Το «περιττό» είναι αποκαλυπτικό

ΑΠΟΨΗ /ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Ο πρώτος γύρος των εκλογών άφησε κέρδη για την κοινωνία: ο εθνικολαϊκισμός δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, ούτε και έγινε η μεγάλη ζημιά

Οι ναυαγοί

Ο πρώτος γύρος των εκλογών άφησε κέρδη για την κοινωνία: ο εθνικολαϊκισμός δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, ούτε και έγινε η μεγάλη ζημιά με τα ποσοστά του ΕΛΑΜ. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν μίλησε πριν την περασμένη Κυριακή, και είχαμε έτσι ένα βήμα μπροστά για το κοσμικό – και λιγότερο αντιαισθητικό – κράτος. Απαλείφθηκαν τα άλλοθι για το μέλλον του Κυπριακού, και το «η λύση δεν περνά σε δημοψήφισμα» αποδυναμώθηκε. Τόσο ώστε ο επόμενος Πρόεδρος, αν θέλει να ξεφύγει από τη λύση, θα πρέπει να το πει καθαρά ότι προτιμά διευθέτηση δύο κρατών. Οι ενδιάμεσοι δεν εξαργύρωσαν την ήττα τους με εξαγορά ενός εκ των δύο υποψηφίων. Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός των Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου να επιβιώσουν πολιτικά μέσω διαδικασιών ενοποίησης του «Κέντρου», παράγει ενδοστρέφεια για τους ενδιάμεσους και δίνει ανάσες στον ορθολογισμό.

Κι όμως, όσα κερδίσαμε ως κοινωνία από τον πρώτο γύρο των εκλογών κινδυνεύουμε να τα χάσουμε μέσα στις λίγες τελευταίες μέρες. Πριν καν το αποτέλεσμα των εκλογών.

 Το «περιττό» είναι αποκαλυπτικό

Εκτός από την προκαταβολική αποδόμηση του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, αυτή η εβδομάδα έφερε και άλλες σημαντικές απώλειες: 

Πολλές φορές η άμεση ανάγκη μας σπρώχνει να κάνουμε πράγματα που δεν μας κολακεύουν. Μετά, συνήθως, αισθανόμαστε άσχημα. Αν έχουμε αιδώ, λίγο μας παρηγορεί το ότι η ανάγκη μας έσπρωξε. Αν δεν έχουμε, τότε ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Το πράγμα γίνεται πιο αποκαλυπτικό για τον χαρακτήρα μας στις περιπτώσεις που κάνουμε επιλογές οι οποίες δεν μας κολακεύουν, χωρίς αυτές να είναι αντικειμενικά απαραίτητες. Κάτι πρόδηλο τις τελευταίες μέρες, σε διάφορα επίπεδα.

(α) Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει προβάδισμα στις σημερινές εκλογές. Το είχε πριν ακόμη τον πρώτο γύρο. Μέσα στην κοινωνία έχει απλωθεί η πεποίθηση ότι είναι απίθανο να χάσει την επανεκλογή. Κι όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο άμεσος περίγυρός του λένε και κάνουν πράγματα που δεν τους κολακεύουν. Πράγματα τα οποία μπορεί να προσφέρουν μερικές ψήφους επιπλέον, αλλά πολύ δύσκολα αντέχουν στην κριτική της ειλικρίνειας και της εντιμότητας. Κατά κανόνα, μάλιστα, κληροδοτούν με αυτόν τον τρόπο σοβαρά προβλήματα στη μετεκλογική Κύπρο: Σε επίπεδο κοινωνίας, θεσμών, ακόμη και στο δίδυμο Κυπριακό- οικονομία. Τα παραδείγματα είναι πολλά, σχεδόν καταιγιστικά τις τελευταίες μέρες. Από τις «ανακρίβειες» και τις ντρίπλες στο ντιμπέιτ, μέχρι τα περί χάρτη Ακιντζί. Από την απροσχημάτιστη αξιοποίηση της ιδιότητας του Προέδρου για προεκλογικές σκοπιμότητες, μέχρι την κατάργηση κάθε έννοιας κοσμικού κράτους – με την άνευ όρων παράδοση μιας πολιτειακής διαδικασίας στα χέρια του Αρχιεπισκόπου.

(β) Τις τελευταίες μέρες, δημόσια πρόσωπα εμφανίστηκαν αυτόβουλα ως υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτό δεν είναι κακό, είχαν κάθε δικαίωμα να το πράξουν. Το κακό είναι ότι το έκαναν την ώρα που αυτό ήταν περιττό – ή τουλάχιστον φαίνεται ως περιττό. Ο Πρόεδρος δεν το χρειαζόταν. Δεν στάθηκαν δίπλα του την ώρα που αμφισβητούνταν έντονα και περνούσε δύσκολες ώρες (π.χ. μετά το κούρεμα, ή μετά το Κραν Μοντανά). Το έκαναν εκ του ασφαλούς την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το τέρμα της «κούρσας». Τώρα που εκτιμούν – ορθά ή λανθασμένα – ότι είναι βέβαιος νικητής. Και το έκαναν κυρίως για εξυπηρέτηση του δικού τους μέλλοντος.

(γ) Λιγότερο προβεβλημένοι δημόσιοι άνδρες και γυναίκες χαρακώνουν με τα νύχια τους το δικό τους πρόσωπο τις τελευταίες μέρες, μόνο και μόνο για να δηλώσουν ένα «είμαι κι εγώ μαζί σας, συμβάλλω κι εγώ στην επανεκλογή». Ο Πρόεδρος δεν τους χρειάζεται, ξέρουν πολύ καλά πως δεν του είναι πια απαραίτητοι. Είναι όμως απαραίτητο στους ιδίους να τους θυμάται εκείνος μεθαύριο. Ακόμη κι αν αυτό γίνεται με τρόπο που χάνουν την ουσιαστική τους χρησιμότητα: Του ήταν χρήσιμοι για το μυαλό και την εντιμότητά τους. Ιδιότητες που δύσκολα χωράνε σε επιτηδευμένες αναλύσεις (που σκόπιμα αποφεύγουν τις κακοτοπιές της ουσίας). Ή σε «οργισμένες ανακαλύψεις» ότι ο Μαλάς είναι εξαρτώμενος από τους κομουνιστές με τα κονσερβοκούτια, και ότι μπορεί και να ήταν υπέρ της λίρας αντί του ευρώ.

Χωρίς να ευθύνεται εκατό τοις εκατό ο ίδιος ο Πρόεδρος, γύρω από την υποψηφιότητά του γίνονται πράγματα που θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά αύριο. Ως κοινωνία και ως άνθρωποι.

Καλάθι

 

  • Σας έχει τύχει να ντρέπεστε εσείς για πράγματα που είπε ή έκανε κάποιος άλλος, και για τα οποία δεν έχετε καμιά ευθύνη; Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που νιώθουμε συχνά όταν λέμε «ντρέπομαι και να το πω». Κάπως έτσι νιώθω για τα λόγια και τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου έξω από το προεδρικό. Τελεία.

 

  • Το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» δεν είναι τεκμήριο αλήθειας ή προσωπικής εντιμότητας όσων το επικαλούνται. Εντελώς αδικαιολόγητα, το σκέφτηκα με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι ουδέποτε έγινε δέκτης παρεμβάσεων της εκκλησίας στα της εκπαίδευσης. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω. Εξάλλου, από πού κι ως πού θα χρειαζόταν η εκκλησία να παρέμβει στα του εκπαιδευτικού της συστήματος, και στα του υπουργού της.

 

  • Ο Σταύρος Μαλάς δεν τα πήγε και σπουδαία στο ντιμπέιτ. Γενικότερα, δεν κατάφερε να «μιλήσει» αδιαμεσολάβητα στην κοινωνία, απαλλαγμένος από τον ξύλινο λόγο. Η ακεραιότητά του, και κυρίως η εντιμότητα του Άντρου και των συνεργατών του, ίσα που ισορρόπησαν λίγο τα πράγματα. Αλλά, είτε τιμωρηθεί γι’ αυτό ο Στ. Μαλάς, είτε εκλεγεί – όχι και πολύ πιθανό – τα προβλήματα και τα ελλείμματά μας ως κοινωνία από αύριο είναι που θα δείξουν τα πραγματικά τους δόντια. Να ετοιμαζόμαστε…

 

 

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

O Λιλλήκας, ο χωρισμός και όσα πρέπει να μάθει ο τόπος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 18:05 (τελευταία ενημέρωση 18:05)

ΑΠΟΨΗ

Οι «εσωτερικοί εχθροί» μας...Του Γιώργου Κουμουλλή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΛΛΗΣ, 16:47 (τελευταία ενημέρωση 16:47)

ΑΠΟΨΗ

Γιατρέ, τι είναι η ψυχή;...Του Γιώργου Τζίβα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΒΑΣ, 14:53 (τελευταία ενημέρωση 14:53)

Επιστροφή
στην αρχή