Τουρκία: Ήρθη η απαγόρευση εξόδου για την Μεσαλέ Τόλου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ

Η 33χρονη δημοσιογράφος Μεσαλέ Τόλου κατηγορείτο από το δικαστήριο για τη διάδοση προπαγάνδας μιας παράνομης οργάνωσης...

Της Εύας Χαραμή

Τουρκικό δικαστήριο ήρε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, στη γερμανίδα δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής Μεσαλέ Τόλου, που συνελήφθη πέρυσι για «τρομοκρατία», επειδή γνωστοποίησε μια οργάνωση υποστηρικτών της σήμερα.

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος και μεταφράστρια συνελήφθη στην Τουρκία με τον ισχυρισμό της διάδοσης της προπαγάνδας μιας παράνομης οργάνωσης, μαρξιστικό-λενινιστικό κομμουνιστικό κόμμα της Τουρκίας (MLKP) και την ένταξή της στην οργάνωση. Είχε φυλακιστεί στη φυλακή γυναικών Bakırköy στις 6 Μαΐου. Τρεις μήνες μετά ο εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης για 15 χρόνια. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή της από τη φυλακή, χωρίς όμως να επιτρέπεται να εγκαταλείψει την χώρα.

Η δίκη σε βάρος της 33χρονης δημοσιογράφου και μεταφράστριας, εργαζόμενης στο αριστερό πρακτορείο ειδήσεων ETHA, αναμένεται πάντως να συνεχιστεί, ανέφερε η οργάνωση Freiheit für Meşale Tolu («Λευτεριά για τη Μεσαλέ Τόλου») σε ανακοίνωσή της.

Ο σύζυγός της, ο Σουάτ Κόρλου, ο οποίος διώκεται με παρόμοιο κατηγορητήριο, είναι εξάλλου αναγκασμένος να παραμείνει στην Τουρκία, τόνισε η οργάνωση.
Η υπόθεση της δίωξης σε βάρος της Τόλου, όπως επίσης και οι διώξεις σε βάρος του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιτνερ, ενέτειναν την κρίση στη σχέση της Άγκυρας με το Βερολίνο.


Επιστροφή
στην αρχή