Τζιαι Ποιον Είναι το Μέτρον της Σχολικής Επιτυχίας ω Αβέρωφ;

ΑΠΟΨΗ /ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Με ποιο μέτρο ω άντρα Αργάκειε τα μέτρησες; Μήπως μετριέται η Παιδεία σε Ευρώ; Σε βαθμούς αξιολογήσεων; Σε κομπιούτερ και λογιστικούς ελέγχους

Του Σόλωνα Αντάρτη

Είδα ω ηγέτη της κυβερνητικής παράταξης το τιτίβισμα σου και σφόδρα ταράχτηκα. Ώστε Αβέρωφ «καταγράφουμε τα πιο πενιχρά αποτελέσματα;» παρά το ότι ξοδεύουμε τόσα πολλά;

Με ποιο μέτρο ω άντρα Αργάκειε τα μέτρησες; Μήπως μετριέται η Παιδεία σε Ευρώ; Σε βαθμούς αξιολογήσεων; Σε κομπιούτερ και λογιστικούς ελέγχους; Σε εκθέσεις λειτουργών εντός των καλά κλιματιζόμενων τους δωματίων;

"Τα χείλη μου ξερά και διψασμένα

γυρεύουνε στην άσφαλτο νερό

περνάνε δίπλα μου τα τροχοφόρα

και συ μου λες μας περιμένει η μπόρα

και λες για εξορθολογισμό" (1)

Αποφάσισα λοιπόν Αβέρωφ να σου απαντήσω γιατί προφανώς είμαστεν που θκυό χωρκά χωρκάτες. Καταθέτω σου λοιπόν το μέτρον το δικόν μου. Τζιέινον με το οποίον εγώ ο μικρός, αξαμώννω την σχολικήν επιτυχία. Όπως θα δεις είναι κάπως διαφορετικόν που σέναν τον μεγάλον.

Το μέτρον το περίφημο

πού όλα τ’ αφεντεύει

ίδια μεγάλους και μικρούς

ίδια τους βασιλεύει

Για κείνον αποφάσισα

εγώ να σου μιλήσω

και τα καλά του τα πολλά

να σου εξίστορησω.

Το μέτρον σχολικής επιτυχίας είναι το ξύπνημα των παιδιών μας με την γαρίλλα στο μάτι και το χαμόγελο διότι θέλουν να παν σχολείο. Θέλουν διότι οι φίλες και οι φίλοι τους, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι τους είναι εκεί και καρτερούν τους. Η αρχή είναι το ήμισι του παντός. Τζι αν εκαταφέραμεν να σηκώνονται τα παιδιά μας με όρεξη για να παν σχολείο άνοιξεν η τύχη μας.

Το μέτρον εν η Ευτυχία που έμαθεν να διαβάζει στις 2 Ιουνίου, 5 μήνες μετά τις περίφημες κατευθυντήριες γραμμές. Έμαθεν όμως. Δια παντός.

Το μέτρον εν η Αναστασία που εππήδησεν 95 εκατοστά στο ύψος. Μπορεί να σου φαίνεται μικρόν αλλά της Αναστασίας εγελούσαν τα μάθκια της μιαν ώραν.

Το μέτρον εν το σουτ της Λουκίας στον ημιτελικό του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας το τελευταίο σχεδόν δευτερόλεπτο που έστειλε την ομάδαν της στον τελικό. Τζιαι οι αγκαλιές ενός ολόκληρου σχολείου.

Το μέτρον εν η τούμπα που έκαμα πάνω που έναν ίππο πατώντας πας το εφαλτήριον για να δω αν μπορώ να το διδάξω στους μαθητές μου. Εκατάφερα τα. Έκαμα το ακόμα 15 φορές μετρημένες, διότι έγινα και εγώ σαν τα παιδιά που ανακαλύψαν για πρώτη φορά την τασιηνόπιττα. Ξέρεις τι σημαίνει να ξεπερνάς τους φόβους σου μετά που επήγες άλλες 20 φορές ως εκεί και δεν πήδησες;

Το μέτρον εν ο Αχμέτ που κλαίει μες την αγκαλιά σου διότι φεύκει που το σχολείον, ο παπάς του ήβρεν δουλειά στον Κάμπον. Τζιαι κλαίμεν ούλλοι μαζί του.

Το μέτρον εν ο Μωχάμετ που ήρτεν με μιαν βάρκαν στην Κύπρον. Φαντάζεσαι τη έζησεν τουν το παιδίν μέσα στο πέλαγο Αβέρωφ;

Το μέτρον εν ο Γιάννης, η Ραφαέλλα, η Θεοφανία, ο Γιώργος τζιαι ο Κωνσταντίνος που επήαν σινεμά τζιαι εβάλαν μαζίν τα λεφτά τους για να φαν τζιαι πποκορν, τζιαι νάτσιος τζιαι να πιουν. Εμοιραστήκαν τα, διανοάσαι Αβέρωφ; 12 χρονών τζιαι ξέρουν πως στην μοιρασιάν εν η χαρά.

Το μέτρον εν η Κάτια που άνοιξεν το στόμαν της για να φκει που μέσα το: «Η μουσική εν ο τρόπος με τον οποίον διακοσμούμεν τον χρόνον». Τζι επαλάβωσεν με.

