Βάλε έναν «υπερβάλλοντα ζήλο» και καθάρισες!

ΑΠΟΨΗ /ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ
Μακάρι να αρκούσαν οι δηλώσεις. Κάποιοι όμως εκτονώνουν τα ελλείμματά τους με τα οδοφράγματα απτόητοι. Δεν είναι καιρός να παρέμβει επιτέλους η Ε.Ε.;

Δεν λέω. Από μια άποψη, πάλι καλά που έγινε κι αυτό. Όμως το πράγμα δεν τελειώνει με μια απλή δήλωση από πλευράς της κυβέρνησης, και μάλιστα ένα σχεδόν 24ωρο –και... κάτι μέρες– μετά. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα.

Κατά πρώτον, είναι η σοβαρότητα του κράτους. Αν και θα έπρεπε, ίσως δεν είναι το σημαντικότερο πια. Κι αυτό διότι το ίδιο το κράτος είναι που δεν φροντίζει να την προστατεύει αυτή τη σοβαρότητα. Και θα εξηγήσω γιατί.

Τα οδοφράγματα λειτουργούν βάσει ευρωπαϊκού Κανονισμού, ο οποίος ψηφίζεται σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ και είναι δεσμευτική νομοθετική πράξη. Η εφαρμογή των Κανονισμών είναι υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της ΕΕ. ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ δε της όποιας εθνικής νομοθεσίας και αυτό δεν μας το επέβαλε κανείς. Εμείς το επιλέξαμε για να ενταχθούμε.

Συνεπώς, ένα κράτος και η όποια εν ενεργεία κυβέρνησή του οφείλουν να σέβονται, εάν θέλουν να θεωρούνται σοβαρά, κάτι που τα ίδια αποδέχθηκαν αλλά και αποδέχονται ότι είναι ανώτερο και από τους νόμους του ίδιου τους του κράτους. Το σέβονται; Η απάντηση είναι όχι.

Διότι εάν υπήρχε σεβασμός, θα είχε καταστεί ξεκάθαρο στην όποια υπηρεσία ότι ο συγκεκριμένος Κανονισμός (866/2004) ο οποίος σημειώστε είναι πολύ απλός στη διατύπωση, μικρός στην έκταση του κειμένου του και πραγματικά βατός στην κατανόηση ακόμη και από άτομα μειωμένης αντίληψης με την κλινική έννοια του όρου, ότι εφαρμόζεται λοιπόν ως έχει, ποτέ κατά το δοκούν, ποτέ δεν ερμηνεύεται βάσει πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων και ποτέ μα ποτέ δεν επιδέχεται προσθήκες.

Αυτό που έγινε –και σας μεταφέρω την ίδια την παραδοχή της κυβέρνησης– είναι πως κάποιος λειτουργός «από υπερβάλλοντα ζήλο» αποφάσισε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση του Τμήματος Τελωνείων στην οποία ανακοίνωσε στους πολίτες ότι, κατά παράβαση του Κανονισμού και συνεπώς της νομιμότητας…

… όταν επιστρέφουν στις ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχές καταργείται ένα δικαίωμά τους. Και έτσι θα ελέγχονται τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους, και εάν έχουν βάλει καύσιμα από απέναντι θα αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο κατάσχεσης του οχήματός τους! Κάτι που δεν εφαρμόζεται ούτε στην περίπτωση πρόκλησης θανατηφόρου δυστυχήματος.

Το ζήτημα δεν κλείνει με τη διευκρίνιση της κυβέρνησης, όχι. Διότι σε σοβαρές χώρες, τα Τελωνεία δεν είναι κράτος εν κράτει. Η κυβέρνηση χαράζει την πολιτική –πόσω μάλλον όταν πρόκειται για την εφαρμογή Κανονισμού της ΕΕ– και το Τελωνείο υπακούει. Απαρέγκλιτα.

Εδώ συνέβη το αντίθετο. Και το θέμα είναι πως συνέβη για χιλιοστή φορά. Στις μέρες που είχαν προηγηθεί, βλέπετε, υπήρξε προαναγγελία αυτής της νέας παραβίασης της νομιμότητας, χωρίς η κυβέρνηση, το κράτος δηλαδή, να αντιδράσει. Και με τους πολίτες να βιώνουν την προσβλητική συμπεριφορά, την αυθαιρεσία και το bullying ανάγωγων λειτουργών των Τελωνείων οι οποίοι καταργούσαν και κράτος και νόμους, διότι έτσι ήθελαν.

Ναι, για χιλιοστή φορά. Σταματούσαν κόσμο και τον ρωτούσαν αν είχε βάλει καύσιμα από απέναντι, και εάν απαντούσε θετικά του έλεγαν ότι θα απαγορευτεί και ότι σύντομα, όταν θα… χαλάσει η μηχανή του, λέει, θα δει τη γλύκα!

Αυτά καταγγέλθηκαν δημόσια. Γράφτηκαν και στον Τύπο.

Πού ήταν αλήθεια η κυβέρνηση; Και γιατί άραγε το όποιο ελλειμματικό μυαλό στα Τελωνεία –εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα και όντως δηλαδή δεν υπήρχε και πρόθεση από κάποιους στην κυβέρνηση– να μην αποφάσιζε ότι θα μας διοικεί όπως γουστάρει εκείνο σε μια δημοκρατία κατά τα άλλα; Γιατί όχι; Τι θα το σταματήσει; Αλλά και πόσο σοβαρό κράτος είναι αυτό;

Και πόσο κράτος μην σας πω. Αυτό με τα Τελωνεία αλλά και τους ελέγχους της Αστυνομίας στα οδοφράγματα και το bullying που δέχονται οι διερχόμενοι λόγω των προσωπικών κολλημάτων διαφόρων, έχει ξεφύγει εδώ και καιρό πάλι.

Πού είναι η κυβέρνηση; Πού είναι το κράτος;

Ποιος είναι αυτός που ανέχεται και γιατί το ανέχεται, να γίνονται αντικείμενο χλευασμού και τρομοκράτησης οι πολίτες λόγω του ότι π.χ. αγοράζουν φάρμακα που δεν μπορούν να αγοράσουν πλέον εδώ με αποτέλεσμα κάποιοι να έχουν προσφύγει στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία για να πάρουν πιστοποιητικά ότι όντως δικαιούται ο καθένας να αγοράζει φάρμακα για προσωπική χρήση;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται ευτυχής να είναι ηγέτης ενός κράτους στο οποίο ο πολίτης προσφεύγει σε άλλες Αρχές προκειμένου να μπορέσει να αποδείξει τα αυτονόητα και να προστατέψει τα δικαιώματά του από την αυθαιρεσία τού κάθε αχαρακτήριστου; Θεωρεί ότι αυτό είναι ένδειξη ότι είναι άξιος Πρόεδρος και ότι περνάει ο λόγος του;

Ερωτώ. Δεν προσβάλλεται; Δεν θα έπρεπε να προσβάλλεται;

Είναι τόσο δύσκολη η απλή εφαρμογή του νόμου και η προστασία των πολιτών που περνούν από τις αυθαιρεσίες του κάθε ανόητου και των ιδεοληψιών του; Είναι τόσο δύσκολο να τους εξηγήσουν πως είτε θα συμπεριφέρονται υπεύθυνα και θα σέβονται τον νόμο είτε θα υποστούν κυρώσεις; Στους υπόλοιπους πώς το εξηγούν και γιατί το καταλαβαίνουν;

Άρα, δεν τελειώνουν όλα με μια διευκρίνιση για χιλιοστή φορά και πάντα κατόπιν εορτής. Για να συμβαίνει, συμβαίνει και κάτι άλλο.

Όμως Πρόεδρε, εάν παραδέχεστε ότι δεν μπορείτε ή εάν, ακόμα χειρότερα φτάσαμε να κάνετε έτσι… πολιτική, μέσω τέτοιων πραγμάτων, τότε μην περιμένετε να σας σεβαστεί κανείς.

Διότι εάν έτσι είναι, κανένας σεβασμός δεν σας αξίζει ώσπου να κάνετε κάτι ή απλώς να αλλάξετε μυαλά. Κανένας.

Και είτε το ένα ισχύει, είτε το άλλο, είναι νομίζω καιρός για μια καταγγελία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να γίνει και συλλογικά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, εκεί όπου κάποιος επηρεάζεται από τη μη εφαρμογή του ευρωπαϊκού Δικαίου από κράτος - μέλος, μπορεί να γίνει και σε ατομικό επίπεδο. Διότι αλλιώς δεν θα σταματήσει, νομίζω, αυτή η κατάσταση.


Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Τερέζα Μέι ή Αλέξης Τσίπρας (Του Διονύση Διονυσίου)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 15:10 (τελευταία ενημέρωση 15:10)

ΑΠΟΨΗ

Και γιατί να φαίνεται τίμια αν δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, 15:00 (τελευταία ενημέρωση 15:00)

ΑΠΟΨΗ

Εθνική Κυριαρχία vs Κράτος Δικαίου

ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΠΑΥΛΟΥ, 13:24 (τελευταία ενημέρωση 13:24)

Επιστροφή
στην αρχή