Τ/Κ καλούν Ε/Κ: Τουλάχιστον ας αναπαυθούμε εν ειρήνη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Στόχος η αποκατάσταση του κοιμητηρίου του Πέλλα Παΐς - Είναι έτοιμοι οι Τ/Κ, έχουν σχέδια και περιμένουν την ε/κ κοινότητα του Πέλλα Παΐς.

Είναι στιγμές που οι εξελίξεις στις συνομιλίες σε κάνουν να αισθάνεσαι πως όλα έχουν τελειώσει, πως άλλος ένας κύκλος πάει να κλείσει άδοξα... Κι εκεί που σκύβεις το κεφάλι και παραιτείσαι, οι άνθρωποι αυτού του τόπου παίρνουν απροσδόκητα μια πρωτοβουλία που σε υποχρεώνει, παρά τις δυσχέρειες, να πιστέψεις ξανά.

Αυτό ακριβώς συνέβη την περασμένη Τρίτη, όταν μια ομάδα Τουρκοκυπρίων, μεταξύ των οποίων o επιχειρηματίας Erbil Arkin και ο λεγόμενος δήμαρχος Κερύνειας Nidai Gungordu, μας αποκάλυψαν το σχέδιο που καταστρώνουν για την αναστήλωση του κοιμητηρίου του Πέλλα Παΐς και τη δημιουργία ενός χώρου ταφής και συνύπαρξης των κατοίκων αυτού του νησιού, χριστιανών και μουσουλμάνων, που φεύγουν από τη ζωή.

«Ας είναι να μας ενώσει τουλάχιστον ο θάνατος. Να αναπαυθούμε εν ειρήνη», λέχθηκε στο τραπέζι της συζήτησης με μαύρο χιούμορ - αν και η υλοποίηση της ιδέας, η οποία γεννήθηκε με αγνές και ειρηνικές προθέσεις, προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ των ζώντων μελών δύο κοινοτήτων.

Ήδη ο μητροπολίτης Κηρυνείας είναι ενήμερος για τις προθέσεις κι όπως μας είπαν οι Τουρκοκύπριοι της Κερύνειας δέχθηκε την πρόταση με μεγάλη χαρά. Στόχος πλέον είναι η εμπλοκή της τοπικής ελληνοκυπριακής κοινότητας του Πέλλα Παΐς που εκδιώχθηκε τα αμέσως επόμενα χρόνια μετά το 1974 και ειδικά των ανθρώπων που έχουν θαμμένους δικούς τους σε αυτό το κοιμητήριο. Είναι αυτό που επιδιώκουν τώρα οι Τουρκοκύπριοι και γι’ αυτό θέλησαν να δώσουν δημοσιότητα μέσω του «Π» για να τους καλέσουν να έρθουν κοντά για να γίνει από κοινού η όλη προσπάθεια.

Πρώτη φορά στην Κερύνεια

Ένα ακόμα σημείο που μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό σε αυτή τη φάση του αδιεξόδου των συνομιλιών και να δώσει ελπίδα ότι οι άνθρωποι του τόπου μας θέλουν λύση, ειρήνη και συνεργασία, είναι αυτό: ενώ σε άλλες περιοχές της Κύπρου υπήρξαν δικοινοτικές συνεργασίες, όπως για παράδειγμα υπάρχει στην Αμμόχωστο εδώ και χρόνια μεταξύ των εκτοπισμένων και των σημερινών κατοίκων, η Κερύνεια ανέκαθεν αποτελούσε ένα απόμακρο κάστρο. Το γεγονός ότι σε κανέναν χάρτη επιστροφής δεν υπήρχε σε περίπτωση λύσης απομάκρυνε την ιδέα της όποιας συνύπαρξης. Σήμερα με τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών για δικαίωμα επιστροφής έστω κι από τ/κ διοίκηση τα πράγματα μοιάζουν να διαφοροποιούνται και να ανοίγονται δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων της Κερύνειας. Αλλά και οι Ε/Κ Κερυνειώτες τα τελευταία χρόνια δεν αρκούνται στη νοσταλγία και επισκέπτονται τον τόπο τους συχνότερα, κάνουν φιλίες κι έχουν επαφές.

