Τρία Κλικ Αριστερά - Κυριακάτικος «Π» 12/06/2016

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ποιος... μας τα 'πρηξε με τους αριθμούς στην Υγεία;Αν κάποιος παραπλανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στελέχωση των νοσοκομείων,είναι ο ΥΠΟΙΚ
 • Συγγνώμη, αν κάποιος παραπλανά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στελέχωση των νοσοκομείων, αυτός είναι ο υπουργός Οικονομικών περισσότερο, παρά ο υπουργός Υγείας.

 • Διότι είναι ο υπουργός Οικονομικών που άντλησε στοιχεία από το υπουργείο του και βγήκε και κατακεραύνωνε τότε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια παραμένει ο ίδιος, άρα δεν είχαν δίκαιο, υπέβαλλε, να διαμαρτύρονται για υποστελέχωση.

 • Δεν θυμάστε, Πρόεδρε; Ποιος επαναλάμβανε με εκείνον τον εκνευριστικό συλλαβισμό τούς... επίσημους αριθμούς για να μας πείσει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μειώθηκαν και οι ανάγκες δεν αυξήθηκαν (μετρούσε μόνο τις επισκέψεις!), άρα δεν υπάρχουν ελλείψεις;

 • Και είχε πάρει τότε ανά χείρας τα στοιχεία ο πρόεδρος του Συναγερμού και τα χρησιμοποιούσε για να συνεχίσει τον πολυβολισμό των νοσηλευτών.

 • Αλλά, Πρόεδρε, όσο και αν σας παραπλανούσαν, όπως λέτε τώρα που ξεχείλισε το ποτήρι, κάντε και λίγη αυτοκριτική: ζητήστε από τον υφυπουργό να σας φέρει την κασέτα με τη συνέντευξη Τύπου για το έργο της κυβέρνησης: Θα... σας ακούσετε να διερωτάστε κι εσείς ότι δεν μειώθηκαν οι γιατροί, άρα γιατί φωνάζουν για υποστελέχωση!

 • Πού ήσασταν τότε, Πρόεδρε, να αναζητήσετε -προεκλογικά- την αλήθεια και να αντιληφθείτε έγκαιρα αυτό που είπατε το βράδυ της Παρασκευής: οι αριθμοί μπορεί να μην μειώθηκαν (αν και μειώθηκαν στην ουσία, αφού αυξήθηκαν τα τμήματα και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες), αλλά υποστελέχωση υπάρχει και βασανίζει εργαζομένους και ασθενείς, διότι δεν αναπληρώνονται οι πραγματικές ανάγκες εκεί που δημιουργούνται.
  Και όταν δημιουργούνται. Όχι με καθυστέρηση μηνών.

 • Πολύ καλά τα είπατε Πρόεδρε: Όταν φεύγει ένας γυναικολόγος ή ένας πνευμονολόγος, δεν μπορείς να θεωρείς ότι δεν υπάρχει υποστελέχωση επειδή έχεις (αν έχεις) επάρκεια ή πλεόνασμα στους παθολόγους ή τους χημικούς!
  Πώς στο καλό ξεχνάμε τόσο εύκολα σε αυτό τον τόπο;

 • Αγαπητέ Πρόεδρε, καλωσορίσατε στην πραγματικότητα, καλοδεχούμενη και αναγκαία η παρέμβασή σας, αλλά μην αρκεστείτε σε θυματοποίηση του υπουργού Υγείας γιατί θα ήσασταν άδικος και αναποτελεσματικός.
  Για ψάξτε το λίγο κ. Πρόεδρε: μήπως είναι από το υπουργείο Οικονομικών που εκπορεύονται κάποιες πρωτοφανέρωτες πολιτικές στον τομέα της υγείας;
  Το μίνι ΓΕΣΥ ποιανού φαεινή ιδέα ήταν, θυμάστε;

 • Και οι λίστες χιλιάδων ασθενών που προωθήθηκαν με συνοπτικές και αμφισβητούμενες διαδικασίες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, χωρίς να συζητηθεί σοβαρά το μέγα θέμα της υποστελέχωσης και της κακοδιοίκησης στα νοσοκομεία, ποιανού πολιτική είναι πραγματικά;

 • Ποιος πανηγυρίζει κάθε φορά που φεύγει δουλειά από το Δημόσιο και καταλήγει, με πρόσθετο κόστος για τους φορολογούμενους, στον ιδιωτικό τομέα;

 • Μόλις προχθές άκουγα τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ να λέει στη Βρεττού ότι αρνήθηκαν λίγες χιλιάδες ευρώ για υπερωρίες γιατρών στο Πνευμονολογικό για τη λειτουργία των μηχανημάτων παρακολούθησης του ύπνου, και μετά χαράς έβγαλαν από τον κορβανά της υγείας πολλαπλάσιο ποσό για να στείλουν ΟΛΑ τα περιστατικά προβληματικού ύπνου στον ιδιωτικό τομέα!

 • Έχουμε τα μηχανήματα και κάθονται στα νοσοκομεία και στείλαμε τα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, κατήγγειλε ο πρόεδρος των γιατρών του Δημοσίου.
  Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

 • Και μην πέσετε στην παγίδα, Πρόεδρε, ότι αρκούν μερικές προσλήψεις για να λυθούν τα προβλήματα και να τρέξουν γιατροί του ιδιωτικού τομέα να κλείσουν τρύπες στο Δημόσιο.
  Όσα παίρνει ένας ιδιώτης γυναικολόγος για 2-3 γέννες παίρνει ένας γυναικολόγος του Δημοσίου για έναν μήνα εργασίας. Χώρια οι συνθήκες εργασίας, χώρια η πίεση από το περιβάλλον υπηρεσίας.
  Άμεση βελτίωση της κατάστασης στα νοσοκομεία, Πρόεδρε, και αποφάσεις για το ΓεΣΥ. Και τα δύο.
  Με πραγματικό και εντατικό διάλογο.

 • Είναι πρόθυμος για διάλογο ο Παμπορίδης; Διότι με κάποιες δημόσιες παρεμβάσεις του δίνει την εντύπωση πως είναι βέβαιος ότι ο ίδιος έχει όλες τις λύσεις στο τσεπάκι και αρκεί μόνο να τις εφαρμόσουν οι υπόλοιποι και τα προβλήματα θα λυθούν!

 • Άλλο αφέντης στο δημηγορικό σου γραφείο, υπουργέ μου, και άλλο πολιτικός προϊστάμενος στο πιο ανθρωποκεντρικό υπουργείο του τόπου.

 • Αποφύγαμε κι αυτήν τη φορά τη μετωπική σύγκρουση στα ξενοδοχεία, αλλά φαίνεται πως σύντομα η κρίση θα επανενεργοποιηθεί.

 • Διότι, άμα πληρώνουν κόσμο με... πακέτα των 700 και 800 ευρώ τον μήνα, για έξι ή και εφτά μέρες τη βδομάδα, καταλαβαίνεις πως αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι θα ξεσπάσουν.
  Κι ας αφήσει κατά μέρος ο κ. Λοϊζίδης τα κλαψουρίσματα για μειωμένη ανταγωνιστικότητα των κυπριακών ξενοδοχείων λόγω των μισθών, διότι το καταλάβαμε το κόλπο με την περιβόητη ανταγωνιστικότητα.
  Κατρακυλούν οι μισθοί σχεδόν σε όλους τους τομείς εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά η ανταγωνιστικότητά μας παραμένει στο βάραθρο.

 • Απλούστατα γιατί η ανταγωνιστικότητα επηρεάζεται πρωτίστως από τη διάθεση του εργοδότη να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της μονάδας του και στη βελτίωση του προϊόντος του και πολύ λιγότερο από το εργατικό κόστος.
  Άμα αυτό που σε νοιάζει είναι η αρπαχτή και η αύξηση του κέρδους με λύσεις άρπα-κόλλα, τότε ναι, η υπερεκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού μοιάζει στο νεοφιλελεύθερο κεφαλάκι σου η μόνη λύση.
  Αν ήταν όμως λύση η συμπίεση των μισθών, δεν θα περίμενε ο κυπριακός τουρισμός να γίνει χαλασμός κυρίου στην Ανατολική Μεσόγειο για να τσιμπήσει κάποιες αφίξεις.
  Νέα καραμέλα από το κυβερνητικό ζαχαροπλαστείο: μείωση στο μισό του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

 • Και κορδώνουν πως αυτή είναι μια φιλολαϊκή και δίκαιη απόφαση.

 • Απαλλάσσουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες που παράγουν κέρδος από την ακίνητη περιουσία τους από ένα μεγάλο φορτίο και απαλλάσσουν και τον ιδιοκτήτη στέγης ή αναξιοποίητου αγροτικού τεμαχίου από μερικά ευρώ.
  Πολλή δουλειά μαζεμένη για τη νέα Βουλή. Και τη θέλει και στο τσάκα-τσάκα τη νέα φορολογική πολιτική στα ακίνητα ο Χάρης.

 • Όταν ψήφιζε με διαδικασία-εξπρές η προηγούμενη Βουλή προτάσεις νόμου και νομοσχέδια, έπεσαν να τη φάνε τα βαποράκια της κυβέρνησης.

 • Τώρα που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση εαυτόν και θέλει κρίσιμα νομοσχέδια να ψηφιστούν σε μερικές μέρες να δω ποιος θα την επιπλήξει.

 • Κύριε πρόεδρε της Βουλής, πριν το dress code κάντε κάτι με αυτή τη διάθεση της εκτελεστικής εξουσίας να θεωρεί τη Βουλή εύκαιρο διεκπεραιωτή, στα πόδια του Υπουργικού Συμβουλίου.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επιστροφή
στην αρχή