Το μέτρον εν Θεοδώρα που ήβρεν τον σκοπόν της ζωής: «Ο σκοπός της ζωής ένας είναι. Να ζεις φυσικά»…

Το μέτρον εν η Ερμιόνη που εν ντυμένη πάνω στην σκηνή Κασσάνδρα τζιαι νεκαλιέται τζιαι φωνάζει του Χάρου, τζιαι σηκώνει τες τρίσιες μου ίσια πάνω. Στο «θεατράκι»…

Το μέτρον εν οι καθηγητές της που επηαίναν απογέυματα τζιαι Σαββατοκυρίακα να της μάθουν ότι ηθοποιός είναι ο το ήθος ποιών.

Το μέτρον εν ο Πάμπος που επέθανεν σε έναν πεδίον μάχης μες τον Ιούλην του 74 τζι αναστήθηκεν, ο δικός μου Χριστός. Που εμίλούσεν στα παιδιά σε κάθε γιορτή με παραβολές.

Το μέτρον εν ο Παναγιώτης που νομίζει ότι δεν ξέρω ότι εν που την πούγγαν του που ταΐζει τζιαι ποτίζει τα άπορα παιθκιά. Πόσα, δεν ξέρω. Ο Παναγιώτης ο διάκονος που θκιακονά για να έχουν κάποια παιθκιά στέγη πάνω που την τζιεφαλήν τους διότι η μάνα τους δεν πιάνει αρκετα΄.

Το μέτρον εν ο Παναγιώτης, η Κούλα και ο Μιχάλης που δεν αντρέπουνταν τζι αφήναν με να μπαίνω μες την τάξην τους να τους θωρώ, να «κλέφτω» Τέχνην. Άφηνα τους τζι εγώ.

Το μέτρον εν η Άντρη τζιαι η Μαρία που επηαίναν κάθε μέρα πρωί να πιάσουν τον μαθητήν μας με το σπασμένον πόδι και κάθε μεσημέρι επαίρναν τον πίσω διότι η μάνα του δεν είχε αυτοκίνητο.

Το μέτρον εν ο Π. ο πρόσφυγας που δεν εξέχασεν ποττέ το χωρκόν του τζιαι κάθε χρόνον κρυφά διά μας 1000 Ευρώ για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Εδώ και μιαν πενταετία. Τζιαι που ξέρω ότι αν βάλω το όνομαν του δαμαί δεν θα μου ξαναμιλήσει.

Το μέτρον εν η Μαρία που όταν ήρταν οι μετανάστες στο σχολείο των παιθκιών της εδίδαξεν σε όλους ότι η Φιλοξενία εν τρόπος ζωής.

Το μέτρο εν η Άντρη τζιαι η Ρεβέκκα που εγίναν ταξιτζιούδες για να παίρνουν τα μωρά του σχολείου, που φέτος ήρταν, προπονήσεις, χορούς τζ’ εκδηλώσεις, να μην στερηθούν τίποτε. Τ μωρά τα «ξένα»

Το μέτρον εν ο Γιώργος στην Αίγινα που πιάνει με τηλέφωνο στις 11 τη νύχτα να δει αν είμαι καλά.

Το μέτρον εν οι δικοί μου δασκάλοι που την Τζιερύνειαν που εμάθαν που μπάσκετ, χορό τζιαι λογοτεχνία. Ο Νίκος τζι ο Αλέκος.

Το μέτρον εν  η Μάρω, η Sue τζιαι ο Πέτρος,που είναι μαζί μου δεκαετίες τζιαι θωρούν με τζιαι ακούν με να σας κάμνω εμετό. Κυριολεκτικά.

Το μέτρον εν η μάνα του Ιωάννη που ήρτεν μπροστά μου τζι ερώτησεν με την ερώτησην που δεν άκουσα ποτέ 25 χρόνια δάσκαλος:

«Ειναι καλός άνθρωπος ο γιος μου δάσκαλε»;

- Ναι κυρία …! Εν καλός άνθρωπος ο γιος σου! Να τον σιέρεσαι!

Διότι Αβέρωφ, ο Μέτρον ένας είναι. Ένας ήταν, ένας θα είναι

Πάντων χρημάτων, πάντων ΑΕΠ, πάντων αποτελεσμάτων μέτρον άνθρωπος, έμαθεν μου ο Πρωταγόρας.

Το Μέτρον Αβέρωφ είμαστεν Εμείς. Έχουμεν ονόματα τα οποία δεν μπορούν να αποτυπωθούν πάνω σε οθόνες 11 ιντζών και σε κόλλες Α4.

«Τι με κοιτάς Αβερωφ μουδιασμένο

Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω

Τι λένε τα κομπιούτερες κι οι αριθμοί»(1)

Για άλλην Παιδείαν αγωνιζόμαστε Αβέρωφ. Πού να καταλάβεις γιατί βγήκαμε στους δρόμους...

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 09:30 (τελευταία ενημέρωση 09:30)

ΑΠΟΨΗ

Μια κλωστή... Της Θεανώς Καλαβανά

ΘΕΑΝΩ ΚΑΛΑΒΑΝΑ, 09:17 (τελευταία ενημέρωση 09:17)

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή