Το τρένο της ψηφιακής οικονομίας φεύγει...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ψηφιακό οικοσύστημα εισφέρει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ στις ψηφιακά «ώριμες» αγορές του κόσμου. Αναμένεται να φτάσει στο 25% το 2020.

Από τα άλματα των ψηφιακών τεχνολογιών και του μεγέθους της διείσδυσής τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας την τελευταία 20ετία μπορούμε εύκολα και χωρίς να είμαστε ειδικοί να προβλέψουμε ότι ο ρόλος τους στο προσεχές μέλλον στην οικονομία και στην ανάπτυξη θα είναι καθολικός.
Η ψηφιακή οικονομία αποτελεί το επόμενο βήμα του καπιταλισμού, τον μετασχηματισμό του εάν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, και όσοι μείνουν πίσω θα χάσουν το τρένο της ανάπτυξης και της αναζωπύρωσης της οικονομίας και θα θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξή τους. Αυτό ισχύει απόλυτα και σε προσωπικό επίπεδο αφού οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το μέλλον της εργασίας στον κόσμο της ψηφιακής παγκοσμιοποίησης όπου ζούμε.

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι κινδυνολογία και δεν είναι δικό μας συμπέρασμα. Είναι ένα γεγονός που προκύπτει από τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι προηγμένες χώρες στην ψηφιακή οικονομία. Ήδη στις μέρες μας το ψηφιακό οικοσύστημα εισφέρει περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ στις ψηφιακά "ώριμες" αγορές του κόσμου. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο έως το 2020, με την ψηφιακή οικονομία να αντιστοιχεί στο 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που αποτελεί τον ζωτικό χώρο μας, στη στρατηγική της ατζέντα που αφορά το ψηφιακό θεματολόγιο θέτει ως ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης την ευρυζωνικότητα η οποία, όπως σημειώνει, αποτελεί το ψηφιακό μας οξυγόνο και στηρίζει την ιδέα της ενοποίησης της αγοράς στην ψηφιακή οικονομία.
Μια πλήρως λειτουργική ψηφιακή ενιαία αγορά θα μπορούσε να συνεισφέρει στην οικονομία της Ευρώπης περίπου κατά 415 δισ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα δε με άλλα στοιχεία:
- Η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται με επταπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία.
- Η ψηφιακή οικονομία της ΕΕ αναπτύσσεται με ρυθμό 12 % ετησίως και είναι ήδη μεγαλύτερη από την εθνική οικονομία του Βελγίου.
- Η οικονομία του διαδικτύου δημιουργεί πέντε θέσεις εργασίας για κάθε δύο μη δικτυακές θέσεις εργασίας που χάνονται.
- Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν δεξιότητες στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 16 εκατομμύρια έως το 2020.
- Το 90% των θέσεων εργασίας απαιτεί βασικές γνώσεις τεχνολογίας των πληροφοριών.
- Ο κλάδος της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών απασχολεί 7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.
- Το 50 % της αύξησης της παραγωγικότητας απορρέει από τις επενδύσεις στην τεχνολογία των πληροφοριών και των επικοινωνιών.
- Συνολικά, ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Έρευνας (ΤΠΕ) αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της οικονομίας της ΕΕ και παράγει το 25% των συνολικών δαπανών των επιχειρήσεων.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η κινητήριος δύναμη για την ευημερία και την ανάπτυξη που επηρεάζει οριζοντίως και καθέτως την ποιότητα της ζωής μας, περνά μέσα από την ψηφιακή οικονομία.

Στην Κύπρο δυστυχώς από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των στατιστικών ερευνών (π.χ. δείχτης DESI της ΕΕ) και της πραγματικής εικόνας που έχουμε, οι δυνατότητες της ψηφιακής οικονομίας παραμένουν αναξιοποίητες λόγω των αποσπασματικών πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Υστερούμε στις ραγδαίες συνδέσεις και έχουμε ένα τεράστιο κενό σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες. Μία κατάσταση που πλήττει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, την κάθε επιχείρηση αλλά και τη χώρα συνολικά που μένει βυθισμένη σε έναν "αναλογικό" κόσμο με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε την αναλυτική μας έρευνα στο αφιέρωμα που ακολουθεί για το πού βρίσκεται η Κύπρος στην κατάταξη της ψηφιακής οικονομίας, τις εξηγήσεις που δίνουν αρμόδιοι φορείς και τις προσπάθειες που κάνουν για τη μετάβαση της Κύπρου στην ψηφιακή οικονομία.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Επόμενο άρθρο:

Αφιέρωμα

Νέες δομές προτείνει το ΓΕΡΗΕΤ

«Η κοινωνία έχει ανάγκη από μοντέλα επιτυχίας τα οποία αυτή τη στιγμή δεν της προσφέρονται», λέει στον «Π» ο διευθυντής ΓΕΡΗΕΤ, Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

10 / 12
Επιστροφή
στην αρχή