Τραβάει αφτί η Κομισιόν στην Κύπρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μία προειδοποιητική επιστολή και δύο αιτιολογημένες γνώμες στην Κύπρο για μη υιοθέτηση οδηγιών για τα συστήματα ευφυών μεταφορών, τα αστικά λύματα...

Όχι μία αλλά τρεις φορές εμφανίζεται η χώρα μας στην τελευταία δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Ιουνίου. Αυτό συνεπάγεται πως η Κομισιόν έχει κινήσει νομική διαδικασία στην Κύπρο λόγω μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της βάσει του ενωσιακού δικαίου.


Σύμφωνα με σημείωμα της Βουλής η Κομισιόν καλεί την Κύπρο (μαζί με την Εσθονία) να συμμορφωθεί με την ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με τα αστικά λύματα και να εξασφαλίσει ότι τα λύματα των πόλεων και των κωμοπόλεων υποβάλλονται στην κατάλληλη επεξεργασία. Βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας (οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου), οι πόλεις και οι κωμοπόλεις είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές για τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών τους λυμάτων. Αυτό γιατί τα ανεπεξέργαστα λύματα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και να ρυπάνουν τις λίμνες, τα ποτάμια, το έδαφος, καθώς και τα παράκτια και τα υπόγεια ύδατα. Η Κύπρος δεν δημιούργησε αποχετευτικό δίκτυο για 36 οικισμούς. Στις ίδιες περιοχές, οι κυπριακές αρχές επίσης δεν εξασφάλισαν ότι τα αστικά λύματα που εισέρχονται στα αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία. Σημειώνεται πως η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη χώρα μας από τον Ιούλιο του 2017. «Δεδομένου ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες στο εγγύς μέλλον, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, καλώντας την να επισπεύσει την προσπάθειά της. Αν δεν λάβει μέτρα εντός δύο μηνών, μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της EE» αναφέρει η Κομισιόν.

Ευφυείς μεταφορές


Προειδοποιητική επιστολή η Κομισιόν απέστειλε στην Κύπρο και σε άλλα πέντε κράτη μέλη επειδή δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας για τα συστήματα ευφυών μεταφορών (ITS) (Οδηγία 2010/40/ΕΕ). Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλλουν ανά τριετία έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που πραγματοποίησαν όσον αφορά την ανάπτυξη εθνικών δράσεων και δραστηριοτήτων καθώς και έργων στους τομείς προτεραιότητας που έχει ορίσει η οδηγία ITS. «Τα έξι κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη» αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η επίλυσή του Κυπριακού θα συμβάλει σε μια ισχυρότερη ΕΕ

Πολίτης News, 11:16 (τελευταία ενημέρωση 11:16)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασκήσεις πυρόσβεσης σε εγκαταστάσεις εταιρειών πετρελαιοειδών

Πολίτης News, 10:55 (τελευταία ενημέρωση 10:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην φυλακή δημοσιογράφος γιατί πήρε συνέντευξη από ομοφυλόφιλο

Πολίτης News, 10:25 (τελευταία ενημέρωση 10:25)

Επιστροφή
στην αρχή