Τον παρέκαμψαν για ΕΣΤΙΑ-Τα είπε έξω από τα δόντια στη Βουλή ο έφορος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητικό και άδικο χαρακτήρισε το σχέδιο Εστία που ενετάλη χθες από το ΥΠΟΙΚ να αποστείλει στην ΕΕ για τελική αξιολόγηση ο Θ. Θεοφάνους.

Μόλις χθες, όταν του απεστάλη και του ζητήθηκε ως η αρμόδια εθνική αρχή από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΟΙΚ να το καταθέσει επίσημα στην Κομισιόν για την τελική αξιολόγηση, έλαβε γνώση για την τελική μορφή του σχεδίου Εστία ο έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Κληθείς από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού και Α. Καυκαλιά να πει την άποψή του για το εν λόγω σχέδιο κατά την εξέταση από την Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του γραφείου του, ο έφορος Θεοφάνης Θεοφάνους κατήγγειλε παράκαμψη του γραφείου του κατά την όλη διαδικασία. Όπως αποκάλυψε, ενώ θα έπρεπε να ζητηθεί γνωμάτευσή του κατά την ετοιμασία του σχεδίου, η κυβέρνηση προέβη σε απευθείας διαβούλευση με την αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, ενώ τον ενημέρωσε ότι θα ζητήσει την αξιολόγησή του όταν αυτό είναι έτοιμο. «Τι νόημα θα έχει να κάνω τώρα γνωμάτευση;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοφάνους, ο οποίος χαρακτήρισε «άδικο το σχέδιο, το οποίο θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση». «Γιατί δεν μας έφεραν το σχέδιο να γνωματεύσουμε; Είχαμε σημαντικές απόψεις να καταθέσουμε και παρότι η γνωμάτευση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα εκτιμώ ότι θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα αν αυτή γινόταν γνωστή», σημείωσε. Ο κ. Θεοφάνους έκανε λόγο για έμμεση επιδότηση των τραπεζών και όχι στήριξη των ευάλωτων ομάδων. «Εγώ θα αφαιρούσα την αναφορά σε ευάλωτες ομάδες» τόνισε, εξηγώντας πως τα κριτήρια παραμένουν ευρύτατα και δεν αφορούν «ευάλωτες ομάδες». Σε μια γενικότερη τοποθέτηση, ο κ. Θεοφάνους εξήγησε πως η κυβέρνηση κάποιες φορές ζητά εκ των προτέρων γνωμάτευση από τον έφορο, κάποιες φορές όχι, αφήνοντας αιχμές για τις προθέσεις της. Αναφορές έγιναν και σε σχέση με τον Συνεργατισμό, με τον κ. Θεοφάνους να σημειώνει ότι αποκρύφτηκαν ορισμένα θέματα από το γραφείο του. H μόνη ενημέρωση που είχα ήταν σχετικά με την πρόθεση που υπήρχε για παραχώρηση μετοχών» είπε.

Μητρώο


Ο κ. Θεοφάνους ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές πως είναι κρατική νοοτροπία να αποφεύγουν οι υπηρεσίες να αποτείνονται στην Κομισιόν για κρατικές ενισχύσεις. «Φκάλλουν τσούννες», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι θεωρούν πως θα τους καθυστερήσουν την εξαγγελία σχεδίων. Αποκάλυψε επίσης πως πριν από τρεις βδομάδες ετοίμασε και απέστειλε στον ΥΠΟΙΚ σημείωμα ζητώντας του να το καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε να γίνεται χρήση και των απαλλακτικών κανονισμών που επιτρέπουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές να αποφασίζουν για κρατικές ενισχύσεις αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια και όροι.


Στο μεταξύ, επιδίωξη του γραφείου του εφόρου είναι η δημιουργία Ηλεκτρονικού Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, στο οποίο θα καταχωρίζονται υποχρεωτικά από τις αρμόδιες αρχές οι ενισχύσεις που παραχωρούνται. Σκοπός του έργου είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της τήρησης των διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Θεοφάνους, ανάμεσα στις επιδιώξεις του γραφείου του είναι και ο συστηματικός εκ των υστέρων έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων μέσω της διενέργειας δειγματοληπτικού ελέγχου μέτρων ενίσχυσης. Ήδη έγινε για το ΥΠΕΣ και τη χορηγία για δάνειο προς το ΡΙΚ, από το οποίο αναμένει τώρα κάποιες επεξηγήσεις.

 


Επιστροφή
στην αρχή