Αυτή όμως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των Τ/κ μοιάζει να είναι το επόμενο βήμα…

H ιδέα του Erbil Arkin

Ο Erbil Arkin είναι πρόεδρος και ιδιοκτήτης ενός ομίλου επιχειρήσεων. Κατάγεται από την Αγία Άννα της επαρχίας Λάρνακας και εδώ και μια 20ετία μένει στο Πέλλα Παΐς.

«Πριν από μερικά χρόνια, ενώ περπατούσα στο Πέλλα Παΐς διαπίστωσα την ύπαρξη ενός ελληνοκυπριακού κοιμητηρίου το οποίο βρισκόταν σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Εκεί μέσα υπάρχει κι ένα μικρό παρεκκλήσι, σχεδόν ερείπιο. Ένιωσα πως ήταν προσβολή στους νεκρούς και στους ζώντες συγγενείς τους να είναι σε αυτή την κατάσταση και πάντα είχα στην άκρη του μυαλού μου πως αυτό το κοιμητήριο πρέπει να αποκατασταθεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων»… Η επιθυμία για την υλοποίηση αυτής της ιδέας έγινε ακόμη πιο «θερμή» όταν αποκαλύφθηκε πως εκεί υπήρχε κι ένας χώρος ταφής δίπλα από το ε/κ νεκροταφείο για να θάβονται και Τ/Κ, ο οποίος ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε.

Όπως μας λέει ο κ. Arkin, «ένιωσα πως αυτή ήταν η ευκαιρία, και δεδομένου ότι ο χώρος γύρω από το κοιμητήριο δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη ολόκληρης της κοινότητας, να δούμε το θέμα δικοινοτικά και να ανατρέψουμε κάποιες άσχημες καταστάσεις. Ας κάνουμε κάτι ώστε όταν έρχονται οι Ε/Κ πρόσφυγες στο χωριό να μην αντιμετωπίζουν αυτά τα ερείπια όταν επισκέπτονται τους αποβιώσαντες συγγενείς τους. Εάν γίνει αυτό το έργο, κι εγώ θα μπορώ να ταφώ εκεί και άνθρωποι από τον νότο θα μπορούσαν να έρθουν να ταφούν στο χωριό τους. Όλοι θα έρχονται να επισκέπτονται τους ανθρώπους τους και να είναι ένας χώρος δόξας και τιμής των νεκρών».

Με αυτό το σκεπτικό, πριν από λίγο καιρό μοιράστηκε την ιδέα αυτή μαζί με άλλους και μαζί με τον Τ/Κ δήμαρχο από τον οποίο ζήτησε να δει ευνοϊκά το ενδεχόμενο αναστήλωσης του κοιμητηρίου και του παρεκκλησιού και δημιουργίας ενός χώρου ταφής για τους ανθρώπους του Πέλλα Παΐς που μένουν τώρα 40 χρόνια στην περιοχή. Η ιδέα του αγκαλιάστηκε με αγάπη.

Έγιναν και σχέδια

«Το δημαρχείο μας έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουμε. Μαζί με τον αρχιτέκτονα Ali Yapicioglu, συνεργάτη του δημαρχείου, φτιάξαμε κάποια σχέδια καταγράφοντας στο χαρτί τις πιθανές επιλογές μας. Με τα σχέδια στο χέρι πλέον προσεγγίσαμε πρώτα απ’ όλα τον Ερυθρό Σταυρό, ζητώντας από τους ανθρώπους του να μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε τα λάθη σε σωστές πράξεις. Μέσω του Ερυθρού Σταυρού προσεγγίσαμε τον μητροπολίτη Κηρυνείας και αργότερα τη διεθνή κοινότητα που μένει στην πόλη με στόχο τη δημιουργία, στον ίδιο χώρο, κι ενός κοιμητηρίου για τους ξένους που ζουν στην περιοχή».

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν όλοι αυτοί μαζί τον περασμένο Δεκέμβρη. Κοντά τρεις μήνες. Όπως μας είπε ο κ. Arkin, ο δεσπότης έδειχνε πολύ χαρούμενος με αυτή την ιδέα και τους είπε πως θα συμβάλει στην επιτυχή έκβασή της. Η σκέψη ήταν να ενημερώσει τις οικογένειες που έχουν θαμμένους δικούς στο νεκροταφείο, ώστε να δώσουν κι αυτοί τη συγκατάθεσή τους στο έργο.


