Το Τρόοδος έχει τα φόντα για να αναπτυχθεί. Ελλείψεις και προοπτικές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κατέδειξε η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την υφιστάμενη κατάσταση στις ορεινές κοινότητες. Ανάγκη υιοθέτησης της αρχής της ορεινότητας.

 

Η περιοχή του Τροόδους διαθέτει καλές υποδομές, υψηλής ποιότητας και ισχυρής ταυτότητας προϊόντα. Οι τοπικές αρχές θέλουν να οργανωθούν σε κλίμακες ευρύτερες των κοινοτήτων τους

Γήρανση του πληθυσμού, συνέχιση της εξόδου, κυρίως από τις απομονωμένες περιοχές και έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι τα ισχυρά φαινόμενα που εντοπίσθηκαν και ανέδειξαν οι μελετητές του Εργαστηρίου Αγροτικού Χώρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας που προέβησαν σε καταγραφή και διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης, στο πλαίσιο της εκπόνησης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το «1ο Συνέδριο των Επιστημονικών και Τεχνικών Επιτροπών για την Αναγέννηση του Τροόδους», που αποσκοπεί στην ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων επί των εισηγήσεων που προκύπτουν μετά και την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου Δημήτρη Γούσιο υπάρχουν επίσης ενδείξεις όπως για παράδειγμα επιστροφή οικογενειών, ενίσχυση βιοτεχνιών και άλλων, καθώς και ενδιαφέρουσες ενδογενείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες ωστόσο δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.

Αυτές οι ενδείξεις, σημείωσε ο κ. Γούσιος, μπορούν να στρέψουν την περιοχή προς μια ανάπτυξη πιο βιώσιμη και περιλαμβάνουν το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό, καλές υποδομές, τα υψηλής ποιότητας και ισχυρής ταυτότητας προϊόντα που διαθέτει το Τρόοδος, η θέληση των τοπικών δρώντων να οργανωθούν σε κλίμακες ευρύτερες των κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνέντευξη Παπαδούρη στον «Π» για τα πορίσματα της μελέτης

Ορεινή πολιτική

Ως θέματα στρατηγικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Τροόδους, η διάγνωση ανέδειξε την υιοθέτηση της αρχής της ορεινότητας και διαμόρφωση εθνικής ορεινής πολιτικής, την πολιτική υποδοχής νέου πληθυσμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διαμόρφωση πολεοδομικού πλαισίου προσαρμοσμένου στην ορεινότητα της περιοχής.
Σύμφωνα με τον κ. Γούσιο, το Τρόοδος, με τους πόρους και τις βασικές υποδομές που διαθέτει μπορεί να αποτελέσει γρήγορα ένα παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης και ανάπτυξης ορεινών περιοχών στην ΕΕ.

Τρόοδος: Ένα πρότυπο ορεινό θέρετρο

Ένα πρότυπο ορεινό θέρετρο θέλει να καταστήσει τις περιοχές του Τροόδους η κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, τόνισε ότι «στόχος μας είναι η ανάπτυξη του Τροόδους μέσα από την υιοθέτηση και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης», και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού, ώστε η περιφέρεια του Τροόδους να συγκροτηθεί ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθεί σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

Ο Πρόεδρος είπε ότι ήδη προωθείται μία από τις πρώτες και βασικές εισηγήσεις των μελετητών, αυτή της υιοθέτησης ολοκληρωμένης πολιτικής ανάπτυξης για την ορεινή Κύπρο, μέσω της θεσμικής και νομικής κατοχύρωσης του όρου «ορεινότητα», προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό θα γίνει κατορθωτή η εξειδίκευση σχεδίων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα αποσκοπούν στη δημιουργία ανταγωνιστικής αγροτικής οικονομίας.

Για το ζήτημα της αναστροφής της πληθυσμιακής αποψίλωσης, ο Πρόεδρος είπε πως η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης και προσέλκυσης πληθυσμού, με μέτρα και κίνητρα για τη διαμόρφωση συνθηκών κατοικίας, απασχόλησης και διαβίωσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η εθνική στρατηγική για τις ορεινές κοινότητες θα είναι έτοιμη το αργότερο τον Σεπτέμβρη για να αρχίσει η υλοποίηση των συγκεκριμένων εισηγήσεων.

Πρόσθετα, υπέδειξε, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός προτύπου ορεινού κυπριακού τουρισμού προσαρμοσμένου στο φυσικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής Τροόδους.

Για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει διοριστεί διυπουργική και καθοδηγητική επιτροπή.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον Γιαννάκη Παπαδούρη επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων, άνευ απολαβών κατ΄ απαίτηση του ιδίου

Μιλώντας ο κ. Παπαδούρης, ανέφερε πως οι επιστήμονες επισκέφθηκαν μία προς μία τις 114 κοινότητες της περιοχής-μελέτης για να καταγράψουν τα δεδομένα.

 


Επιστροφή
στην αρχή