Τσιελεπής:Στην Ελβετία είχε απομείνει η ρήτρα για τους 650 της ΤΟΥΡΔΥΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν νομίζω ότι, τουλάχιστον στο μυαλό του ΓΓ, από αυτά που είπε και από αυτά που έγραψε, υπήρχαν αυτά τα πράγματα(τουρκική Βάση, 1800 Τούρκοι)»

Αποκαλυπτικός για τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά ήταν ο Τουμάζος Τσιελεπής, ο οποίος θεωρεί ότι το περιεχόμενο του περιβόητου άτυπου εγγράφου Γκουτέρες ήταν θετικό για την πλευρά μας. Η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, της ΕΕ, των Βρετανών, της Ελλάδας και η δική μας ήταν ξεκάθαρη: τέρμα οι εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, και στη θέση τους δημιουργείται ένας Μηχανισμός Εφαρμογής της Λύσης, ανέφερε μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6. «Στην πορεία αποδείχθηκε ότι αυτός ο Μηχανισμός, που μας πρότειναν, δεν ήταν κάτι που φοβούνταν κάποιοι από εμάς, μια Συνθήκη Εγγυήσεως με διαφορετικά λόγια. Δεν είχε καμία σχέση με Συνθήκη Εγγυήσεως. Και όταν φθάσαμε ως εκεί, τη μοιραία νύχτα, όλα κατέρρευσαν. Αυτό έχει συμβεί [..] Ήταν ένας φόβος ότι θα αντικαθιστούσαν τη Συνθήκη Εγγυήσεως με μια άλλη Συνθήκη που απλώς θα άλλαζε το όνομα: Ο φόβος δεν επαληθεύτηκε και αυτό βγαίνει από το περιεχόμενο του Μηχανισμού, το οποίο έχει διαρρεύσει» είπε ο κ. Τσελεπής, επικεφαλής της Ομάδας Κυπριακού του ΑΚΕΛ και μέλος της ομάδας στήριξης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή.

Μόνον συμβουλευτικός ρόλος για εγγυήτριες δυνάμεις

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ σε σχέση με το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες, ο Τουμάζος Τσιελεπής είπε ότι αυτό που κρατάει από αυτά που είπε ο κ. Κοτζιάς είναι ότι δεν έδινε στις εγγυήτριες δυνάμεις το ρόλο που φοβούμαστε ότι θα έδιναν. «Τους έδινε μόνον έναν συμβουλευτικό ρόλο, όχι εκτελεστικό ρόλο και όχι συντακτικό ρόλο. Δεν μπορούσαν, δηλαδή, να κάνουν αυτοί τις εκθέσεις αναφορικά με την πορεία εφαρμογής της λύσης, μπορούσαν μόνον να συμβουλεύουν και να υποβάλλουν εισηγήσεις προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός ήταν ο Μηχανισμός» συμπλήρωσε.

Πλαίσιο και Μηχανισμός πολύ κοντά στις θέσεις μας

Ερωτηθείς εάν έπρεπε να συμφωνήσουμε πρώτα τη λύση και μετά να αρχίσουμε να συζητούμε το Μηχανισμό Εφαρμογής της, ο διεθνολόγος επεσήμανε ότι το πλαίσιο του ΓΓ είχε προηγηθεί του Μηχανισμού. «Και επειδή ο Μηχανισμός Εφαρμογής έχει άμεση σχέση με αυτά που πρέπει να γίνουν στο Κεφάλαιο Ασφάλεια και Εγγυήσεις -και στο Κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεις το πλαίσιο ήταν ξεκάθαρο, έλεγε αυτά που έλεγε- εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η άποψη ότι ο Μηχανισμός δεν έπρεπε να προταθεί. Είχε προηγηθεί το πλαίσιο, και το πλαίσιο ήταν ξεκάθαρο αναφορικά με το καυτό κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων». Κληθείς να πει εάν το περιβόητο άτυπο έγγραφο Γκουτέρες καταργούσε/αντικαθιστούσε τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, ο κ. Τσιελεπής απάντησε κατηγορηματικά «ασφαλώς». Και εξήγησε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες έγραφε μέσα -το ξέρουμε όλοι, έχει διαρρεύσει- ότι καταργείται η Συνθήκη Εγγυήσεως και τα επεμβατικά δικαιώματα, και αντικαθίστανται από ένα Μηχανισμό Εφαρμογής της Λύσης. Και μας έφεραν και τον Μηχανισμό, ο οποίος δεν είναι νέα Συνθήκη Εγγυήσεως. Είναι Μηχανισμός Εφαρμογής [..] Η διεθνής κοινότητα είχε αυτή τη θέση. Επομένως, και το Πλαίσιο και ο Μηχανισμός, και το εδαφικό κατά κάποιο τρόπο, ήταν πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις» ανέφερε.

Στο κάδρο και η Μόρφου

Σε ότι αφορά το πως μπορούσε να διαφυλαχθεί το κεκτημένο του Κραν Μοντανά, ο κ. Τσιελεπής είπε ότι αυτό μπορούσε να γίνει «με το να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάρα κάτω, σε επίπεδο παρουσίας πλέον και Πρωθυπουργών, για να επιλυθεί και το επίμαχο ζήτημα εάν για τους 650 θα υπήρχε ρήτρα αναθεώρησης ή ρήτρα λήξης. Αυτό ήταν που απέμενε». Εάν η Τουρκία ερχόταν εκεί και έλεγε άλλα ντ’ άλλων, συνέχισε, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα θα ήταν δικό της όχι δικό μας. «Τώρα είναι εκτός εξίσωσης η Τουρκία [..] Το Πλαίσιο Γκουτέρες έλεγε τέρμα οι εγγυήσεις, τέρμα τα επεμβατικά δικαιώματα, δραστική μείωση του στρατού από την πρώτη μέρα, συμπλήρωση της αποχώρησης σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα – όλοι γνωρίζουμε ότι είχαν κατά νου δύο χρόνια. Και όντως μας άφηναν 650 της ΤΟΥΡΔΥΚ και 950 της ΕΛΔΥΚ, και εκεί υπήρχε διαφορά. Η Τουρκία μιλούσε για ρήτρα αναθεώρησης, εμείς μιλούσαμε για ρήτρα λήξης. Αυτό ήταν το θέμα» είπε, προσθέτοντας ότι δεν νομίζει να είχε στο μυαλό του ο ΓΓ του ΟΗΕ όλα αυτά που λέχθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη περί τουρκικής Βάσης και παραμονής στο νησί 1800 Τούρκων στρατιωτών. Η διεθνής κοινότητα ήταν μαζί μας, ήταν με το μέρος μας και στο εδαφικό, τόνισε. «Η θέση για το εδαφικό ήταν ότι πέραν του εδαφικού ποσοστού ήμασταν ήδη σε ακτίνα συμφωνίας εκεί, ότι πρέπει να δοθεί και η Μόρφου. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εάν προχωρούσαν τα πράγματα, θα ήταν πολύ καλύτερα απ’ ότι είναι τώρα. Γιατί βλέπετε πως είναι τώρα» κατέληξε ο Τουμάζος Τσιελεπής.

Ακούστε την παρέμβαση του Τουμάζου Τσιελεπή στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107,6:

 


Επιστροφή
στην αρχή