Το ξεκαθάρισμα Γιούνκερ και η ατζέντα των ευρωβουλευτών μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΔΙΕΘΝΗ
Ξεκάθαρα τοποθετήθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ό,τι αφορά την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πριν καν διεξαχθεί η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο

Ξεκάθαρα τοποθετήθηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ό,τι αφορά την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πριν καν διεξαχθεί η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εντός των επόμενων πέντε χρόνων καμία από τις υπό ένταξη χώρες δεν αναμένεται να εκπληρώσει τα κριτήρια για εισδοχή. Με λίγα λόγια, 28 θα παραμείνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, πράγμα που σημαίνει ότι ο στόχος της Τουρκίας για ένταξη μπαίνει και με βούλα στον πάγο.

Αν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουν, είναι πέρα από φανερό ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία έχουν εμπεδώσει ότι η υπό ένταξη χώρα βρίσκεται πολύ μακριά από την αγκαλιά της ευρωπαϊκής οικογένειας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Μικτή Επιτροπή 

Αν και η σύνθεση της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, της αντιπροσωπείας δηλαδή

Κυπριακό, κρίση και ενέργεια στην ατζέντα των Κύπριων ευρωβουλευτών

 του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ασχολείται με τις σχέσεις τής υπό ένταξη χώρας με την ΕΕ, δεν έχει οριστικοποιηθεί, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πρόεδρός της θα είναι Έλληνας και αντιπρόεδρος Κύπριος. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πρόεδρος και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου αντιπρόεδρος, κι αυτό καθώς έχει καθοριστεί ότι ο πρόεδρος θα προέρχεται από το ΕΛΚ, το οποίο αναμένεται να προτείνει τον κ. Κεφαλογιάννη, και ο αντιπρόεδρος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία αναμένεται να προτείνει τον κ. Χατζηγεωργίου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, δηλαδή αρχές Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη επιτροπή προσέλκυε πάντα το ενδιαφέρον των Κύπριων ευρωβουλευτών αλλά και της κοινής γνώμης, και παρά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων Γιούνκερ περί διεύρυνσης, εξακολουθεί να είναι περιζήτητη. Πέραν του Τάκη Χατζηγεωργίου, στην επιτροπή μέλη θα είναι και οι Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΣΥ) και Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ).

Όχι μόνο Κυπριακό

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές κατηγορούνταν ανέκαθεν για μονοθεματική προσέγγιση, με το κοινοβουλευτικό τους έργο να δίνει έμφαση στο Κυπριακό και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Κατηγορία την οποία οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Κύπρου στο ΕΚ απέρριπταν. Στο σεμινάριο το οποίο διοργάνωσε στο Στρασβούργο το γραφείο του ΕΚ της Κύπρου, με αφορμή την εκλογική διαδικασία για την προεδρία της Κομισιόν, οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το όραμά τους για την πενταετία, το οποίο σαφώς έθετε ως μία εκ των προτεραιοτήτων το άλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Οι παράμετροι της οικονομικής κρίσης, η ανεργία, η ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται στον ενεργειακό τομέα βρίσκονται σε αυτή την πενταετία το ίδιο ψηλά στην ατζέντα των ευρωβουλευτών.

Οι επιτροπές

Συνολικά οι Κύπριοι ευρωβουλευτές συμμετέχουν, είτε με το καθεστώς του μέλους είτε με το καθεστώς του αναπληρωματικού μέλους, σε οκτώ επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Αναφορών έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση Κύπριων ευρωβουλευτών (τρεις σε κάθε επιτροπή). Δύο ευρωβουλευτές είναι μέλη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, άλλοι δύο της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, ένας της επιτροπής Προϋπολογισμού, ένας της Οικονομικών και ένας της Διεθνούς Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΣΥ) είναι μέλος των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αναφορών και αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Χρήστος Στυλιανίδης (ΔΗΣΥ), μέλος της επιτροπής Προϋπολογισμού και αναπληρωματικό μέλος της Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Ο Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ), μέλος της επιτροπής Αναφορών και αναπληρωματικό μέλος της Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ) είναι μέλος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και αναπληρωματικό της Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ), μέλος της επιτροπής Οικονομικών και αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, και ο Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ), μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και αναπληρωματικό μέλος των επιτροπών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αναφορών.

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη?

Η εκλογή Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτηρίστηκε δικαίως ιστορική, λόγω της πρωτοτυπίας στην εκλογική διαδικασία. Ήταν η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο ψήφιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν. Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στη σημασία της αλλαγής της διαδικασίας. Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη και η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΚ έχει τη σημασία της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Θα είμαι υπασπιστής του ΕΚ», ανέφερε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη εμπλοκή του κοινοβουλίου στις μεγάλες αποφάσεις της ΕΕ.

Σε μια ομιλία, η οποία σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται ως εμπεριστατωμένη, ξεκάθαρη των προθέσεών του και με στοιχεία συγκερασμού των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων που τον υποστήριξαν (EPP και S&D), ο κ. Γιούνκερ έδειξε τον δρόμο για μια άλλη Ευρώπη με λιγότερη γραφειοκρατία, διαδικαστικές συζητήσεις, λιγότερους ιδεολογικούς φραγμούς και περισσότερο πραγματισμό και μεθοδολογία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλω να είναι πιο πολιτική από ό,τι ήταν στο παρελθόν», σημείωσε, και πιο οργανωμένη, τονίζοντας το γεγονός ότι η ΕΕ, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, έχει καταστεί δυσανάγνωστη.

Επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της, κάτι το οποίο «μόνο κουφοί και τυφλοί δεν το βλέπουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημείωσε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα. «Ευημερία για όλους. Αυτό είναι τα σύνθημα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για κοινωνικό διάλογο.

Κύπρος έμμεσα και άμεσα

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για την ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε μία άμεση αναφορά στην Κύπρο και μία έμμεση, αλλά πιο ουσιαστική.

Χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ως διόρθωσης εν πτήσει φλεγόμενου αεροσκάφους, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «αυτό που κάναμε μπορεί να μην φαινόταν πάντα δεξιοτεχνικό, αλλά τα καταφέραμε», συμπληρώνοντας πως από καιρού εις καιρόν σε τέτοιες περιπτώσεις «καίγεται και λιγάκι κανείς». Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην περίπτωση της Κύπρου, ωστόσο η αίσθηση που αποκομίσαμε όσοι βρισκόμασταν εκεί ήταν πως η αναφορά αυτή αφορούσε τη χώρα μας. Συμπλήρωσε ότι θα ήθελε (προφανώς στο μέλλον) να γίνονται κοινωνικές μελέτες πριν από την εφαρμογή προγράμματος προσαρμογής, αλλά και εναλλακτικού σχεδίου Β.

Η άμεση αναφορά στην Κύπρο έγινε αναλύοντας τις θέσεις του για τη μετανάστευση. «Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα της Μάλτας ή της Κύπρου, είναι ολόκληρης της Ευρώπης», είπε, προκαλώντας το χειροκρότημα ευρωβουλευτών.

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαφία και φοροδιαφυγή μέσω Κύπρου στην ΕΕ

Πολίτης News, 03:25 (τελευταία ενημέρωση 03:25)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εγγράφονται και παιδίατροι παρά το «όχι» του ΠΙΣ

Πολίτης News, 02:55 (τελευταία ενημέρωση 02:55)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης

Πολίτης News, 22.01.2019

Επιστροφή
στην αρχή