Τουρκικό λόμπι και αμερικανική εξωτερική πολιτική (Σώτη Τριανταφύλλου)

ΑΠΟΨΗ /CHECΚ POINT
Η Σώτη Τριανταφύλλου αναλύει πτυχές της αμερικανικής εξωτερικής πολτικής και πώς αυτή προκάλεσε την ανεξέλεγκτη στάση της Τουρκίας

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι μια σειρά από μεγάλες καταστροφές (όχι μόνον για τον κόσμο αλλά και για τις ίδιες τις ΗΠΑ) τις οποίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν οι μικρές, επιμέρους, νίκες. Η αντικομμουνισμός που για πάνω από εβδομήντα χρόνια πήρε διαστάσεις μονομανίας υπήρξε χείριστο κριτήριο χάραξης πολιτικής – κυρίως, επειδή υπήρξε το μοναδικό κριτήριο. Εκ των υστέρων, βλέπουμε ότι, π.χ., οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσεταιρισθούν την Κούβα (την οποία, με την τακτική τους, έστειλαν στην αγκαλιά της ΕΣΣΔ) και να αποφύγουν τη συμμαχία με την Τουρκία, μια χώρα που έχει ενισχυθεί και είναι ανεξέλεγκτη λόγω της αμερικανικής εύνοιας.

 Κάποτε οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν την Τουρκία ως παράγοντα αναχαίτισης του κομμουνισμού, της εξάπλωσής του στη Μέση Ανατολή, στον αραβικό κόσμο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επιχείρημα φαίνεται έγκυρο αλλά είναι ελλειμματικό: δεν λαμβάνει υπόψη τη φύση της τουρκικής κοινωνίας. Πρόκειται για το ίδιο σφάλμα που δημιούργησε τους Ταλιμπάν και που επιδείνωσε την κατάσταση στο Ιράκ: οι ΗΠΑ κατασκευάζουν φίλους όπως κατασκευάζουν εχθρούς – όμως, αν φίλοι σου είναι το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, τι τους θέλεις τους εχθρούς;

Ο ρόλος της Τουρκίας ενισχύεται χωρίς να προχωρεί η τουρκική κοινωνία – αντιθέτως, οπισθοχωρεί, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον πολιτισμένο, δημοκρατικό κόσμο. Και οι ΗΠΑ, η Δύση γενικά, βρίσκονται σε αμηχανία μπροστά στην προκλητικότητα και το πολεμοχαρές πνεύμα της. Παραλλήλως, το τουρκικό λόμπι εργάζεται σκληρά σε σύμπραξη με το αραβικό. Οι Τούρκοι πληρώνουν αδρά (με μηνιαίο μισθό γύρω στα 80.000 δολάρια) Αμερικανούς πολιτικούς, όπως τον Ντικ Γκέπαρτ και τον Μπομπ Λίβινγκστον, για να προωθούν τα τουρκικά ζητήματα στον Λευκό Οίκο. Ποια είναι αυτά τα ζητήματα: 1) η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και η προνομιακή θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ 2) οι Κούρδοι 3) το Κυπριακό 4) οι ελληνοτουρκικές σχέσεις 5) οι σχέσεις της Τουρκίας με το φανατικό Ισλάμ 6) το αμερικανοτουρκικό εμπόριο 7) οι «θετικές διακρίσεις» υπέρ της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ 8) οι σχέσεις της Τουρκίας με τους Αρμενίους 9) η τουρκική ιστορική αφήγηση.

Η οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica σημειώνει ότι οι επαφές μελών του τουρκικού λόμπι με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι περισσότερες από τις επαφές οποιουδήποτε άλλου λόμπι. Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο ως νόμιμη δωροδοκία για να πιέζει τις ΗΠΑ στην επιθυμητή κατεύθυνση: όπως, για παράδειγμα, να εμποδίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και να διατηρήσει το αυτονομιστικό κουρδικό κόμμα στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το payroll της τουρκικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Fleishman-Hillard, με μηνιαίες αποδοχές 120.000 δολάρια, η οποία, σύμφωνα με την Washington Post, ασκεί «φρενιτιώδη» προπαγάνδα υπέρ της Τουρκίας.

Υπάρχει μια σειρά τουρκικών οργανώσεων που προσπαθούν να επιβάλουν στις ΗΠΑ τις τουρκικές απόψεις – και το καταφέρνουν: μεταξύ αυτών είναι η Turkish Coalition of America –με πλήθος θυγατρικές, εκπαιδευτικού και προπαγανδιστικού περιεχομένου– που εμπλέκεται σε νομικούς και διπλωματικούς αγώνες. Στο payroll της TCA είναι ο Μπρους Φάιν, ο οποίος, αν και συνήγορος σε δίκες περί πολιτικών δικαιωμάτων, δεν ευαισθητοποιείται από την κατάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Τι κάνει το ελληνικό λόμπι; Διοργανώνει χορούς με τσολιαδάκια. Αν έκανε κάτι, ίσως η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος δεν θα είχε ανατραπεί τόσο θεαματικά εις βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας. Και μάλιστα, το επαναλαμβάνω, ενώ η Τουρκία κλιμακώνει την αντιδυτική της ρητορική και πολιτική παραμένοντας μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πώς συμβαίνει αυτό το παράδοξο: από το 1947 μέχρι το 1991, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία έφτασε τα 9 δις δολάρια (προς την Ελλάδα ήταν περίπου 5 δις) – όσο για το εμπάργκο του 1975 περί αποστολής όπλων προς την Τουρκία διατηρήθηκε μέχρι τον Αύγουστο του 1978. Σιγά την τιμωρία… Εξάλλου, οι κυβερνήσεις Φορντ, Κάρτερ, Ρέιγκαν και Μπους ήσαν πρόθυμες να ενισχύσουν τον τουρκικό στρατό και να αποζημιώσουν την Τουρκία «για τις ηθικές και υλικές βλάβες που είχε υποστεί στη διάρκεια του εμπάργκο».

Παραλλήλως, η Ελλάδα, με το ισχυρό φιλοκομμουνιστικό κίνημα και τον παραδοσιακό αντιαμερικανισμό, δεν μπορούσε να προωθήσει τα δικά της ζητήματα. Ο αντιαμερικανισμός έφερνε σε τέτοια αμηχανία το ελληνικό λόμπι ώστε, στο τέλος, εγκατέλειψε κάθε ελπίδα. Οι δε Αμερικανοί πίστευαν, μέχρι πρότινος, ότι η Τουρκία ήταν πιστός σύμμαχος, ενώ η Ελλάδα γλιστρούσε υπερβολικά είτε προς τον κομμουνισμό, είτε προς την Ευρώπη. Την ισλαμική ολίσθηση της Τουρκίας δεν την λάμβαναν υπόψη. Επίσης, δεν φαίνονταν να παίρνουν υπόψη τις ταραγμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας: υποτίθεται ότι η νατοϊκή βοήθεια αφορούσε την αντιμετώπιση εξωτερικής απειλής, όχι τη μεταξύ τους σύγκρουση. Εδώ όμως, μπαίνουν καινούργιοι παράγοντες: η Τουρκία και η Ελλάδα δεν έχουν τους ίδιους εχθρούς – δεν έχουν καν τους ίδιους φίλους.

Ενδεικτική του διπλωματικού ήθους της Τουρκίας ήταν η πρόσληψη το 2015 του βετεράνου της CIA Πόρτερ Γκος, ως «λομπίστα» στο Κογκρέσο. Ο Γκος ασκεί φιλοτουρκική προπαγάνδα για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, αλλά η θέση του τόσο στη CIA όσο και στο τουρκικό λόμπι είναι πολύ πιο σύνθετη και ύποπτη: τον Αύγουστο του 2001, λίγες ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα στο World Trade Center, βρισκόταν, μαζί με τους γερουσιαστές Μπομπ Γκρέιαμ και Τζον Κυλ στο Ισλαμαμπάντ όπου είχε επαφές με τον Μαχμούτ Αχμέτ, τον επικεφαλής της ISI (Inter Services Intelligence). Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προγευμάτιζε με τον στρατηγό Αχμάντ, το δίκτυο του οποίου χρηματοδοτούσε και εκπαίδευε τους Ταλιμπάν. Η συνωμοσιολογία είναι μια φτηνή ψευδο-επιστήμη, αλλά μερικά γεγονότα απαιτούν βαθύτερη έρευνα. Η Τουρκία έχει πολλές, παράλληλες και αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις – σ’ αυτό μοιάζει με τις ΗΠΑ, πράγμα που ερμηνεύει, εν μέρει, αυτό το ασυνάρτητο love story: και τοις θηρίοις πόθος εγγίγνεται των συντρόφων.

 

[συνεχίζεται]

 ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Από τις μεγάλες αγάπες γεννιούνται τα μεγάλα μίση

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Θα μας πείσει άραγε η διοίκηση της cyta;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ, 19.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Στέκεσαι μακριά και φωνάζεις: «κλείστε τα οδοφράγματα»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, 19.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή