Το ομαλό ή σκληρό Brexit κι εμείς

ΑΠΟΨΗ /ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Οι επιπτώσεις του Brexit στην Κύπρο δείχνουν να συνδέονται άμεσα με την βρετανική παρουσία στο Νησί λόγω των εδαφών των στρατιωτικών βάσεων

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται και το ερώτημα που πλανάται πάνω από Λονδίνο, Βρυξέλλες αλλά και τις ευρωπαικές πρωτεύουσες είναι κατά πόσον τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μια διαδικασία ομαλής εξόδου του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση –ή θα περιπλέξουν στα γρανάζια αυτού που ήδη η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών αλλά και δημοσιογράφων περιγράφουν ως... «σκληρό Brexit». Σε μια συγκυρία δύσκολη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα επίπεδα έκφανσής της, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά η τρέχουσα διαπραγμάτευση έχει δύο σημεία-κλειδιά που στοιχειοθετούν ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα: Την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης, στις 29 Μαρτίου του 2019, του ΗΒ από την ΕΕ και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου –όπου όλοι εύχονται να είναι και η ημερομηνία ενός breakthrough στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

Αν το Brexit επιτύχει ομαλά, η μεταβατική περίοδος που έχει οριστεί από τις 29 Μαρτίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020 κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και για την Κύπρο. Στη περίοδο αυτή θα καταστεί, επί του πρακτέου, ορατό κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός Ευρώπης πλέον, θα μπορεί να συνδιαλλαγεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων, εμπορίου και δασμολογικής πολιτικής. Η πραγματικότητα αυτή για την Κύπρο δημιουργεί νέες προοπτικές αλλά και προκλήσεις νοουμένου ότι το 2020 θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο στο Κυπριακό με τα κυρίαρχα σενάρια να είναι δύο: Κάποιας μορφής επίλυση (ΔΔΟ ή άλλης μορφής), διατήρηση του status quo ή μια δυναμική διαδικασία αλλαγής παραδείγματος που θα εδραιώνει την διχοτόμηση ή θα αναβαθμίζει την λεγόμενη ΤΔΒΚ.

Οι επιπτώσεις του Brexit στην Κύπρο δείχνουν να συνδέονται άμεσα με την βρετανική παρουσία στο Νησί λόγω των εδαφών των στρατιωτικών βάσεων –βρετανικού κυρίαρχου εδάφους αλλά και της παραμονής Βρετανών υπηκόων ως μονίμων κατοίκων στην γεωγραφική έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σχετική παραφιλολογία στα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου παραμένει ενδιαφέρουσα: H ανησυχία του βρετανικού ΥΠΑΜ είναι υπαρξιακή. Τι θα σηματοδοτούσε το Brexit, στη σκληρή μάλιστα μορφή του, για την λειτουργικότητα των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο;

Το δημοσίευμα στους Times του Λονδίνου προ ημερών έθεσε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα οδηγήσει σε αυξημένους τελωνειακούς δασμούς και πιο εκτεταμένους ελέγχους που θα δυσχεράνουν την λειτουργία της Βρετανικής Βάσης στην Κύπρο. Και αυτό καθώς ο εξοπλισμός και άλλα αγαθά για τη βάση διέρχονται μέχρι σήμερα μέσω των εμπορικών λιμανιών της Κύπρου. Η βάση στο Ακρωτήρι διαθέτει ήδη ένα μικρό λιμάνι, το οποίο όμως θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να επεκταθεί. Σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή, το σχέδιο είναι «στην ουσία η κατασκευή νέου λιμανιού».

Εξ’ ορισμού μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια (βαθύτατα ευρωπαϊκή) ταύτιση της κυπριακής διπλωματίας με την εκδοχή της συμφωνίας που θα οδηγούσε στο σενάριο του «ομαλού Brexit». Για την Κύπρο πέραν της προφανούς σύνδεσής της με το ΗΒ και των γεωπολιτικών προεκτάσεων της βρετανικής παρουσίας στο νησί στρατιωτικών βάσεων (σ.σ. που υπό το βάρος των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς για δράσεις τόσο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους όσο και για αποστολές στη Συρία και το Ιράκ τα τελευταία χρόνια) το Brexit αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία για να διεκδικήσει μια πιο ενεργητική (pro-active) στάση εξωτερικής πολιτικής που θα καθιστούσε την ΚΔ, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή μη ως προς τις συνθήκες του Brexit, έντιμο διαμεσολαβητή μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ.

#ΗΕυρώπηΕίναιΤοΜέλλονΜας

#OurEuropeOurFuture

Oι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευσή τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΨΗ

Keep calm περιμένοντας το τρυπάνι του «Stena IceMax»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, 09:40 (τελευταία ενημέρωση 09:40)

ΑΠΟΨΗ

Κανένα παζάρι για την κάρτα

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ, 17.11.2018

ΑΠΟΨΗ

Το μυστηριώδες πορτρέτο του Μεσσία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, 17.11.2018

Επιστροφή
στην αρχή