Το πολιτικό νησί Κύπρος και η απόφαση Αναστασιάδη

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η χρονική συγκυρία που αφορά την πολιτική του απόφαση είναι γόνιμη και συμφέρουσα για το μέλλον τού νησιού

Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσιζε να υποβάλει την πρότασή του για νέα μεθοδολογία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κάθε νοήμονας κάτοικος του νησιού θα ανέμενε ότι έχει επίσης επεξεργαστεί και εναλλακτικό σενάριο διαχείρισης της κατάστασης σε περίπτωση απόρριψης της από την τουρκική πλευρά . Σε αντίθετη περίπτωση, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Το ένα αφορά μια επικίνδυνη, παρορμητική πολιτική απόφαση, που ούτε λίγο ούτε πολύ παραπέμπει στον κουβά που είναι σχεδόν γεμάτος γάλα και κάποιος ουρεί μέσα. Το άλλο μπορεί, που είναι και το πιο αισιόδοξο και λιγότερο πιθανό, να σηματοδοτεί την απαρχή της αλλαγής της υπάρχουσας βάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Για να είμαι σαφής, ο κ. Αναστασιάδης ίσως να έχει αντιληφθεί ότι η παρούσα διαδικασία δεν οδηγεί πουθενά ή το αποτέλεσμά της σε περίπτωση κατάληξής της δεν εξασφαλίζει πλειοψηφική αποδοχή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η χρονική συγκυρία που αφορά την πολιτική του απόφαση είναι γόνιμη και συμφέρουσα για το μέλλον τού νησιού. Αν δηλαδή ενισχύει την προοπτική της ειρήνευσης στο νησί ή κατά πόσο στα πλαίσια της πολιτικής σκοπιμότητας των προεδρικών εκλογών αναζητεί την πολιτική του απαγκίστρωση από τις συνομιλίες, έχοντας προφανώς κατά νουν ότι το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει οριστικά και αμετάκλητα ξεπερασθεί κοινωνικοϊστορικά αλλά δεν τολμά να το δηλώσει πολιτικά. Κάτι που κατα την κοινωνιολογική μου αντίληψη συμβαίνει. Η αντίληψη όμως από μόνη της δεν καλύπτει και την αναγκαία και ικανή συνθήκη μιας τέτοιας αλλαγής. Απαιτεί και την επεξεργασία και ετοιμασία εναλλακτικής πρότασης, άλλως καθίσταται μια πολιτικά επικίνδυνη συμπεριφορά. Το αστείο της κατάστασης είναι και η αποτύπωση της αντίδρασης των λοιπών συστημικών πολιτικών δυνάμεων στο νησί. Το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επαναφέρει την πολιτική της πρόταξης του μακαρίτη Σπύρου Κυπριανού, που κατά γενική ομολογία, παρακολουθώντας την αντίδραση της ελληνοκυπιακής μάζας, φαίνεται ότι την εκφράζει πλειοψηφικά, ελέω της κοινωνικής λειτουργίας της άγνοιας. Μια κατάσταση πραγμάτων που η ακελική ηγεσία αδυνατεί και δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πολιτικά.

Είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ κινδυνεύει να μείνει εκτός της ουσιαστικής διεκδίκησης της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως απότοκο της πολιτικής του δειλίας να ξεφύγει από τη λογική της διαχειριστικής του συστημικής του νοοτροπίας. Η δειλία αυτή του ακυρώνει ακόμη την κατά γενική ομολογία ότι, παρά τις πολιτικές του αδυναμίες, εξακολουθεί να παραμένει ένας πυλώνας μετριοπάθειας και μια πολιτική πλατφόρμα αναζήτησης της ειρήνης στο νησί. Από την άλλη, η επιπόλαιη, πολιτικά αφελής και συνάμα επικίνδυνη μαξιμαλιστική θέση για την πολιτική και γεωστρατηγική σταθερότητα στο νησί που εκφράζει η σύναξη των «δυνάμεων» πέριξ του κ. Ν. Παπαδόπουλου, τον κατηγορεί ότι ήταν νομοτελειακά αναπόφευκτο το σημερινό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό περιεχόμενο στην κοινή διακήρυξη του Φεβρουαρίου του 2014 μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός η τελευταία πολιτική αποψίλωση του κ. Λιλλήκα από τα τεχνητά και συγκυριακά ενσωματωμένα εθνικιστικά και με αντιακελικά σύνδρομα στοιχεία που συλλήβδην τον εγκατέλειψαν, δημιουργώντας του σοβαρό εποικοινωνιακό πρόβλημα σε σχεση με τη δυνατότητα της υποψηφιότητάς του. Με τη δήλωση του Νορβηγού διπλωμάτη ότι δεν κατέστη εφικτή η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργούνται εν δυνάμει προϋποθέσεις πολιτικής αποσταθεροποίησης στο νησί . Κατά κύριο και πρώτιστο λόγο μεσούσης της τουριστικής περιόδου, τον ερχόμενο Ιούλιο με την προώθηση της διαδικασίας της διερεύνησης για το φυσικό αέριο.

Ποιος πολιτικά ανόητος de facto διασύνδεσε ή δεν έλαβε υπόψη την συγκυρία αυτή; Και ποιος πραγματικά πιστεύει ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα είναι δυνατή με την επίλυση του Κυπριακού σε εκκρεμότητα; Το πιο επικίνδυνο στοιχείο όμως αποτελεί το πολιτικό παραμυθιάσμα της ελληνοκυπριακής μάζας ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό. Ούτε έχει περάσει από το μυαλό τους ότι, ακόμη και σε περίπτωση που η EXXON-MOBIL και η QATAR έχουν επιτυχία στη διερεύνησή τους για φυσικό αέριο, δεν θα θέσουν επιτακτικά την ομαλοποίηση της κατάστασης με την Τουρκία πριν την οποιαδήποτε εκμετάλλευσή του. Κατά την άποψή μου, πολιτικά, ιστορικά, αλλά πρωτίστως κοινωνιολογικά, το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχει εξαντλήσει τον ιστορικό του κύκλο. Και στον βαθμό που αυτό γίνει κατανοητό στη συλλογική ηγεσία που (δυστυχώς) έχουμε, το μέλλον στο νησί δεν έχει ορίζοντα.

Παρέμβαση προς τον υπουργό Οικονομικών

Είναι πρωτάκουστο η πρωτεύουσα να φθίνει ασταμάτητα και ο υπουργός Οικονομικών να συγκατατίθεται για δαπάνη 68 εκατ. για τον δρόμο Πάφου – Πόλης, όταν όλοι γνωρίζουν την άνιση ανάπτυξη μεταξύ Λευκωσίας και παράκτιων πόλεων. Εκτός των άλλων κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε, κάτι που δεν συμμερίζομαι, ότι εξυπηρετείτε και δικά σας συμφέροντα. Κατά την άποψή μου, η Λευκωσία έχει καταντήσει μια μίζερη και αντιαισθητική πόλη. Είναι άμεση προτεραιότητα η μεταφορά πόρων από τα παράκτια προς την πρωτεύουσα. Και μια καλή αρχή αποτελεί η επαναξιολόγηση της διάθεσης των 68 εκατ.

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 20.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 20.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή