Τράπεζα Κύπρου: Πλώρη για λιγότερα ΜΕΔ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του συγκροτήματος μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ - βασικά εργαλεία διαχείρισης οι αναδιαρθρώσεις

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2017 αποκαλύπτουν ότι το συγκρότημα είναι έτοιμο να αφαιρέσει από τον ισολογισμό του μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, μειώνοντας το ποσοστό τους στην περιοχή του 40%. Πρόκειται για επίδοση ανάλογη με αυτή του 2017, χρονιά κατά την οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 20% και ανήλθαν σε 8.804 δισ. ευρώ και ποσοστό 47% του συνόλου των δανείων, σε σύγκριση με 48% στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 και 55% στις 31 Δεκεμβρίου 2016.


«Το συγκρότημα έχει καταγράψει σημαντικές μειώσεις ΜΕΔ για έντεκα συνεχόμενα τρίμηνα και αναμένει ότι η οργανική μείωση (σ.σ. δηλαδή με εσωτερικές κινήσεις) των ΜΕΔ θα συνεχιστεί στα επόμενα τρίμηνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αν στο στόχο των 2 δισ. ευρώ προστεθούν και πράξεις πώλησης δανείων, τότε η μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι δραστική.


Το 2017 τα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 1,4 δισ ευρώ ή 17%. Η μείωση οφείλεται στις αναδιαρθρώσεις, τις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα και τις διαγραφές.

Οι προβλέψεις

 

Οι κινήσεις που σχεδιάζει η Τράπεζα Κύπρου δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς τη γενναία αύξηση του συνόλου προβλέψεων και απομειώσεων κατά 942 εκατ. ευρώ, οι οποίες όμως προκάλεσαν ζημιά μετά τη φορολογία ύψους 552 εκατ. ευρώ. Μόνο οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 779 εκατ. ευρώ το 2017, μια αύξηση κατά 111% σε ετήσια βάση.
«Τα αυξημένα επίπεδα των προβλέψεων αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στις παραδοχές των προβλέψεων της τράπεζας ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης της στρατηγικής του συγκροτήματος για πιο ενεργή διερεύνηση άλλων καινοτόμων στρατηγικών επιλογών για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης κινδύνου στον ισολογισμό», τονίζεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Κέρδη το 2018

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν σε δήλωσή του επαναλαμβάνει ότι το 2018 θα είναι μια κερδοφόρα χρονιά για το συγκρότημα.
«Η δυναμική παραμένει θετική. Εισερχόμαστε στο 2018 με ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε πρόοδο έναντι των στρατηγικών μας στόχων και της μεσοπρόθεσμης καθοδήγησής μας. Οι εκτιμήσεις μας για το 2018 παραμένουν αναλλοίωτες, και, στο παρόν στάδιο, διατηρούμε την καθοδήγησή μας για επιστροφή στην κερδοφορία, με βασικά κέρδη ανά μετοχή ύψους 40 σεντ», τονίζει.

Βασικό εργαλείο η ανταλλαγή με ακίνητο


Η εκτίμηση για κέρδη στηρίζεται στην εκτίμηση για «πιο ομαλοποιημένη χρέωση προβλέψεων ως ποσοστό των χορηγήσεων, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφή στην κερδοφορία και να επιτρέψει την οργανική αύξηση κεφαλαίων», εξηγεί ο κ. Χούρικαν.
Η ομαλοποίηση αυτή είναι ήδη εμφανής στο δ’ τρίμηνο 2017 με τις νέες προβλέψεις να ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 31% σε τριμηνιαία βάση.

Το σχέδιο ράσης για την επίτευξη σημαντικής μείωσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου προβλέπει:

  • Διατήρηση της θετικής δυναμικής των αναδιαρθρώσεων. Στο τέλος του 2017 μη εξυπηρετούμενα ύψους 1,6 δισ. ευρώ ήταν αναδιαρθρωμένα δάνεια χωρίς καθυστερήσεις.
    Επικέντρωση στο τερματισμένο χαρτοφυλάκιο (στην υπηρεσία Ανάκτησης Χρεών).

  • Ταχύτερη συναινετική ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία μέσω της Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων. Στο τέλος του 2017 η αξία του αποθέματος ακίνητων ανήλθε σε 1.641 δισ. ευρώ, από 1.427 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016. Μόνο το δ’ τρίμηνο του 2017 η ΔΔΑ ανέλαβε ακίνητα ύψους 164 εκατ. ευρώ (αύξηση 30% σε τριμηνιαία βάση), ενώ στο σύνολο του 2017 προστέθηκαν ακίνητα αξίας 520 εκατ. ευρώ, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα. Οι πωλήσεις ακινήτων το 2017 ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ.

  • Τον Ιανουάριο 2018, το συγκρότημα ολοκλήρωσε επιπρόσθετες πωλήσεις ακινήτων ύψους 8 εκατ. ευρώ.

  • Διαχείριση ακινήτων από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων. Η τράπεζα το 2017 κατέγραψε κέρδη από πώληση αποθεμάτων ακινήτων ύψους 30.447 ευρώ και από κέρδη 1.361 εκατ. ευρώ το 2016.

  • Διερεύνηση εναλλακτικών μέτρων μείωσης των ΜΕΔ, όπως πωλήσεις ΜΕΔ, τιτλοποιήσεις κ.λπ.
    «Συνεχίζουμε ενεργά να διερευνούμε διαρθρωτικές λύσεις για την περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό και την περαιτέρω ομαλοποίηση της τράπεζας», σχολιάζει ο κ. Χούρικαν.
Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρούν νόθευση του ΓεΣΥ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομμάτια ο ενδιάμεσος: Δεν τα βρίσκουν για ευρωεκλογές

Πολίτης News, 02:45 (τελευταία ενημέρωση 02:45)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠτΔ: Δεν θα παρουσιάσω στο λαό μη λειτουργική λύση

Πολίτης News, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή