Βαριές ζημιές €553 εκατ. στην Τρ. Κύπρου στο 9μηνο. Στο ΧΑΚ τα ακίνητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριακά κερδοφόρο το τρίτο τρίμηνο. Καταγράφηκαν κέρδη 1 εκατ. ευρώ σημάδι πως το 2018 θα είναι κερδοφόρο - Τι ανακοίνωσε ο Χούρικαν για τα ακίνητα.

 

Ανάμικτα συναισθήματα προκαλούν τα αποτελέσματα εννεάμηνου της Τράπεζας Κύπρου. Οι βαριές ζημιές ύψους 553 εκατ. ευρώ δεν περνούν απαρατήρητες (οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση των προβλέψεων το δεύτερο τρίμηνο του 2017), αλλά την ίδια ώρα το τρίτο τρίμηνο η τράπεζα κατέγραψε κέρδη 1 εκατ. ευρώ, σημάδι ότι το 2018 θα είναι κερδοφόρο.

Την ίδια ώρα η τράπεζας δείχνει ότι θέλει να ξεπεράσει το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανακοινώνοντας, μαζί με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου, τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Ακινήτων στην Κύπρο, αξίας περίπου 190 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εισαχθεί σε χρηματιστήριο.

Παράλληλα η τράπεζα δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τη διερεύνηση άλλων διαρθρωτικών λύσεων για επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό, πιθανόν στο άμεσο μέλλον, μέσω ενός ή περισσότερων συναλλαγών. Η τελευταία διατύπωση αφορά την πώληση δανείων.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρώτη από αυτές τις πρωτοβουλίες επιτάχυνσης της μη οργανικής βελτίωσης του ισολογισμού. Κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για εγγραφή επενδυτικού ταμείου ακινήτων ως Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), υπό την αίρεση ικανοποίησης συγκεκριμένων όρων, η Τράπεζα προχωρεί στη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Ακινήτων που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Αυτό το Ταμείο ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο του είδους του στην Κύπρο και η δημιουργία του συμβάλλει στις προσπάθειές μας για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον Ισολογισμό της Τράπεζας», αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Οι επιδόσεις

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων πρώτου εννιαμήνου της Τράπεζας Κύπρου έχουν ως εξής:

-Για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο μειώθηκαν ΜΕΔ, κατά 588 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 9.2 δις ευρώ (μειωμένα κατά 17% το εννιάμηνο 2017 και κατά 39% από τον Δεκέμβριο 2014). Η κάλυψη με προβλέψεις ανέρχεται στο 49% και είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος έχει ουσιαστικά επιτευχθεί, σχολιάζει το Συγκρότημα.

- Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 731 εκατ. ευρώ (4%) σε τριμηνιαία βάση, αυξημένες κατά 805 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο 2017, διευκολύνοντας τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις ρευστότητας

- Τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία ύψους 124 εκατ. ευρώ (€130 εκατ. για το β’ τρίμηνο 2017).

- Χορηγήθηκαν νέα δάνεια ύψους 1,7 δις ευρώ κατά το εννιάμηνο 2017, ξεπερνώντας το σύνολο των νέων δανείων που δόθηκαν το 2016.

- Σε ότι αφορά το 2018 διατηρείται προκαταρτική καθοδήγηση για τα κέρδη σε περίπου 0,40 ευρώ ανά μετοχή για το 2018. Επίσης προβλέπεται ότι θα είναι πιο ομαλή η χρέωση προβλέψεων (<1% το 2018)

- Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 12.4% και σε 11.9% χωρίς μεταβατικές διατάξεις. Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 13.8%

- Σύμφωνα με τη Διαδικασία Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (ΔΕΕΑ) η ελάχιστη απαίτηση για τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) για το 2018 μειώθηκε σε 9.375% από 9.50%, και για τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας μειώθηκε σε 12.875% από 13%

- Η εκτίμηση του Συγκροτήματος για την επίδραση των νέων λογιστικών προτύπων, με βάση τον ισολογισμό στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, είναι μείωση στα ίδια κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ μέχρι 300 εκατ. ευρώ. Με μεταβατικές διατάξεις και με βάση τις διατάξεις μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου, η επίδραση του ΔΠΧΑ 9 αναμένεται να είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών σχεδιασμών του Συγκροτήματος

«Διατηρούμε ηγετική θέση σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη Κυπριακή οικονομία», τονίζει ο κ.Χούρικαν και προσθέτει: «Η Κυπριακή οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 3.9% το γ’ τρίμηνο. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Κυπριακή οικονομία μέσω της παροχής νέου δανεισμού. Τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του εννιαμήνου που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθαν σε 1.7 δις. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το σύνολο των νέων δανείων που χορηγήθηκαν μέσα σε ολόκληρο το 2016».

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βραζιλία: Ποινική δίωξη κατά Αντάτζι για υπόθεση διαφθοράς

Πολίτης News, 09:58 (τελευταία ενημέρωση 09:58)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πομπηΐα: Μοναδική αναπαράσταση της Λήδας και του κύκνου-Δία

Πολίτης News, 09:37 (τελευταία ενημέρωση 09:37)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επ. Αμμοχώστου: Πολίτης βοήθησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων

Πολίτης News, 09:13 (τελευταία ενημέρωση 09:13)

Επιστροφή
στην αρχή