Το Πανεπ. Κύπρου σώζει τις χελώνες των κυπριακών θαλασσών από πνιγμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΚΥΠΡΟΣ

To Ωκεανογραφικό Κέντρο πραγματοποίησε καταδυτική αποστολή για εντοπισμό και αφαίρεση από το βυθό εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων.

Το Ωκεανογραφικό Κέντρο και η ομάδα καταδύσεων του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποίησαν την πρώτη καταδυτική αποστολή σε περιοχή πλησίον της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Πόλις - Γιαλιά του Δικτύου Natura 2000, στο πλαίσιο της υλοποίησης σειράς συλλογικών δράσεων για μείωση της επίδρασης των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων στις θαλάσσιες χελώνες, του ‘Έργου LIFE EUROTURLES Συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των μέτρων διατήρησης των ευρωπαϊκών πληθυσμών θαλάσσιων χελωνών.

Η καταδυτική αποστολή πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2017, στην περιοχή Λατσιού, κοντά στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Πόλις - Γιαλιά του Δικτύου Natura 2000 (CY4000001), από ειδικούς επιστήμονες και δύτες του Ωκεανογραφικού Κέντρου και τον εκπαιδευτή καταδύσεων της Ομάδας Καταδύσεων του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιάννο Μυλωνά, με την υποστήριξη του τοπικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Αλιέων.

Σκοπός της αποστολής ήταν να εντοπιστούν οι ακριβείς τοποθεσίες στο βυθό, όπου βρίσκονται τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία και να αφαιρεθούν . Τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν σοβαρή απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες, αφού είναι πιθανός ο εγκλωβισμός τους σε αυτά, με αποτέλεσμα την πρόκληση πνιγμού τους.

Αυτή η δράση έχει ως στόχο την άμεση ωφέλεια των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών με τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων εγκλωβισμού και θανάτων των θαλασσίων χελωνών από τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία.

Οι πληροφορίες για τις περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία ανακτήθηκαν από διεξαγωγή συνεντεύξεων, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, σε επαγγελματίες αλιείς και δύτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Μετά την αφαίρεσή τους από τη θάλασσα, τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί στις περιοχές υλοποίησης αυτής της δράσης: λιμάνι Λατσιού και αλιευτικά καταφύγια Πωμού και Κάτω Πύργου. Τα αλιευτικά εργαλεία θα ανακυκλωθούν από την εταιρεία ENERCO Energy Recovery Ltd, εξωτερικό συνεργάτη του Ωκεανογραφικού Κέντρου για το έργο και θα μετατραπούν σε ενέργεια.


Επιστροφή
στην αρχή