Τράπεζα Κύπρου: Ζημιές €554 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με προβλέψεις ανήλθε στο 48% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με στόχο να ξεπεράσει το 50%

Ζημιές €554 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς διοχέτευσε μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού της έναντι των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Έτσι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με προβλέψεις ανήλθε στο 48% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με στόχο να ξεπεράσει το 50% μέχρι το τέλος του 2017, ανακοίνωσε η Τράπεζα, προσθέτοντας πως αποτελεί πολιτική του Ομίλου για διοχέτευση της κερδοφορίας για μείωση του πιστωτικού κινδύνου.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου αντικατοπτρίζουν την προηγούμενη πολιτική της Τράπεζας όσον αφορά την απορρόφηση της λειτουργικής κερδοφορίας για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό», ανέφερε ενδεικτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Σσυγκροτήματος, Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

Προσθέτει δε πως «η κάλυψη των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) με προβλέψεις ανέρχεται σε 48%, πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και αναμένουμε να ξεπεράσει το μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 50% μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό ουσιαστικά ολοκληρώνει το διάλογο με την ΕΚΤ για το θέμα αυτό».

Ωστόσο ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) και ο Συνολικός δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας υποχώρησε στο 12,3% και στο 13,8% αντίστοιχα με την Τράπεζα να εξετάζει την έκδοση Πρόσθετου Κεφαλαίου Κατηγορίας 1.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι πέτυχε εννέα συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με τη μείωση σε τριμηνιαία βάση να ανέρχεται σε €620 εκατομμύρια.

Συνολικά οι ΜΕΧ ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου στα €9,75 δις ή ποσοστό 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας σε σύγκριση με €10,37 δις ή 51,8% το πρώτο τρίμηνο του 2017.


Επιστροφή
στην αρχή