Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο Νίκος Κοτζιάς

ΑΠΟΨΗ /ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Τουρκία για πρώτη φορά αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις της τόσο ευκολα.Για πρώτη φορά τη χαρακτηρίζει νευρικότητα

Το σύνδρομο αυτό συνιστά μια ψυχολογική κατάσταση που προκαλεί στους ομήρους να αναπτύσσουν συμπαθητικά συναισθήματα προς τους δεσμώτες τους και που συνήθως μοιράζονται τις απόψεις τους και αναπτύσσουν ρομαντικά αισθήματα απέναντί τους ως στρατηγική επιβίωσης κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους. Φαίνεται το σύνδρομο αυτό έχει καταβάλει και κυριεύσει ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινότητας στο νησί.

Έτοιμοι σαν από μηχανής θεός οι αφελείς ζηλωτές της «πρόχειρης» λύσης να δώσουν όλη την καλή πίστη σε δηλώσεις και τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και να προσδώσουν αφηγηματική συνάφεια ως προς την πολιτική της διάθεση και πρόθεση να συνδράμει σε μια βιώσιμη λύση. Από την άλλη, βρίσκονται ενστικτωδώς μέσα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας της Παβλοφικής ψυχολογίας σε συντεταγμένη διάταξη να απαξιώνουν, να αποδοκιμάζουν, να αποψιλώνουν, για να μην πω αποκαθηλώνουν τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Κοτζιά. Ο δε πολιτικός αρνητισμός δαιμονοποιεί τα πάντα μέσα από μια αμετροεπή κινδυνολογία. Αν αποπειραθούμε μια τηλεγραφική καταγραφή τι έχει επιτευχθεί στη διάσκεψη της Γενεύης, εύκολα διαπιστώνεται, όπως είχα προβλέψει στο άρθρο μου στις 1/1/2017, ότι ο κ. Κοτζιάς «δεν είναι Γεώργιος Μαύρος, ούτε το 2017 είναι 1974.

Τον Γενάρη του 2017, η ελληνική κυβέρνηση έχω την άποψη θα επικουρήσει παραγωγικά και προστατευτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος χρειάζεται όλη τη στήριξη που μπορεί να έχει. Η Ελλάδα, από εκλιπούσα βαίνει δυναμικά και ουσιαστικά παρούσα. Άλλους θα εκπλήξει ευχάριστα και άλλους δυσάρεστα (μεταξύ των δεύτερων και τον Ταγίπ Ερντογάν)».

Και αυτό ακριβώς έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η Τουρκία για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις της τόσο ευκολα όσο αφηνόταν να εννοηθεί ότι είναι σε θέση να πράξει. Για πρώτη φορά τη χαρακτηρίζει μια νευρικότητα, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δηλώσεις που σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά οφείλει να αναγνώσει πολυ προσεκτικά και να μην υποπέσει στον πειρασμό της άκριτης απαξίωσης και απόρριψής τους, έχοντας κατά νουν την πολιτική διαχείριση του πολιτικού αρνητισμού. Στο προκείμενο.

Τι πέτυχε

Τι πέτυχε η ελληνική πλευρά στη Γενεύη με τη δυναμική παρουσία του κ. Κοτζιά; Πρώτον, την αποδοχή της πολιτικής αναγκαιότητας για μια «συμπαγή λύση» . Όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Άντονιο Γκουτέρες «δεν μπορεί κανείς να αναμένει θαύματα για άμεσες λύσεις, δεν ψάχνουμε για μια γρήγορη λύση. Ψάχνουμε για μια σταθερή και διαρκή λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και θα εργαζόμαστε για όσο χρόνο χρειάζεται να πετύχουμε αυτό τον στόχο...Δεν πρέπει να επιζητούμε γρήγορες και πρόχειρες λύσεις ...ο στόχος μας δεν είναι χρονικός. Ο στόχος μας εδώ είναι να φέρουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να εργαστούμε σοβαρά για όσο χρόνο χρειάζεται». Στην ίδια γραμμή πλεύσης, και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, ο ειδικός του απεσταλμένος κ. Άιντε : «Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι». Όλες αυτές οι τοποθετήσεις είναι το αποτέλεσμα της έντονης διπλωματικής πρωτοβουλίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, όπου εξασφάλισε και με δηλώσεις του κ. Άιντε και πριν τη διάσκεψη της Γενεύης, την έννοια της διαρκούς διάσκεψης, με όλες τις θετικές της παρενέργειες ως προς την αποτελεσματική διαχείριση του πολιτικού χρόνου για να περιοριστούν οι πιθανότητες λαθών.

Το μέλλον η ΕΕ

Οι πάσχοντες με το Σύνδρομο της Στοκχόλμης ζηλωτές της όποιας λύσης, μέσα στο πλαίσιο της ψυχολογικής προσχώρησής τους και της αποδοχής του τουρκικού αφηγήματος της λύσης, υβρίζουν ανερυθρίαστα τον κ. Κοτζιά ότι καθυστερεί τη διαδικασία. Αυτή ειναι η κατάντια τους. Το ότι ο κ. Τσαβούσογλου δήλωνε ότι δεν μπορεί να παρατείνει την παραμονή του λόγω ειλημμένων υποχρεώσεών του, πέρασε απαρατήρητο! Όπως πέρασε και απαρατήρητη η επίσημη τοποθέτηση του κ. Κοτζιά στην εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη ότι «...το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου βρίσκεται στην ΕΕ, όπως και το μέλλον της Τουρκίας . Δράττομαι της ευκαιρίας να πω για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σύμμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Αν υπάρχει μια χώρα στην ΕΕ που πιστεύει σε αυτή την προοπτική για την Τουρκία είμαστε εμείς... Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία μέσω ενός συμφώνου φιλίας θα συνθέσουμε ένα ισχυρό τρίο μέσα στην ΕΕ...». Περαιτέρω, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει την επιτυχία του κ. Κοτζιά στη σύσταση τεχνοκρατικής ομάδας εργασίας για εξέταση των εργαλείων που απαιτούνται ως προς την πολιτική διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, με τη σύμφωνο γνώμη της Βρετανίας και εκ των πραγμάτων και της Τουρκίας. Η Γενεύη αφήνει απόλυτα ικανοποημένη την ελληνική πλευρά και προσγειώνει απότομα την πολιτική αφέλεια και επιπολαιότητα τόσο των ζηλωτών της πρόχειρης και επικίνδυνης λύσης, όσο και τους θιασώτες του πολιτικού αρνητισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ως γενική παρατήρηση ή διαπίστωση, ευχερώς συνάγεται ότι η εξελικτική και η σταδιακή προσέγγιση του προβλήματος αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή εναλλακτική προοπτική σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, ιδιαίτερα υπό το φώς του προκύψαντος πολιτικού προϊόντος της διάσκεψης της Γενεύης.
*PhD Πολιτική Κοινωνιολογία

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Το Brexit και o Αναστασιάδης ως μάντης κακών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Ο συντηρητισμός των καθηγητών

ΠΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, 18.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Σκότωσαν τις οικογένειες τους αλλά δεν σταμάτησαν τη φιλία των παιδιών

SEVGUL ULUDAG, 18.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή