Τσουνάμι αποχωρήσεων από τη Συμμαχία Πολιτών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Με γραπτή τους δήλωση έξι μέλη της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα ανακοίνωσαν την παραίτηση από τα αξιώματα τους..

Τσουνάμι αποχωρήσεων από την Συμμαχία Πολιτών λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Βουλευτή του κόμματος Παύλου Μυλωνά. Με γραπτή τους δήλωση 6 μέλη της Γραμματείας του κόμματος ανακοίνωσαν την παραίτηση από τα αξιώματα τους.  

Στέλιος Αμερικάνος, Αναπληρωτής Πρόεδρος, της Συμμαχίας Πολιτών, Στέλιος Στυλιανού, Αντιπρόεδρος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου, Ειρήνη Μάντολες, Γενική Γραμματέας, Μαρίνα Δημητρίου, Πρόεδρος Οργάνωσης Γυναικών,Νίκος Κουτσού, τέως Βουλευτής, μέλος Γραμματείας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι αποχωρούν από τα αξιώματα που κατέχουν και αφού εύχονται καλή συνέχεια στον Πρόεδρο και τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, δηλώνουν ότι σε ό,τι αφορά τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, θα τοποθετηθούν συλλογικά, συντεταγμένα και ξεκάθαρα στον κατάλληλο χρόνο.

Στο εκτενές κείμενο με το οποίο δημοσιοποιούν την απόφαση τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι δεν εντάχθηκαν ούτε και στήριξαν τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα για τα αξιώματα ή τις καρέκλες, αντίθετα το 2013 τα αποκήρυξαν για να τον υποστηρίξουν, με προσωπικό και πολιτικό κόστος,

“Δεν ταυτιζόμαστε ούτε υποστηρίζουμε πρόσωπα. Διαχρονικά παραμένουμε σταθεροί σε πολιτικές θέσεις και αξίες, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος” συνεχίζουν προσθέτοντας ότι δεν αποδέχονται , τη σύμπτυξη αφύσικων συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δεν έχουν καμιά σχέση.

Περαιτέρω αφού αναφέρουν ότι τέτοιες συνεργασίες τις απορρίπτει και θα τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες, προσθέτουν ότι διαφορές πολιτικής υπάρχουν και με τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου», ωστόσο μπροστά μας έχουμε προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές.

Παρατηρώντας ότι πρέπει να δώσουμε στον κυπριακό λαό μια πρόταση ελπίδας, μια εναλλακτική πρόταση από την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο τόπος, μια πρόταση σύγχρονης, υπεύθυνης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης πέραν των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, συνεχίζουν να δηλώνουν ότι έχουν προβληματισθεί πολύ σοβαρά, έλαβαν υπόψιν τις απόψεις όλων και πως η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία υπό τις περιστάσεις.

“ Δεν πιστεύουμε ότι η παραμονή μας στα κομματικά αξιώματα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψιν το οριστικό και αμετάκλητο της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, προσθέτει οτιδήποτε θετικό, αλλά αντίθετα τραυματίζει την αξιοπρέπεια, το ήθος και την αξιοπιστία μας” αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι αποφάσισαν “χωρίς προσωπικές ατζέντες, αιχμές ή χαρακτηρισμούς σε βάρος οιουδήποτε, με σοβαρότητα και με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη”.

Θεωρούμε ότι τα οριστικά δεδομένα σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Προεδρικών Εκλογών (Αναστασιάδης, Παπαδόπουλος και ΑΚΕΛ (με δικό του υποψήφιο)) καθιστούν, την επιμονή σε μεμονωμένη υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, εξαιρετικά προβληματική και επιζήμια, εξηγούν περαιτέρω και διατυπώνουν τη θέση ότι μια τέτοια επιλογή δεν έχει βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας, χωρίς την όποια μομφή ή αμφισβήτηση για τις ικανότητες ή την καταλληλότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών.

“Αποτελεί, τουλάχιστον εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο η υποψηφιότητα αυτή να προκριθεί στον 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ξεπερνώντας τις υποψηφιότητες των Νικόλα Παπαδόπουλο και του υποψήφιου του ΑΚΕΛ” συνεχίζουν.

Δηλώνουν ακόμα ότι δεν μπορούν να συμβάλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην επανεκλογή είτε του Νίκου Αναστασιάδη είτε του Ακελικού υποψηφίου, καθώς αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τόπο.

Στο μεταξύ η Συμμαχία Πολιτών σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε σχέση με την αποχώρηση του Βουλευτή της Παύλου Μυλωνά δηλώνει σεβασμό προς την απόφαση του κ. Μυλωνά να παραιτηθεί από το Κίνημα τον ευχαριστεί για τη σύντομη συνεργασία και του εύχεται καλή συνέχεια.

Προσθέτει ότι “είναι πολιτικά ηθικό όταν κάποιος δεν μπορεί να αποδεχτεί την απόφαση της πλειοψηφίας ενός Κινήματος, να αποχωρεί” και διευκρινίζει ότι η Συμμαχία Πολιτών ουδέποτε παρεξέκλινε από τις αρχές της.

“Ήμασταν και παραμένουμε κατά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και δεν το διαπραγματευόμαστε γιατί πρόκειται για την επίσημη διχοτόμηση της πατρίδας μας” συνεχίζει προσθέτοντας ότι “ήμασταν και παραμένουμε αντιμνημονιακό Κίνημα και δεν ψηφίσαμε κανένα μνημονιακό νομοσχέδιο γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική δημιουργεί αύξηση των ανισοτήτων,  αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και οδηγεί μεγάλη  μερίδα του λαού στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό”.


“Ημασταν και παραμένουμε υπέρ της άμεσης και σωστής εφαρμογής του ΓΕΣΥ γιατί θεωρούμε εγκληματικό να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές και κάποιοι να προωθούν τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα και παραμένουμε κατά των πελατειακών σχέσεων και του ρουσφετιού για τούτο και είμαστε οι μοναδικοί που δεν καταδεχτήκαμε να δώσουμε λίστες διορισμού για Ημικρατικούς οργανισμούς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

 

Ολοκληρη η ανακοίνωση 

Τα επιχειρήματα, οι ενστάσεις και τελικά η διαφορετική μας άποψη, σε ότι αφορά στις Προεδρικές Εκλογές έχουν καταγραφεί, ήδη, δημόσια. Δεν  έχουν σχέση με τα πρόσωπα. Αφορούν στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο όφειλε, κατά τη γνώμη μας, η Συμμαχία Πολιτών να κινηθεί εν’ όψει των Προεδρικών Εκλογών και στους στόχους που θα έπρεπε να θέσει.

 

Συνοπτικά, πιστεύουμε ότι λαμβάνοντας υπ’οψιν τις  ιδρυτικές και πάγιες θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Κυπριακό, οι ακόλουθοι θα έπρεπε να ήταν οι καθοδηγητικοί μας άξονες:

 

(α)          Νέα διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό,

(β)          Απαλλαγή από το καταστροφικό για τον τόπο δίπολο εξουσίας ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ,

(γ)          Δημιουργία των συνθηκών μόνιμης συνεργασίας και συμπόρευσης των πολιτικών δυνάμεων του «ενδιάμεσου χώρου».

 

Ως εκ τούτου, εισηγηθήκαμε ως αναγκαία και απαραίτητη τη διαβούλευση και σύμπραξη με τις δυνάμεις του «ενδιάμεσου χώρου» προς εξεύρεση και στήριξη  ενός κοινού υποψηφίου.

 

Αυτό το πολιτικό πλαίσιο τέθηκε, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε, και η Συμμαχία Πολιτών οδηγήθηκε τελικά  στην υποψηφιότητα του Προέδρου της.

 

Μ’ αυτή την απόφαση διαφωνούμε. Μια τέτοια απόφαση, κατά την γνώμη μας, δεν εξυπηρετεί την πατρίδα μας. Δεν εξυπηρετεί κανένα από τους βασικούς, διακηρυγμένους  πολίτικους  στόχους της Συμμαχίας Πολιτών.

 

Στηρίξαμε το Γιώργο Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2013. Συνταχθήκαμε μαζί του στην ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών. Πορευτήκαμε μαζί στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές. Γιατί λοιπόν, να αρνηθούμε τώρα τη θωράκιση της υποψηφιότητας  του; Για το λόγο ότι αυτή αντιστρατεύεται το στόχο που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Την απομάκρυνση από τη διακυβέρνηση των τελευταίων 10 χρόνων και την χάραξη μιας νέας πορείας στο Κυπριακό. Αυτό πιστεύουμε αποτελεί ένα αυτονόητο συμπέρασμα της κοινής λογικής.

 

Θεωρούμε ότι τα οριστικά δεδομένα σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Προεδρικών Εκλογών (Αναστασιάδης, Παπαδόπουλος και ΑΚΕΛ (με δικό του υποψήφιο)) καθιστούν, την επιμονή σε μεμονωμένη υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, εξαιρετικά προβληματική και επιζήμια. Μια τέτοια επιλογή δεν έχει βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας και αυτό δεν είναι μομφή ή αμφισβήτηση για τις ικανότητες ή την καταλληλόλητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών. Αποτελεί, τουλάχιστον εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο η υποψηφιότητα αυτή να προκριθεί στον 2Ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ξεπερνώντας ταυτόχρονα, αυτές των Νικόλα Παπαδόπουλο και υποψήφιου του ΑΚΕΛ.  

 

Ως συνέπεια τότε, θα προκύψουν διλλήματα, τα οποία πρέπει και είναι προς το συμφέρον του τόπου αλλά και της Συμμαχίας Πολιτών να αποφευχθούν, για προφανείς λόγους. Δεν μπορούμε να συμβάλουμε, άμεσα ή έμμεσα,  στην επανεκλογή είτε του Νίκου Αναστασιάδη είτε του Ακελικού υποψηφίου. Αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τόπο.

 

Ως εκ τούτου επειδή:

 

(α)          Δεν ενταχθήκαμε ούτε και στηρίξαμε τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα για τα αξιώματα ή τις καρέκλες. Αντίθετα το 2013 τα αποκηρύξαμε για να τον υποστηρίξουμε, με προσωπικό και πολιτικό κόστος,

(β)          Δεν ταυτιζόμαστε ούτε υποστηρίζουμε  πρόσωπα. Διαχρονικά παραμένουμε σταθεροί σε πολιτικές θέσεις και αξίες, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος,

(γ)         Δεν αποδεχόμαστε την σύμπτυξη αφύσικων συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δεν έχουμε καμιά σχέση. Τέτοιες συνεργασίες τις απορρίπτει και θα τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες,

(δ)        Διαφορές πολιτικής υπάρχουν και με τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου», ωστόσο μπροστά μας έχουμε προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να δώσουμε στον Κυπριακό λαό μια πρόταση ελπίδας, μια εναλλακτική πρόταση από την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο τόπος, μια πρόταση σύγχρονης, υπεύθυνης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης πέραν των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

 

ΤΕΛΟΣ

 

(α)          Έχουμε προβληματισθεί πολύ σοβαρά και έχουμε λάβει υπ΄οψιν τις απόψεις όλων. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία υπό τις περιστάσεις.

 

(β)         Δεν πιστεύουμε ότι η παραμονή μας στα  κομματικά αξιώματα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ΄όψιν το οριστικό και αμετάκλητο της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, προσθέτει οτιδήποτε θετικό, αλλά αντίθετα τραυματίζει την αξιοπρέπεια, το ήθος  και την αξιοπιστία μας,

 

(γ)        Χωρίς προσωπικές ατζέντες, αιχμές ή χαρακτηρισμούς σε βάρος οιουδήποτε, με σοβαρότητα και με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη,

 

Αποχωρούμε από τα αξιώματα που κατέχουμε στην Συμμαχία Πολιτών.

 

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Πρόεδρο και τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών και ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

 

Σε ότι αφορά τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, στον κατάλληλο χρόνο, θα τοποθετηθούμε συλλογικά, συντεταγμένα και ξεκάθαρα με βάση τις πιο πάνω πολιτικές μας απόψεις.

 

 

Στέλιος Αμερικάνος, Αναπληρωτής Πρόεδρος,

Στέλιος Στυλιανού, Αντιπρόεδρος,

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου,

Ειρήνη Μάντολες, Γενική Γραμματέας,

Μαρίνα Δημητρίου, Πρόεδρος Οργάνωσης Γυναικών,

Νίκος Κουτσού, τέως Βουλευτής, μέλος Γραμματείας.  

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σπάνιο φαινόμενο «Cappuccino coast» σε θάλασσα της Πάφου (βίντεο)

Πολίτης News, 12:41 (τελευταία ενημέρωση 12:41)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα συρτάρια η ευημερία των ζώων

ΓΙΩΤΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, 12:41 (τελευταία ενημέρωση 12:41)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίωρη στάση εργασίας αύριο των λεμενεργατών στο Λιμάνι Λεμεσού

Πολίτης News, 12:29 (τελευταία ενημέρωση 12:29)

Επιστροφή
στην αρχή