμε επισημάνει, το γεγονός πως η ομάδα του Βουκουρεστίου κληρώθηκε σε βατό όμιλο, εν αντιθέσει με τις δικές μας ομάδες, τους δίνει πιθανότητες να μας προσπεράσουν.

Οι πιθανότητες αυτές έχουν αυξηθεί μετά τη 2η αγωνιστική καθώς η Στεάουα έκανε το δύο στα δύο στον όμιλο (μετά την Πλζεν νίκησε και τη Λουγκάνο) και μείωσε τη διαφορά που χωρίζει τη Ρουμανία από την Κύπρο στους 1.350 βαθμούς, από τους 1.650 που ήταν πριν αρχίσουν οι αγώνες των ομίλων.

ΕΔΩ όλες οι ειδήσεις για τη βαθμολογία της Κύπρου στην UEFA

Και μπορεί οι δύο ισοπαλίες του Απόλλωνα να κρατούν σχετικά μακριά τους Ρουμάνους (χωρίς αυτές η διαφορά θα ήταν στους 850β.) εντούτοις είναι πιθανό η πορεία της Στεάουα να τους επιτρέψει να μας προσπεράσουν.

Στην υποθετική περίπτωση που η Κύπρος δεν πάρει άλλους βαθμούς, για να καλύψει η Ρουμανία τη διαφορά των 1.350 θα χρειαστεί τρεις νίκες και μία ισοπαλία.

Και μπορεί να μην καταφέρει να κάνει τέτοιο απολογισμό στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια του ομίλου, αλλά έχοντας ήδη 6 βαθμούς, η πρόκρισή της στη φάση των «32» είναι σχεδόν δεδομένη, έτσι με τα -τουλάχιστον- δύο επιπρόσθετα παιχνίδια, ίσως καταφέρει να πάρει τη συγκομιδή που χρειάζεται.

Βεβαίως, κάθε βαθμός που ενδεχομένως πάρουν από εδώ και πέρα οι δύο κυπριακές ομάδες, θα καθιστά το έργο της Ρουμανίας να μας προσπεράσει πιο δύσκολο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η τελική κατάταξη της πενταετίας 2013/14 - 2017/18 δεν καθορίζει τις ευρωπαϊκές συμμετοχές για τη σεζόν 2018/19, αλλά για την μεθεπόμενη περίοδο (2019/20). Διαβάστε εδώ γιατί.

 

 


Επιστροφή
στην αρχή