Το (success) story που έγινε fairy tail

ΑΠΟΨΗ /ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
Με κάθε ευκαιρία, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι αναγκαίες αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης, αφού αυτό είναι προς το συμφέρον της οικονομίας μας.

Με κάθε ευκαιρία, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι αναγκαίες αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης, αφού αυτό είναι προς το συμφέρον της οικονομίας μας. Αυτό έπραξε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής προβάλλοντας την υλοποίηση «μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» ως αυτό που μας οδηγεί εκτός μνημονίου. Αυτό έπραξε και σε άρθρο του στη Cyprus Mail την περασμένη βδομάδα, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την πολιτική μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Προφανώς και πρόκειται για μια λογική πρόθεση, η οποία βασίζεται όμως σε μια εικονική πραγματικότητα. Διότι για να διαβεβαιώνεις ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να βρίσκεσαι ήδη σε πορεία μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που κτυπούν παθογένειες. Τι απ᾽ όσα θεωρήθηκαν ως παθογένειες της οικονομίας χρεώθηκαν τη χρεοκοπία της χώρας και άγγιξε με επιτυχία η κυβέρνηση; Έπαψε να υπάρχει μήπως το πελατειακό κράτος; Προχώρησε σε ενέργειες που μειώνουν ουσιαστικά και οριστικά το κόστος του δημόσιου τομέα; Έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με τους μεγαλοεπιχειρηματίες; Κτύπησε τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και τραπεζών; Μήπως τερματίστηκαν τα παράλογα προνόμια των συντεχνιών, η υπόγεια χρηματοδότηση κομμάτων, ο συνδικαλισμός των εκβιασμών;

Παρά τη δημοσιονομική διόρθωση, η λογική της οικονομίας παραμένει η ίδια. Δεν έγιναν πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν αλλάξαμε τις κρατικές δομές, την παραγωγική βάση, τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Όσα μας ανάγκασαν σε δημοσιονομική διόρθωση. Δεν τερματίστηκε ο κομματικός παρεμβατισμός. Το Δημόσιο συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τους κομματάρχες ως φέουδο για εξυπηρέτηση «δικών» και φίλων, στέλλοντας και μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει όταν ?ξανανοίξει? ο δημόσιος τομέας. Οι διορισμοί ακόμα και στα συμβούλια των τραπεζών συνεχίζουν να καθορίζονται από κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις. Πέραν κάποιας εκδήλωσης προθέσεων, δεν έχει επιτευχθεί καμιά διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι τράπεζες δεν έχει αλλάξει, δεν έχει μειωθεί το κόστος και ο όγκος του Δημοσίου (αν κάτι δείχνει να επιτυγχάνει με όλες τις προτάσεις που προωθεί η κυβέρνηση είναι η αύξηση του), οι συντεχνίες συνεχίζουν να συνδιοικούν τις δημόσιες επιχειρήσεις, με τον Πρόεδρο να σπεύδει -μετά από κάθε συνάντηση μαζί τους- να ικανοποιήσει κάθε τους «θέλω». Τα κεκτημένα των καθηγητών συνεχίζουν να ιεραρχούνται πάνω από το δικαίωμα του μελλοντικού πολίτη σε σύγχρονη παιδεία. Η οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική. Το κόστος των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζικών συναλλαγών είναι πολύ υψηλό, οι τομείς της γνώσης και της καινοτομίας σχεδόν ανύπαρκτοι, η υπερβολική γραφειοκρατία στις δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη. Και η κυβέρνηση κάνει λόγο για ?success story? που ήρθε ως αποτέλεσμα μιας τολμηρής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, η οποία θα συνεχιστεί.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές όμως δεν είναι έννοια αφηρημένη. Διαρθρωτικές κινήσεις δεν σημαίνουν μόνο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μείωση των εξόδων του κράτους. Ούτε και μπορεί αυτό να αποτελεί το μόνο ζητούμενο. Ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται. Το να αφήνεις π.χ. φτωχούς να πεθαίνουν και άρρωστους σε τετράμηνες λίστες αναμονής δεν αποτελεί διαρθρωτική ή λελογισμένη πολιτική για κανένα κράτος. Το να αποκόπτεις επιδόματα, να παίρνεις από την παιδεία, την υγεία, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα το κόστος του κρατικού μισθολογίου για να ισοσκελίσεις προϋπολογισμούς δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή. Όπως, διαρθρωτική αλλαγή δεν είναι οι προσωρινές αποκοπές μισθών που ετοιμάζονται να επαναφέρουν, ή οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών με παράλληλη μεταφορά των υπαλλήλων τους στον δημόσιο τομέα.

Διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνει μείωση του κράτους στην έκταση που αυτό είναι αναγκαίο. Σημαίνει αντιμετώπιση όσων έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία. Λήψη μέτρων ώστε αυτά να μην επαναληφθούν. Μήπως έχει αποκατασταθεί η ευρωστία των μακροπρόθεσμων δημόσιων οικονομικών του κράτους; Μήπως έχει αυτή η κυβέρνηση δώσει ένα πειστικό πρόγραμμα για το πώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του τομέα της υγείας και των συντάξεων;

Η κυβέρνηση διόρθωσε τους αριθμούς. Προφανώς τεράστιο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι καλύψαμε αμέσως ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους που άλλες οικονομίες φορτώθηκαν με το κούρεμα. Δεν άλλαξε όμως τη δομή της οικονομίας μας. Δεν έδειξε πρόθεση να προχωρήσει σε βαθιές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να βάλει τέρμα στις ιερές αγελάδες. Παρά το success story, η χώρα βγαίνει από την κρίση με όλες τις παθογένειες που την οδήγησαν σε αυτή.

Η Κύπρος μπορεί να εξέρχεται από το πρόγραμμα προσαρμογής, μόνο όμως με σοβαρές μεταρρυθμίσεις η χώρα θα εισέλθει σε ασφαλή πορεία. Και, δυστυχώς, τέτοιες δεν έχουν υπάρξει. Όσο μιλάμε για success story, δεν αγγίζουμε τα προβλήματα που μας οδήγησαν στο σήμερα, αλλά προτάσσουμε την έξοδο από το μνημόνιο ως επιβεβαίωση ότι κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε για να επανέλθει η οικονομία στη λογική και την κανονικότητα η χώρα είναι καταδικασμένη να επαναλάβει την ίδια πορεία σε 3, 5 ή 10 χρόνια. Με την ίδια ευκολία που το success story τείνει να εξελιχθεί σε fairy tail μπορεί να εξελιχθεί και σε εφιάλτη.

antopoly@cytanet.com.cy 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Ο συντηρητισμός των καθηγητών

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Σκότωσαν τις οικογένειες τους αλλά δεν σταμάτησαν τη φιλία των παιδιών

SEVGUL ULUDAG, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή