Βαθμολογία UEFA: Από το «αποκλείεται» στο… «βρε λες;»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ UEFA
Διαβάστε μια πλήρη ανάλυση για τα δεδομένα που αφορούν τη βαθμολογία της Κύπρου στην UEFA και τις πιθανότητές μας να κερδίσουμε θέσεις

Όταν ξεκίνησε η νέα ευρωπαϊκή σεζόν και ειδικά μετά τον αποκλεισμό του ΑΠΟΕΛ από το Champions League που τον έστειλε στο Europa League, όπως κι αυτόν της Ανόρθωσης που ήταν οριστικός, τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί δεν έδιναν ιδιαίτερες ελπίδες στην Κύπρο για να ανέβει θέση στη βαθμολογία της UEFA.

Παρ’ όλα αυτά, η πορεία του ΑΠΟΕΛ, του Απόλλωνα και της ΑΕΚ στο Europa League, σε συνάρτηση με κάποια αποτελέσματα ομάδων μερικών χωρών που βρίσκονται από πάνω μας, μας επιτρέπουν πλέον να ελπίζουμε πως μπορούμε να ανέβουμε τουλάχιστον ένα σκαλοπάτι.

Η Κύπρος μπήκε στη φετινή σεζόν από την 24η θέση, που καταλάβαμε στη βαθμολογία της πενταετίας 2012/13 – 2016/17. Το επόμενο καλοκαίρι (2019) θα μπούμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη 19η θέση, την οποία καταλάβαμε στην πενταετία που συμπληρώθηκε πέρσι (2013/14 – 2017/18). Η φετινή σεζόν, που θα ολοκληρώσει την πενταετία 2014/15 – 2018/19, θα καθορίσει τις ευρωπαϊκές συμμετοχές μας για τη σεζόν 2020/21.

Στη βαθμολογία αυτή, λοιπόν, από την οποία θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει το καλοκαίρι του 2020, η Κύπρος κατέχει τη 18η θέση. Αρχικά, όπως αναφέραμε πιο πάνω, φαινόταν δύσκολο να μετακινηθούμε από αυτήν μέχρι το τέλος της σεζόν, όμως οι τελευταίες εβδομάδες μας έχουν δώσει ελπίδες. Μάλιστα, μία από τις χώρες που κυνηγάμε, έχει μείνει με μόλις μία ομάδα στην Ευρώπη, γεγονός που έχει αυξήσει τις πιθανότητές μας να την προσπεράσουμε.

Πριν περάσουμε στον βαθμολογικό πίνακα αλλά και την ανάλυση των δεδομένων κάθε χώρας και τις πιθανότητές μας απέναντί της, αξίζει να εξηγήσουμε τον τρόπο βαθμολόγησης, αλλά και το τι αλλάζει αναλόγως της κατάταξής μας στη βαθμολογία της UEFA.

O τρόπος βαθμολόγησης

Στα προκριματικά των δύο διοργανώσεων, κάθε νίκη δίνει στις ομάδες 1.000 βαθμούς και κάθε ισοπαλία 500. Στη φάση ομίλων οι βαθμοί διπλασιάζονται και γίνονται 2.000 για κάθε νίκη και 1.000 για κάθε ισοπαλία. Παράλληλα, η είσοδος στους ομίλους του Champions League πριμοδοτείται με μπόνους 4.000 βαθμών.

Oι χώρες παίρνουν τους βαθμούς των ομάδων τους διαιρούμενους δια τους αρχικούς εκπροσώπους της χώρας στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, μια νίκη κυπριακής ομάδας σε όμιλο θα δίνει στη χώρα μας 500 βαθμούς (2.000β. / 4), ενώ μια νίκη από ομάδα της Ελλάδας, της Ελβετίας ή της Τσεχίας, που ξεκίνησαν με πέντε ομάδες στην Ευρώπη, θα δίνει στη χώρα τους 400 βαθμούς (2.000β. / 5). Για ισοπαλίες η Κύπρος παίρνει 250 βαθμούς, ενώ στα προκριματικά, παίρνουμε 250 για τη νίκη και 125 για την ισοπαλία.

Αν βάζαμε ομάδα σε όμιλο του Champions League θα παίρναμε 1.000 βαθμούς (4.000β. / 4), ενώ η Ελλάδα π.χ. για την πρόκριση της ΑΕΚ πήρε 800 βαθμούς (4.000β. / 5).

Τι αλλάζει αν ανέβουμε

Από τη 18η θέση (όπου τώρα βρίσκεται η Κύπρος) μέχρι την 24η, οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες της χώρας αρχίζουν από τον πρώτο προκριματικό γύρο, με μόνο τον κυπελλούχο να ξεκινά από τον δεύτερο γύρο (του Europa League).

Oι θέσεις 16-17, στις οποίες ελπίζουμε να ανέβουμε, επίσης προσφέρουν τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά οι ομάδες των χωρών αυτών «κερδίζουν» γύρους: η πρωταθλήτρια αρχίζει από τον δεύτερο γύρο του Champions League (αντί τον πρώτο), η κυπελλούχος από τον τρίτο γύρο του Europa League (αντί τον δεύτερο) και η δευτεραθλήτρια από τον δεύτερο γύρο του Europa League (αντί τον πρώτο). Η ομάδα που τερμάτισε τρίτη εξακολουθεί να ξεκινά από τον πρώτο γύρο (Europa League).

Για να στείλει μια χώρα πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη με διπλή παρουσία στο Champions League, πρέπει να κατέχει τουλάχιστον τη 15η θέση. Οι πιθανότητες να προσπεράσει η Κύπρος τρεις χώρες φέτος για να ανέβει 15η και να έχουμε πέντε ομάδες στην Ευρώπη το 2020 είναι απειροελάχιστες, γι’ αυτό και ο στόχος μας περιορίζεται στη 17η θέση. Υπάρχουν κάποιες ελπίδες για το 2021, το οποίο θα καθοριστεί από την πενταετία που ολοκληρώνεται την επόμενη σεζόν (2019/20), όμως αυτή η ανάλυση θα πρέπει να γίνει σε κατοπινό στάδιο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Η Κύπρος λοιπόν βρίσκεται με 22.175 βαθμούς στη 18η θεση της βαθμολογίας της πενταετίας 2014/15 - 2018/19, που θα καθορίσει τις συμμετοχές για τη σεζόν 2020/21.

Τα δεδομένα της χώρας μας είναι γνωστά. Τρεις ομάδες μας συμμετέχουν στα πλέι οφ του Europa League και όλες τους έχουν πιθανότητες να πάρουν την πρόκριση για τη φάση των ομίλων. Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε 1-0 την Αστάνα στο ΓΣΠ και αύριο δίνει τον επαναληπτικό στο Καζακστάν, η ΑΕΚ πήρε ισοπαλία 1-1 από την Τρέντσιν στη Σλοβακία και παίζει τον επαναληπτικό στην «Αρένα» και ο Απόλλωνας έχασε με το στενό 3-2 από τη Βασιλεία στην Ελβετία και δίνει τον επαναληπτικό στο ΓΣΠ.

Όπως βλέπετε στον πιο κάτω πίνακα, η χώρα που βρίσκεται στη 17η θέση, την οποία κυνηγάμε, είναι η Τσεχία, όμως η χώρα που είναι πιο πιθανόν να προσπεράσουμε είναι η (16η) Κροατία, που έχει μείνει με μόλις μία ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Δείτε λοιπόν αναλυτικά τον πίνακα και διαβάστε ακολούθως τα δεδομένα για κάθε μία από τις χώρες που κυνηγάμε αλλά και τις πιθανότητές μας απέναντί τους.

 

14. ΕΛΛΑΔΑ 25.500 (3/5) +3.325

Η εξαιρετική πορεία από ΑΕΚ Αθηνών και ΠΑΟΚ στο Champions League έχουν καταστήσει αδύνατο για την Κύπρο να προσπεράσει στη βαθμολογία την Ελλάδα. Με τη διαφορά ήδη στους 3.325 βαθμούς, τουλάχιστον δύο από τις τρεις ομάδες της που συνεχίζουν θα αγωνιστούν σε ομίλους.

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League, θέση για τους οποίους θα διεκδικήσει απόψε κι ο ΠΑΟΚ, που δίνει τον εντός έδρας επαναληπτικό των πλέι οφ με την Μπενφίκα μετά το 1-1 της Πορτογαλίας. Αν αποκλειστεί θα βρεθεί στους ομίλους του Europa League, πιθανότατα παρέα με τον Ολυμπιακό, που στα πλέι οφ της συγκεκριμένης διοργάνωσης νίκησε 3-1 εντός έδρας την Μπέρνλι και παίζει τον επαναληπτικό στην Αγγλία όντας το φαβορί.

Aκόμη και στο χειρότερο σενάριο της Ελλάδας (μία στο Champions League, μία στο Europa League) και το καλύτερο της Κύπρου (τρεις στο Europa League), θα πρέπει να γίνουν… πράγματα και θαύματα για να την αφήσουμε πίσω μας.

15. ΕΛΒΕΤΙΑ 24.900 (3/5) +2.725

Εδώ το κρίνει ο Απόλλωνας! Οι ελάχιστες πιθανότητές μας να περάσουμε την Ελβετία θα διατηρηθούν μόνο αν η ομάδα της Λεμεσού αποκλείσει αύριο τη Βασιλεία.

Οι άλλες δύο ομάδες της χώρας που συνεχίζουν στην Ευρώπη θα είναι δεδομένα σε όμιλο, καθώς η πρωταθλήτρια Γιουνγκ Μπόις πέρασε σε αυτούς του Champions League αποκλείοντας την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ η κυπελλούχος Ζυρίχη πήρε απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Αν ο Απόλλωνας αποκλειστεί και οι Ελβετοί έχουν τρίτη ομάδα σε όμιλο, σε συνάρτηση με την ήδη μεγάλη απόσταση (2.725) που μας χωρίζει, όλα τελειώνουν. Αν όμως προκριθούν και οι τρεις κυπριακές ομάδες, κάτι που σημαίνει πως η Ελβετία θα μείνει με δύο, θα έχουμε κάποιες αμυδρές ελπίδες να την προσπεράσουμε.

Ας μην ξεχνάμε πως το μπόνους 4.000 βαθμών της Γιουνγκ Μπόις από την πρόκριση στο Champions League υπολογίζεται ήδη στη βαθμολογία της χώρας, έτσι είναι πιθανόν η πρωταθλήτριά της να μην της δώσει άλλους βαθμούς, ειδικά αν πέσει σε δύσκολο όμιλο, έτσι θα μένει μόνο η Ζυρίχη για να αυξήσει τη βαθμολογική της συγκομιδή. Παράλληλα, οι νίκες στους ομίλους θα προσφέρουν στους Ελβετούς 400 βαθμούς (2.000β. / 5, όσοι οι αρχικοί εκπρόσωποί τους), ενώ αυτές των κυπριακών ομάδων θα μας δίνουν 500 (2.000β. δια 4).

16. ΚΡΟΑΤΙΑ 23.855 (1/4) +1.700

Βρίσκεται δύο θέσεις και 1.700 βαθμούς πάνω από την Κύπρο, όμως είναι η πιο πιθανή χώρα για να προσπεράσουμε, καθώς μόλις μία ομάδα της συνεχίζει στην Ευρώπη! Είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που θα αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League, αφού αποκλείστηκε από τη Γιουνγκ Μπόις στα πλέι οφ του Champions League.

Η διαφορά που μας χωρίζει βεβαίως δεν είναι αμελητέα, όμως αν βάλουμε ως Κύπρος έστω δύο ομάδες στο Europa League, θα έχουμε πολλές πιθανότητες να βάλουμε την Κροατία από κάτω μας, αναλόγως φυσικά και της πορείας που θα κάνουν οι ομάδες μας και η Ντιναμό.

Σε περίπτωση μάλιστα πρόκρισης και των τριών ομάδων μας, τότε πολύ δύσκολα δεν θα μας βρει το τέλος της σεζόν πάνω από τους Κροάτες.

17. ΤΣΕΧΙΑ 23.675 (4/5) +1.500

H Tσεχία είναι η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά μας βαθμολογικά από αυτές που κυνηγάμε, όμως οι πιθανότητες να την προσπεράσουμε είναι ελάχιστες. Ο λόγος είναι ότι από τους πέντε εκπροσώπους της, οι τέσσερις συνεχίζουν (αποκλείστηκε μόνο η Σπάρτα), ενώ οι τρεις είναι ήδη στους ομίλους!

Η πρωταθλήτρια Πλζεν πήρε απευθείας θέση στους ομίλους του Champions League, ενώ η Γιάμπλονετς πέρασε απευθείας σε αυτούς του Europa League, όπου θα βρίσκεται και η Σλάβια Πράγας, που αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League («μονοπάτι» μη πρωταθλητών). Η μοναδική ομάδα της που παίζει στα πλέι οφ είναι η Σίγκμα Όλομουτς, που δύσκολα πάντως θα βρεθεί στους ομίλους, καθώς έχασε 1-0 εντός έδρας από τη Σεβίλλη στα πλέι οφ του Europa League και παίζει τον επαναληπτικό στην Ισπανία.

Το θετικό είναι ότι το μπόνους 4.000 βαθμών της Πλζεν για την είσοδο στο Champions League υπολογίζεται ήδη στη βαθμολογία της Τσεχίας, άρα η λογική λέει πως η συγκεκριμένη ομάδα θα πάρει από εδώ και στο εξής ελάχιστους (αν όχι μηδέν) βαθμούς, εκτός κι αν πέσει σε βατό όμιλο.

Έστω κι έτσι, πάντως, για να διατηρήσουμε τις πολύ λίγες ελπιδες μας για προσπέρασμα, θα χρειαστεί σίγουρα να βάλουμε και τις τρεις ομάδες μας στους ομίλους του Europa League και να κάνουν καλή πορεία, ώστε να ευνοηθούμε και από το γεγονός πως οι δικές μας νίκες θα δίνουν στην Κύπρο 100 βαθμούς περισσότερους (500) από ότι θα δίνει κάθε νίκη στους Ελβετούς (400).

19. ΣΕΡΒΙΑ 20.375 (2/4) -1.800

Η Σερβία βρίσκεται μία θέση κάτω από εμάς και αναφέρουμε και τα δικά της δεδομένα γιατί είναι η μοναδική χώρα που έχει ελπίδες να περάσει την Κύπρο.

Βρίσκεται 1.800 βαθμούς πίσω μας, έχοντας δύο ομάδες της να συνεχίζουν στην Ευρώπη και μία εξασφαλισμένη σε όμιλο. Είναι ο Ερυθρός Αστέρας, που παίζει στα πλέι οφ του Champions League με τη Σάλτσμπουργκ, παίρνοντας 0-0 στον πρώτο εντός έδρας αγώνα και δίνει απόψε τον επαναληπτικό στην Αυστρία. Αν αποκλειστεί θα αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League, όπου ίσως βρεθεί και η Παρτιζάν, που πάντως είναι αουτσάιντερ, καθώς ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Μπεσίκτας και αύριο δίνει τον επαναληπτικό στην Τουρκία.

Ακόμη κι αν η Σερβία βάλει και τη δεύτερη της ομάδα σε όμιλο, η λογική λέει ότι η Κύπρος θα ανησυχήσει από αυτήν μόνο αν καμία ή μόνο μία ομάδα μας καταφέρει να προκριθεί. Αν περάσουν έστω δύο ομάδες μας, θα είναι δύσκολο για τους Σέρβους να μας προσπεράσουν, νοουμένου πως οι δύο ομάδες τους θα πρέπει να κάνουν τέσσερις νίκες περισσότερες (ή τρεις και μπόλικες ισοπαλίες) από τις κυπριακές ομάδες.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κόντρα «αιωνίων» με φόντο το πλεονέκτημα!

Πολίτης Sports, 12:25 (τελευταία ενημέρωση 12:25)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ισοζυγισμένη και στα 15λεπτα η Ανόρθωση

ΑΝΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΤΟΥΡΗ, 12:09 (τελευταία ενημέρωση 12:09)

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συνεχίζεται το ψάξιμο στην Ένωση

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΛΑΖΙΜΗΣ, 11:55 (τελευταία ενημέρωση 11:55)

Επιστροφή
στην αρχή