Επιτροπή των τριών Γεώργιων - Έξι μήνες για υποθέσεις δεκαετιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Οι τρεις Γιώργηδες έπιασαν δουλειά και μέσα σε τρεις μήνες και το αργότερο σε έξι μήνες πρέπει να ερευνήσουν υποθέσεις δεκαετιών.

Λίγοι μάλλον είναι οι τρεις συν τρεις μήνες που έχει καθοριστεί ως χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της έρευνας για τον Συνεργατισμό. Χθες έδωσε την επίσημη διαβεβαίωση ενώπιον του γενικού εισαγγελέα η τριμελής επιτροπή, η οποία μάλιστα πραγματοποίησε στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξένια» και την πρώτη συνεδρίαση. Ο όγκος των εγγράφων και των μαρτυριών είναι εκ των πραγμάτων τεράστιος και το γεγονός ότι μεσολαβεί ο Αύγουστος (μήνας διακοπών), μάλλον καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της έρευνας σε ένα εξάμηνο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να συγκεντρωθούν αρχικώς έγγραφα, να αξιολογηθούν, να κληθούν μάρτυρες, να διοριστούν εμπειρογνώμονες, να αναλυθούν στοιχεία... Και αφού γίνουν όλα αυτά, η επιτροπή θα πρέπει να κάτσει και να συγγράψει το πόρισμά της. Το πόρισμα όμως δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας. Αυτό θα εξεταστεί από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να θεωρήσει ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία σε κάποιες πτυχές, και στη συνέχεια αφού γίνει και αυτή η δουλειά θα αποφασιστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και σε ποιους για να ασκηθούν διώξεις. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και αστυνομική ανάκριση, η οποία είναι άγνωστο πόσο χρόνο θα διαρκέσει.

Στο ίδιο έργο θεατές;

Χθες, μετά τη διαβεβαίωση των τριών μελών της επιτροπής με πρόεδρο τον Γεώργιο Αρέστη και μέλη τους Γεώργιο Χαραλάμπους και Γεώργιο Γεωργίου, ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης δήλωσε πως ελπίζει ότι «θα γίνει μια πραγματικά εμπεριστατωμένη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση, η οποία θα οδηγήσει όχι απλώς στην υποβολή μίας έκθεσης, αλλά μίας έκθεσης με πλήρεις αναλύσεις, εξηγήσεις και συμπεράσματα και αυτά να μην αποτελούν απλώς το τέλος μιας διαδικασίας, αλλά να είναι η απαρχή μίας άλλης διαδικασίας, δηλαδή της διαδικασίας από την αξιολόγηση του υλικού το οποίο θα συλλέξετε και της εκτίμησης όλων των στοιχείων, έτσι ώστε επιτέλους εκεί όπου απαιτείται να ληφθούν κάποια μέτρα προς αποτροπή φαινομένων όπως αυτό που θα διερευνήσετε και να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές».

Με πλήρη επίγνωση

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ανέφερε πως και οι τρεις έχουν πλήρη επίγνωση των προσδοκιών του κυπριακού λαού, ο οποίος αναμένει, όπως είπε, «να μάθει την αλήθεια, να μάθει γιατί ένα τραπεζικό ίδρυμα, ο Συνεργατισμός, που για πολλές γενιές και για πολλές δεκαετίες υπήρξε το στήριγμα του αγρότη, του μισθωτού, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, κατέρρευσε τόσο άδοξα και εξαφανίζεται».

Άρχισαν από χθες να στέλνουν ραβασάκια

H ερευνητική επιτροπή εξέδωσε χθες το πρώτο της ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρει πως πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρία και αποφάσισε «όπως σε πρώτο στάδιο συγκεντρώσει έγγραφα ή στοιχεία ή οποιαδήποτε άλλη έγγραφη μαρτυρία τα οποία θεωρούνται αναγκαία ή επιθυμητά όπως κατέχει για την καλύτερη διεκπεραίωση των όρων εντολής της όπως αυτοί καθορίζονται στο σχετικό διάταγμα».

Από χθες άρχισε ήδη «η αποστολή, ειδοποιήσεων/κλήσεων με τις οποίες καλούνται όπως παρουσιασθούν στα γραφεία της επιτροπής και καταθέσουν έγγραφα τα οποία ευρίσκονται στην κατοχή τους, κρατικοί αξιωματούχοι, διευθυντικά στελέχη συνδεόμενα με το Συνεργατικό Πιστωτικό Σύστημα και άλλα πρόσωπα τα οποία δυνατόν να κατέχουν και να παραδώσουν χρήσιμα έγγραφα σχετιζόμενα με τη διεξαγόμενη έρευνα. Τέτοιες ειδοποιήσεις/κλήσεις αποστέλλονται, μεταξύ άλλων, στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, στον γενικό διευθυντή της Βουλής, στον υπουργό Οικονομικών, στη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, στον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στον γενικό διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας». Τα έγγραφα θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τη 31η Ιουλίου. Η επιτροπή θα μελετήσει και θα αξιολογήσει σε πρώτη φάση το ενώπιόν της υλικό και υπολογίζει να κάνει έναρξη των ενώπιόν της συνεδριάσεων για τη λήψη προφορικής μαρτυρίας εντός του μηνός Αυγούστου.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 19.01.2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 19.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή