Τρία συν ένα πλεονεκτήματα για τους φοιτητές στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Απάντηση στο ερώτημα «Γιατί ένας φοιτητής από το εξωτερικό να θέλει να σπουδάσει στην Κύπρο» δίνει, όμως, και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής

Προτιμούν οι νέοι μας να μένουν στην Κύπρο για σπουδές, αντί να επιλέγουν πανεπιστήμια του εξωτερικού; Είναι η Κύπρος ιδανικός προορισμός σπουδών για ξένους φοιτητές; Απάντηση στα ερωτήματα δίνουν οι…αριθμοί και τα στοιχεία που συνέλεξε το Υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που αφορούν τους φοιτητές της ακαδημαϊκής χρονιάς 2016-2017. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της χαρτογράφησης του εκπαιδευτικού πεδίου της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου και από αυτά προκύπτει ο αριθμός των σπουδαστών στα πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου, ο οποίος παρουσιάζει αυξητική τάση, αλλά και οι προτιμήσεις τους σε σχέση με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Απάντηση στο ερώτημα «Γιατί ένας φοιτητής από το εξωτερικό να θέλει να σπουδάσει στην Κύπρο» δίνει, όμως, και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Όπως εξηγεί στο εισαγωγικό του άρθρο ο Κώστας Καδής, η Κύπρος παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα και αποτελεί ιδανικό προορισμό σπουδών, αφού:

  • οι ξένοι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιούν στην Κύπρο υψηλού επιπέδου σπουδές σε αγγλόφωνα πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών,
  • σε ασφαλές και φιλικό περιβάλλον μιας χώρας της ΕΕ,
  • με υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκούς,
  • εξαιρετικές εγκαταστάσεις και υποδομές και προσιτό κόστος.

Στα πανεπιστήμια οι περισσότεροι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, το σύνολο των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο ανέρχεται σε 44.446, εκ των οποίων 35.551 φοιτούν σε πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, και 8.895 σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως αναφέρθηκε στον «Π», σε σύγκριση με την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016, υπάρχει αύξηση στο σύνολο των φοιτητών τόσο των πανεπιστημίων όσο και των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα πανεπιστήμια, από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι 19.562 φοιτητές παρακολουθούν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, 14.898 μεταπτυχιακά και 1.091 διδακτορικά. Στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 7.738 φοιτητές παρακολουθούν προπτυχιακά προγράμματα, 1.097 μεταπτυχιακά και 60 διδακτορικά.

Ευρωπαίοι και αλλοδαποί

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα στοιχεία που αφορούν το σύνολο των φοιτητών στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου ανά κύκλο σπουδών και ανά κατηγορία (Κύπριοι πολίτες, πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πολίτες τρίτων χωρών). Σημειώνεται  ότι από το σύνολο των 44.446 φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο, 23.353 είναι Κύπριοι πολίτες, 13.898 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και 7.195 πολίτες τρίτων χωρών.

Πιο αναλυτικά, στα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, φοιτούν 19.301 Κύπριοι, 13.747 Ευρωπαίοι και 2.503 πολίτες τρίτων χωρών. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (8.776) φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ οι περισσότεροι φοιτητές τρίτων χωρών (1.305) παρακολουθούν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Παιδείας προκύπτει επίσης ότι στις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν οι περισσότεροι αλλοδαποί φοιτητές. Συγκεκριμένα, φοιτούν 4.052 Κύπριοι, 151 Ευρωπαίοι και 4.692 αλλοδαποί.

Πρωτιά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές των κλάδων σπουδών των φοιτητών στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν φανερώνουν αναλυτικά τις προτιμήσεις τους σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Στα προπτυχιακό επίπεδο, πρώτος στις προτιμήσεις των σπουδαστών είναι ο κλάδος σπουδών Διοίκηση Επιχειρήσεων και ακολουθούν η Νομική, η Λογιστική, η Ιατρική και η Ψυχολογία.

Στα μεταπτυχιακά προγράμματα, πρώτη προτίμηση είναι η Ειδική Εκπαίδευση και ακολουθούν η Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο κλάδος Επιστημών της Αγωγής, η Διοίκηση Μονάδων Υγείας και οι Χρηματοοικονομικές Επιστήμες.

Στα διδακτορικά προγράμματα την πρωτιά καταλαμβάνει ο κλάδος Επιστημών της Αγωγής και ακολουθούν η Ψυχολογία, η Κλινική Ψυχολογία, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και η Ηλεκτρολογική Μηχανολογία.

Υπηρεσίες ασφάλειας/Ξενοδοχειακά

Για τους φοιτητές των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας φανερώνουν ότι προτιμούν για σπουδές κλάδους που σχετίζονται με Υπηρεσίες Ασφαλείας και Γραμματειακές Σπουδές (πιστοποιητικό -ένα έτος), Ξενοδοχειακά/Τουριστικά (δίπλωμα - δύο έτη) και Επισιτιστικές Τέχνες (ανώτερο δίπλωμα - τρία έτη).

Συγκεκριμένα, οι προπτυχιακοί φοιτητές προτιμούν κυρίως κλάδους Διοίκησης Επιχειρήσεων/Οικονομικά, Ξενοδοχειακά/Τουριστικά, Αισθητική και Πληροφορική.

Στα μεταπτυχιακά προγράμματα των σχολών πρώτος στις προτιμήσεις των σπουδαστών είναι και πάλι ο κλάδος της Διοίκησης Επιχειρήσεων/Οικονομικά και ακολουθούν η Εκπαίδευση, οι Τέχνες (Ηθοποιία, Μουσική, Τέχνη, Φωτογραφία) και οι Ιατρικές/Παραϊατρικές Σπουδές.

Στα διδακτορικά προγράμματα, πρώτος σε προτιμήσεις είναι ο κλάδος των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών και ακολουθούν οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες, η Πληροφορική και η Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Βήματα για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης

Απαραίτητο συστατικό μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας ανάδειξης της Κύπρου ως κέντρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι και η προβολή

02 / 07
Επιστροφή
στην αρχή