Το ποσό που ζητούσαν οι εκτελεστές για τον φόνο του Αλέξη Μαυρομιχάλη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ
Παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές από τη Ρωσία και ο Σερβοβόσνιος Dragan Vukovic, ο οποίος ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ «Μπένη» και εκτελεστών

Στα χέρια της κυπριακής Αστυνομίας βρίσκεται από προχθές βράδυ ο 54χρονος Σερβοβόσνιος Dragan Vukovic, o οποίος φέρεται να ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας του Αλέξη Μαυρομιχάλη στις 31 Μαρτίου 2016 και είχε συλληφθεί στη Ρωσία με διεθνές ένταλμα σύλληψης στις 9 Ιουλίου 2017. Προχθές βράδυ, και αφού είχε εγκριθεί από ρωσικό δικαστήριο η έκδοσή του, μεταφέρθηκε στην Κύπρο και παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές, ενώ χθες οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο διέταξε την πενθήμερη κράτησή του. Ο ίδιος δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας, αφού στους ανακριτές που τον παρέλαβαν ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να πει οτιδήποτε.

Κατά τη διαδικασία αποκαλύφθηκαν κάποια στοιχεία τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι στιγμής, ότι δηλαδή ο Vukovic απαιτούσε αποζημίωση ύψους 25.000 ευρώ από τους οργανωτές της δολοφονίας στην Κύπρο και αυτό επειδή «είχε χαλάσει η δουλειά». Προέκυψε επίσης ότι τελικά ήταν 150.000 ευρώ η αμοιβή που συμφωνήθηκε να δοθεί στους εκτελεστές και όχι 100.000 που ήταν οι αρχικές αναφορές.

Καταθέτοντας ο αστυνομικός μάρτυρας προέβη σε μια αναδρομή της όλης υπόθεσης, εμφανίζοντας τον Vukovic ως το πρόσωπο που είχε αναλάβει να στείλει στην Κύπρο επαγγελματίες εκτελεστές για να δολοφονήσουν τον Μαυρομιχάλη.

Διευθυντής της «ορχήστρας» ήταν ο Μάριος Χριστοδούλου, άλλως Μπένης, ο οποίος πλέον είναι ισοβίτης για τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα με θύμα τον Φάνο Καλοψιδιώτη και τρία άλλα πρόσωπα, ο οποίος είχε αναθέσει στον Σέρβο Rade Stankovic - που κατά τον δεδομένο χρόνο εξέτιε ποινή φυλάκισης για ναρκωτικά στις κυπριακές φυλακές - να επικοινωνεί με τον Vukovic για τους σκοπούς της άφιξης των εκτελεστών στην Κύπρο.

Οι εκτελεστές αυτοί φέρονται να ήταν ο Randelovic Drasko και ο Djuric Nemarija, ο πρώτος εκ των οποίων συνελήφθη στα Σκόπια και πλέον τελεί ως υπόδικος για την υπόθεση, ενώ ο δεύτερος εξακολουθεί να καταζητείται. Τα δύο αυτά πρόσωπα, πάντα με οργανωτή τον Μάριο Χριστοδούλου σε συνεργασία με τον Vukovic, είχαν έρθει στην Κύπρο μέσω κατεχομένων για βολιδοσκόπηση του «τοπίου» στις 30 Μαρτίου 2016, ενώ στις 4 Απριλίου επέστρεψαν στη Σερβία, έχοντας όμως πρόθεση να ξανάρθουν προκειμένου να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους. Η αμοιβή που τελικά συμφωνήθηκε για να βγάλουν από τη μέση τον Μαυρομιχάλη ήταν ποσό ύψους 150.000 ευρώ, οι 10.000 εκ των οποίων θα δίνονταν ως προκαταβολή σε συνάντηση που θα είχαν στη Θεσσαλονίκη ο Μ. Χριστοδούλου με συνεργάτη του υπόπτου. Παράλληλα στους εκτελεστές, με την εκ νέου άφιξή τους στην Κύπρο, θα έπρεπε να δινόταν το ποσό των 1.000 ευρώ.

Απαιτούσε αποζημίωση για τη «ζημιά»

Σύμφωνα πάντα με τον αστυνομικό μάρτυρα, οι εκτελεστές Randelovic και Djuric έφτασαν για δεύτερη φορά στην Κύπρο, επίσης μέσω κατεχομένων, στις 16.4.2016, με σκοπό στην περίπτωση αυτή να ολοκληρώσουν τη «δουλειά». Στο αεροδρόμιο Ερτζάν παρέμειναν για περίπου 3,5 ώρες, όμως στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στην Κωνσταντινούπολη μέσω της οποίας είχαν έρθει στην Κύπρο από το Βελιγράδι. Ο λόγος που τελικά συνέβη αυτό ήταν επειδή είχαν προειδοποιηθεί από τρίτο Τ/Κ –ο οποίος είναι ένας εξ αυτών που ακόμα καταζητούνται– ότι τους παρακολουθούσε η Αστυνομία και έτσι τους προέτρεψε να αναχωρήσουν.

Την ίδια ημέρα καταγράφηκαν και διακινήσεις του Μ. Χριστοδούλου από και προς τα κατεχόμενα, ο οποίος ανέμενε τους δυο Σέρβους για να τους παραλάβει. Επίσης την ίδια ημέρα ο ύποπτος έλαβε τηλεφώνημα από τον Χριστοδούλου, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι ο αριθμός που χρησιμοποιούσε παρακολουθείται από την Κυπριακή Αστυνομία και ως εκ τούτου τον προέτρεπε να πάρει άλλον αριθμό.

Μετά τα γεγονότα της 16ης Απριλίου και την επιστροφή των Randelovic και Djuric στη Σερβία, ο ύποπτος εξακολούθησε να έχει τηλεφωνικές επαφές με τον Stankovic (δηλαδή με το πρόσωπο που είναι υπόδικο για την υπόθεση και λειτουργούσε ως μεσάζοντας μεταξύ Χριστοδούλου και υπόπτου). Κατά τις συνομιλίες τους ο ύποπτος απαιτούσε από τον Stankovic αποζημίωση ύψους 25.000 ευρώ για τη ζημιά που έπαθε και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι τελικά δεν έγινε η «δουλειά», αλλά και επειδή οι Randelovic και Djuric δεν μπορούσαν πλέον να ταξιδέψουν.

Ο Χριστοδούλου φαίνεται να αποδέχθηκε την καταβολή αποζημίωσης –εκτός κι αν οι προθέσεις εκείνων που έδιναν οδηγίες στον ίδιο ήταν άλλες– αφού στις 29.4.2016 ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και διέμενε σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Ωστόσο ο ύποπτος δεν κατάφερε τελικά να μεταβεί και αυτός στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν μπορούσε να ταξιδέψει.

Πώς έγινε η απόπειρα

Για τα περιστατικά της απόπειρας φόνου του Αλέξη Μαυρομιχάλη, ο αστυνομικός μάρτυρας ανέφερε ότι στις 31.3.2016, έξω από καφενείο στη Λευκωσία όπου σύχναζε το υποψήφιο θύμα μαζί με στενούς του φίλους, θεάθηκαν να περιφέρονται οι Randelovic και Djuric. Κάποια στιγμή ο ένας εξ αυτών ανέσυρε πιστόλι που είχε στην κατοχή του και προσπάθησε να πυροβολήσει φιλικό πρόσωπο του Μαυρομιχάλη το οποίο κατά τον δεδομένο χρόνο είχε βγει από το καφενείο, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Επίσης μέσα από τις μαρτυρίες που συλλέχθηκαν επιβεβαιώθηκε η άφιξη των Randelovic και Djuric στις 30.03.2016 στο αεροδρόμιο Ερτζάν, η μετάβασή τους από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με τη συνδρομή προσώπων που συνελήφθησαν αλλά και προσώπων που εξακολουθούν να καταζητούνται, καθώς και οι διακινήσεις τους στις ελεύθερες περιοχές με συγκεκριμένα οχήματα και με τη συνοδεία συγκεκριμένων προσώπων. Επιβεβαιώθηκε και η δεύτερη άφιξη των Randelovic και Djuric στις 16.4.2016, όπως και η άμεση αναχώρησή τους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Κατά την πρώτη άφιξη των εκτελεστών στην Κύπρο, οπότε και είχαν έρθει για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση, τους ανέμενε στο αεροδρόμιο Ερτζάν ο Χριστοδούλου, ενώ το ίδιο βράδυ, με τη συνδρομή δύο Τ/Κ, κατάφεραν να τους περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από σημείο κοντά στο οδόφραγμα του Περγάμους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεξικό: 66 οι νεκροί από την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

Πολίτης News, 16:46 (τελευταία ενημέρωση 16:46)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προδρόμου: Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Πολίτης News, 16:20 (τελευταία ενημέρωση 16:20)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουρές και ταλαιπωρία στην αερογέφυρα Μ. Γειτονιάς

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ, 15:11 (τελευταία ενημέρωση 15:11)

Επιστροφή
στην αρχή