Βαθμολογία UEFA: Ανέβηκε 19η και «φλερτάρει» με τη 18η θέση η Κύπρος

ΑΘΛΗΤΙΚΑ /ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ UEFA

Χάρη στην πρόκριση του ΑΠΟΕΛ η χώρα μας προσπέρασε την Πολωνία και το βράδυ της Πέμπτης ΑΕΚ-Απόλλωνας μπορούν να μας φέρουν πάνω από το Ισραήλ!

Η Κύπρος είχε πρόσφατα προσπεράσει τη Ρουμανία στη βαθμολογία της UEFA για την πενταετία 2013/14 – 2017/18 καταλαμβάνοντας πλέον την 20ή θέση.

Είχαμε αναφέρει τότε πως ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα περνούσαμε και την 19η Πολωνία και πως επόμενος μας στόχος –αλλά και ψηλότερος εφικτός- ήταν το 18ο Ισραήλ.

Tι προσφέρει κάθε θέση στη βαθμολογία της UEFA

Χάρη στην ισοπαλία του ΑΠΟΕΛ στην Πράγα και την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions League, που έδωσε στον ίδιο 4.000 βαθμούς μπόνους και στην Κύπρο 1.000, η χώρα μας έχει ήδη ανέβει στην 19η θέση, προσπερνώντας τους Πολωνούς, ενώ χάρη και στον αποκλεισμό της Χάποελ Μπερ Σεβά από το Champions League, πλησιάσαμε υπερβολικά και το Ισραήλ!

Βαθμολογία UEFA: Οριστικά «πρωταθλήτρια» των προκριματικών η Κύπρος!

Συγκεκριμένα, η Κύπρος βρίσκεται τώρα στην 19η θέση με 20.050 βαθμούς, ελάχιστα πάνω από την 20ή Πολωνία (20.000β.) και ελάχιστα κάτω από το 18ο Ισραήλ (20.125β.).

Yπενθυμίζουμε πως η βαθμολογία της πενταετίας 2013/14 - 2017/18 δεν καθορίζει τις συμμετοχές για την επόμενη σεζόν, αλλά για την περίοδο 2019/20. Διαβάστε εδώ γιατί.

Η μάχη με την 20η Πολωνία

Παρότι οι Πολωνοί απέχουν από εμάς σε απόσταση που καλύπτεται με μία ισοπαλία, το πιθανότερο είναι να μείνουν από κάτω μας και μετά τους αποψινούς (24/8) επαναληπτικούς των πλέι οφ του Europa League. Έχουν μόνο μία ομάδα στην Ευρώπη, τη Λέγκια, που στο πρώτο εντός έδρας ματς έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Σερίφ Τίρασπολ. Αν απόψε η ομάδα της Βαρσοβίας αποκλειστεί, τότε η Πολωνία θα μείνει οριστικά κάτω από την Κύπρο.

Σε περίπτωση όμως που προκριθεί, είτε με ισοπαλία, είτε με νίκη, θα μας αρκεί ένα ίδιο αποτελέσματα (ισοπαλία ή νίκη, αναλόγως) από ΑΕΚ ή Απόλλωνα για να διατηρηθούμε πάνω από την Πολωνία. Αν πάντως δεν τα καταφέρουμε και με ενδεχόμενη πρόκριση της Λέγκια οι Πολωνοί μας προσπεράσουν, θα έχουμε την ευκαιρία να τους προσπεράσουμε εκ νέου, στη φάση των ομίλων.

Η μάχη με το 18ο Ισραήλ

Το βράδυ της Τρίτης η Χάποελ Μπερ Σεβά δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη νίκη της με 2-1 στον πρώτο εντός έδρας αγώνα απέναντι στη Μάριμπορ για τα πλέι οφ του Champions League, ηττήθηκε με 1-0 στη Σλοβενία, αποκλείστηκε και μεταφέρθηκε στους ομίλους του Europa League. Έτσι, το Ισραήλ έχασε το μπόνους για είσοδο στο Champions League, το οποίο η Κύπρος πήρε (1.000 β.) και μαζί με τους βαθμούς της ισοπαλίας του ΑΠΟΕΛ (125) πλησιάσαμε τους Ισραηλινούς σε απόσταση αναπνοής: μόλις 75 βαθμοί, που υπερκαλύπτονται με μία ισοπαλία.

Το Ισραήλ έχει ακόμη στην Ευρώπη την Μακάμπι Τελ Αβίβ, που κατά 80% θα προκριθεί στους ομίλους του Europa League, καθώς απόψε αντιμετωπίζει εντός έδρας την Άλταχ, την οποία νίκησε 0-1 στο εκτός έδρας ματς. Σε περίπτωση αποψινής νίκης της Μακάμπι, που είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, η Κύπρος θα χρειάζεται μία νίκη και μία ισοπαλία από ΑΕΚ και Απόλλωνα για να περάσει από απόψε τους Ισραηλινούς και να ανέβει στην 18η θέση. Αν η Μακάμπι φέρει ισοπαλία, θα χρειαζόμαστε μία νίκη ή δύο ισοπαλίες, ενώ αν ηττηθεί, θα μας αρκεί μία ισοπαλία.

Ότι κι αν συμβεί πάντως στους αποψινούς επαναληπτικούς των πλέι οφ του Europa League, το δεδομένο είναι πως Κύπρος και Ισραήλ θα βρίσκονται πολύ κοντά στη βαθμολογία και, κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, θα υπάρξει «μάχη» των δύο χωρών για την 18η θέση. Αν προκριθεί η Λέγκια, στη «μάχη» αυτή θα συμμετάσχει και η Πολωνία.


Επιστροφή
στην αρχή