Όπως μας εξήγησε ο αρχιτέκτονας Ali Yapicioglu, το σημείο 54 του σχεδίου είναι το διεθνές νεκροταφείο. Δίπλα ακριβώς είναι το ε/κ, το οποίο είναι το μόνο που σήμερα υφίσταται στον χώρο. Εντός του υπάρχει και το ερειπωμένο παρεκκλήσι που θα αναστηλωθεί. Κάτω ακριβώς βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης και ο χώρος ξεκούρασης των επισκεπτών, ενώ οι υπόλοιποι χώροι αφορούν στα σημεία ταφής των Τ/Κ.

Ο κ. Arkin θέλει να παρέχει ως δωρεά την αναστήλωση του παρεκκλησιού, ωστόσο το έργο, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να προχωρήσει αφού δοθεί η συγκατάθεση της Μητρόπολης στα σχέδια και στα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση της ανοικοδόμησης του ε/κ κοιμητηρίου. Η ε/κ κοινότητα θα πρέπει να συμβάλει με τις θύμησές της στη διαμόρφωση ξανά του λεηλατημένου νεκροταφείου.

 

Περιμένοντας τους Ε/Κ

«Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε την ε/κ κοινότητα του Πέλλα Παΐς, περιμένουμε και τη Μητρόπολη να μας πουν πώς προχωρούμε. Να δουλέψουμε μαζί για να συναποφασίσουμε σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του έργου. Φυσικά θα χρειαστούμε και πόρους σε αυτή την προσπάθεια και θα τους ψάξουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό κι από άλλους φορείς».

Τόσο το δημαρχείο Κερύνειας όσο και η Επιτροπή των Βρετανικών Κοιμητηρίων (άλλωστε θα θάβονται και αυτοί στον χώρο στο διεθνές νεκροταφείο που θα γίνει) εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κάνουν δωρεά. Το συνολικό κόστος για υλοποίηση του σχεδίου διαμόρφωσης του χώρου των τριών νεκροταφείων, ενός χώρου στάθμευσης, ενός χώρου ξεκούρασης και της αναστήλωσης του παρεκκλησιού, όπως ανέφερε στον «Π» ο αρχιτέκτονας Ali Yapicioglu, θα ανέλθει στις 70-80 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν μέσα από δωρεές.

Θα χρειαστεί ενδεχομένως και η παροχή τεχνικής βοήθειας και η εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε δικοινοτικά έργα, που θα είναι εξαιρετικά πολύτιμη.

Τ/Κ «δήμαρχος» Nidai Gungordum: «Κανένα πολιτικό κριτήριο»

Ο Nidai Gungordum είναι ο λεγόμενος δήμαρχος Κερύνειας και δηλώνει ενθουσιασμένος με την ιδέα αυτού του έργου.

«Όταν αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε την ιδέα δεν το πράξαμε με πολιτικά κριτήρια, αλλά με ανθρωπιστικά. Υπάρχει μια κοινότητα που ζούσε στην περιοχή πριν από το 1974 και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Θέλουμε ειρήνη, σεβασμό και στοργή. Στο δημαρχείο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με αυτό το έργο, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των δύο κοινοτήτων. Τα κριτήριά μας είναι να φέρουμε μαζί τις δυο κοινότητες».

«Αν προχωρήσουμε και ολοκληρώσουμε αυτό το έργο, και οι δύο κοινότητες, και το φέρουμε εις πέρας με επιτυχία, όχι μόνο εμείς αλλά και οι επόμενες γενιές θα δουν ότι υπάρχουν τρόποι να συνυπάρξουμε και να προχωρήσουμε ειρηνικά.

«Αν το πετύχουμε αυτό, ελπίζουμε ότι στο μέλλον ότι θα υπάρξουν κι άλλα σημεία μέσα από τα οποία θα αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι το βήμα για να αποκαταστήσουμε το άσχημό μας παρελθόν».

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κτήμα Μακένζυ: Αγοράστηκε το τεμάχιο

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 12:50 (τελευταία ενημέρωση 12:50)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνητές ΜΗ17: Ρωσικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 12:43 (τελευταία ενημέρωση 12:43)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕ στην Guardian: Πιο αυστηρά κριτήρια για χορήγηση «χρυσών βιζών»

Πολίτης News, 12:23 (τελευταία ενημέρωση 12:23)

Επιστροφή
στην αρχή